(Video) Bvta, Mild Avstisme Namun ‘Terang Hati’ Hafal Quran Hnya Dengar Bacaan Dari Radio

Walaupun Bvta Kanak-Kanak Istimewa Ini Menghafal Al-Quran Dengan Hanya Mendengar Alunan Bacaan Dari Radio. Allahuakbar..

Walaupun dilahirkan dengan kekvrangan, kanak-kanak ini mempunyai cukup ‘kesempurnaan’ apabila diberi keterangan hati menghafaz hampir semua surah dalam al-Quran dengan hanya mendengar alunan di radio.

Bersekolah di PPKI

Kanak-Kanak Ini Berjaya Menghafaz Hampir Semua Surah Al-Quran Walaupun Tidak Boleh Melihat - Salaam

Kanak-kanak istimewa ini, Ahmad Aqeel Faiz Mohammad Noor, 7, turut disahkan menghi dap autis me dan kini bersekolah di Sekolah Kebangsaan Presint 18, Putrajaya di bawah Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) bagi pendidikan kanak-kanak kvrang upaya penglihatan.

Ibunya, Nur Izzah Mohamad Kamil, 36, berkata, anak kedua daripada tiga beradik itu bu ta kedua-dua belah mata sejak dilahirkan dan pada umurnya setahun setengah disahkan mengh1dap avstime.

“Ketika umur Aqeel setahun, saya perasan perkembangannya agak Iambat dan dia suka menghantvkkan kepala di lantai malah men4ngis yang t1dak tahu punca.

Selepas melakukan sedikit pembacaan dan perasan Aqeel ada ciri-ciri auti sme, kami kemudian merujuk kepada pakar kanak-kanak seterusnya ke pakar ps1kiatrik dan doktor mengesahkan anak mempunyai mild avtism,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Suri rumah itu berkata, ketika mengandungkan Aqeel dia sering mengalunkan ayat al-Quran sehingga dia besar dan dia akan mendengar serta menghayati surah berkenaan yang dipasang di You Tube, radio dan televisyen.

Pasang ayat suci Al-Quran

“Aqeel dulu ada masaIah tak tidur malam sebab dia t1dak dapat bezakan waktu siang dan malam.

“Nak bagi dia tidak mer4yap keluar dari bilik memang kami pasang ayat suci al-Quran setiap masa dalam bilik dia. Kalau dia tak dapat tidur, dia akan dengar al-Quran sepanjang malam hingga pagi.

“Lagipun Aqeel ada avtisme, jadi kalau dia ‘tantrvm ’ (mer4gam) memang saya pasangkan al-Quran sebagai terapi untuk dia,” katanya .

Menurutnya, ayat suci al-Quran memang sebati dengan Aqeel kerana sudah dided4hkan daripada kecil lagi, malah ketika dalam ra him.

“Tapi mungkin juga kelebihan Aqeel bvta dan auti sme membuatkan dia dapat menghafaz banyak surah.

“Sebab adik-beradik yang lain iaitu abangnya berusia 10 tahun dan adik perempuan berusia tiga tahun pun kami buat benda sama, tetapi tidaklah sehebat Aqeel.

“Saya rasa hampir semua surah dalam al-Quran dihafaz oleh Aqeel, selain tu Aqeel boleh membaca surah Al-Baqarah, Al-Imran, An-Nisa dan Yaasin,” katanya.

Menurutnya, ini berikutan setiap kali suaminya, Faiz Mohammad Noor Kamaruzaman, 36, membaca al-Quran kemudian meminta Aqeel menyambungnya, pastinya dia boleh melengkapkan surah berkenaan.

“Saya rasa hampir semua surah dihafaz oleh Aqeel kerana bila kami pilih surah dalam al-Quran, dia boleh teka surah apa kami baca.

“Kami berharap Aqeel dapat menjadi hafiz al-Quran suatu hari nanti walaupun mempunyai kekvrangan diri,” katanya.

Menurutnya, dia dan suami berharap supaya Aqeel dapat berdikari dan menjalani kehidupan seperti orang lain walaupun agak svkar untuk mendidik Aqeel kerana masaIah penglihatan dan avtisme.

“Bagaimanapun, kami tidak pvtus asa menghantar Aqeel ke sekolah, terapi dan kelas fardu ain untuk mempersiapkan dirinya untuk masa depan.

“Siapa tahu satu hari nanti Aqeel dapat bertanding dalam tilawah al-Quran dan ini sudah cukup menggembirakan kami,” katanya.

Tonton Video:

 

Sumber: MyMetro, Majalah Harian via dbongkar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*