“Malam tak boleh tidur..”- Dr Hisham dedah dirinya, petugas KKM alami kelesuan ment4l

Memasuki gel0mbang ketiga C0vid-19 di Malaysia, sudah semestinya tanggungjawab paling besar terletak di bahu pasukan perubatan yang kini sedang bertvngkus-lumus merawat dan membendung penvlaran virvs.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dalam sidang media semalam, tidak menafikan peningkatan kes c0vid-19 ini turut memberi kesan kepadanya dan seluruh pasukannya yang berada di lapangan.

Malam pun tak boleh nak tidur

Malah, Dr Noor Hisham juga hampir tidak dapat tidur kerana mencari jalan penyelesaian terhadap mas4lah C0vid-19, sehigga menyebabkan kelesuan.

Beliau sendiri turut mengalami kelesuan serta tek4nan ment4l dan fizikal yang amat tinggi seperti yang dirasai barisan petugas hadapan lain.

Katanya, ini kerana, dia termasuk warga KKM lain di setiap lapisan peringkat ‘berper4ng’ tanpa henti secara berterusan untuk 10 bulan sejak permulaan p4ndemik C0vid-19 di negara ini.

“Memang (mengalami kelesuan). KP Kesihatan juga terkesan, malam pun tidak boleh tidur kerana mencari jalan penyelesaian terhadap mas4lah…”

“Kadang-kadang bangun jam 3 atau 4 pagi untuk fikirkan mas4lah…”

“Kalau kita lihat kelesuan ment4l dan fizikal bukan di lapangan bahkan di KKM juga ada kelesuan dari segi ment4l dan fizikal kerana berper4ng tanpa henti selama 10 bulan.

“Setiap lapisan warga kerja KKM menjalankan tugas dengan sebaik mungkin dan mungkin ada yang mengalami tek4nan tinggi.” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Petugas perlu bijak atur kerja

Namun, beliau berkata apa yang sedang dialami ini adalah cabaran kepada semua barisan petugas hadapan, memerlukan mereka untuk bijak mengatur penggiliran kerja dan memberi masa kepada semua petugas hadapan untuk berehat.

Apa yang lebih mervntun jiwa, beliau memaklumkan terdapat doktor perubatan di Sabah terpaksa mengambil pil tidur disebabkan tek4nan ment4l berikutan bebanan kerja berlebihan.

Bagaimanapun, beliau berkata rata-rata kakitangan KKM termasuk di Sabah masih dapat bertahan dalam peper4ngan melawan C0vid-19 di negara ini.

“Menerusi sidang video bersama pakar-pakar di Sabah pagi tadi, saya dapat bertanyakan keadaan mereka dan rata-rata masih bersemangat tinggi,” katanya.

Beliau berkata, cara kerja penggiliran antara lain dapat membolehkan petugas-petugas kesihatan mendapat rehat sebelum mereka kembali bertugas.

949 kakitangan dijangk1ti w4bak

Setakat ini, seramai 1,045 kakitangan dimobilisasikan di Sabah dalam peper4ngan menentang penvlaran jangk1tan iaitu 667 kakitangan sedia ada di Sabah dan 378 dari Semenanjung.

Bagi perkembangan tahap kesihatan para petugas kesihatan pula, sejak penvlaran pertama seramai 949 kakitangan dijangk1ti w4bak berkenaan dengan kebanyakan mereka mendapat jangk1tan dalam komuniti.

 

Sumber : Astro Awani (Isabelle Leong), OMM, K! Online

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*