Sah! KPM umum tarikh baru SPM mulai 6 Jan 2021, peperiksaan lain juga dipinda

PERHATIAN buat semua calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)!Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) membuat penjadualan semula buat kali kedua takwim peperiksaan di bawah kementerian itu dengan tarikh peperiksaan SPM kini dipinda ke 6 Januari hingga 9 Februari tahun depan.Image may contain: text

Peperiksaan itu sebelum ini dijadual bermula 16 November hingga 7 Disember ini, menurut kementerian itu dalam satu kenyataan pada Ahad.

Selain itu, peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia Ulangan (SPMU) yang sepatutnya bermula 23 hingga 30 Jun ini bagi ujian bertulis dan ujian lisan dipinda ke tarikh baharu iaitu 17 Ogos hingga 30 September ini.

Image may contain: text

Sesi pertama peperiksaan Sijil Vokasional Malaysia (SVM) pula yang sepatutnya berlangsung pada 13 hingga 24 Mei ini bagi semester tiga dan semester satu akan dipinda kepada 3 hingga 14 Ogos ini dan 28 hingga 9 Oktober ini.

Tarikh peperiksaan bagi sesi kedua untuk semester keempat dan semester kedua SVM juga dipinda iaitu masing-masing dari 21 Oktober hingga 8 November dan 14 hingga 30 Oktober ini kepada 18 hingga 29 Januari 2021 dan 17 hingga 28 Mei 2021.

Sementara itu, peperiksaan bagi mata pelajaran Bahasa Melayu SVM dipinda dari 19 hingga 30 Oktober ini kepada 16 November hingga 6 Januari depan bagi ujian lisan, manakala ujian bertulis yang dijadual pada 16 November dipinda ke 6 Januari depan.

No photo description available.

Begitu juga bagi mata pelajaran Sejarah untuk SVM, ia dipinda dari 25 November ini ke 7 Januari tahun depan. Menurut kenyataan itu, Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) pula yang dijadual bermula 21 hingga 28 Oktober ini, kini dipinda kepada 17 hingga 25 Februari 2021.

Bagi Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) kohort 2020, peperiksaan bagi semester dua yang dijadual pada 18 hingga 24 November akan diawalkan kepada 12 hingga 18 Ogos ini manakala bagi semester tiga pula, peperiksaan yang sepatutnya bermula pada 3 hingga 10 November ini dipinda kepada 1 hingga 9 Mac 2021.

Image may contain: text

Peperiksaan semester satu STPM 2021 bagi kohort 2021 yang dijadualkan berlangsung dari 25 November hingga 1 Disember ini pula dipinda ke 22 hingga 25 Februari 2021.

Sementara itu, Ujian Pencapaian Bahasa Antarabangsa yang dijadual pada 22 Jun ini pula dipinda ke 4 Februari tahun depan manakala Mata Pelajaran Aliran Kemahiran (MPAK) dari 5 Oktober kepada 18 November ini.

Menurut KPM, penjadualan semula itu dibuat bagi membolehkan pelajar mempunyai tempoh pembelajaran yang cukup dan dapat membuat persediaan rapi untuk menduduki peperiksaan.

“KPM telah mengambil kira keperluan untuk mengatur semula pelbagai aspek logistik bagi tujuan peperiksaan tersebut termasuk memperincikan tarikh permulaan sesi persekolahan bagi tahun 2021 yang akan dimaklumkan kelak.

“Penyusunan semula permulaan sesi ini penting bagi memastikan sesi persekolahan pada tahun hadapan berjalan lancar,” menurut KPM.

Penjadualan semula peperiksaan dibuat kali pertama pada 28 Mac lepas sebelum Menteri Kanan (Pendidikan), Dr Mohd Radzi Md Jidin pada 15 April mengumumkan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) bagi tahun ini dibatalkan. – Bernama

Sumber: mStar, Facebook KPM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Be the first to comment on "Sah! KPM umum tarikh baru SPM mulai 6 Jan 2021, peperiksaan lain juga dipinda"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Shares