(Video) Jenaz4h Siti Nur Surya sel4mat dikebvmikan dalam suasana s4yu

KUALA TERENGGANU: Semalam beliau hanya m4mpu melihat m4yat anaknya terbvjur k4ku selepas dibn0h dengan kej4m di depan mata di ruang tamu rumah.

Hari ini pula beliau hanya mampu melihat jen4zah anaknya divsung kelvar dari ruang tamu rumah untuk dibawa ke t4nah perkvburan.

Dua per1stiwa meny4yat h4ti itu dilalui Zaini Musa, 55, dari atas katil ber1kutan tidak m4mpu berger4k akib4t knser 0tak t4hap tiga yang dih1dapinya sejak dua tahun lalu.

Peny4k1t dih1dapi wanita itu, menyebabkan beliau tidak m4mpu bercakap seperti biasa dan tidak faham dengan apa yang berlaku.

Sebaik jen4zah divsung kelvar dari ruang tamu rumah kira-kira jam 6.30 petang, suami wanita itu, Ismail Muda, 58, memberitahu apa yang berlaku sambil membantu memal1ngkan muka wanita itu ke arah ker4nda yang menempatkan jen4zah anaknya, namun dia hanya sekadar mel1hat tanpa sebarang re4ksi.

Suasana meny4yat h4ti itu menyebabkan Ismail dan beberapa anaknya serta mereka yang berada di ruang tamu tidak dapat men4han rasa sed1h dan p1lu dengan keadaan itu.

Ismail berkata sesuatu kepada isterinya, Zaini Musa, 55, yang terlantar di katil kerana menghidap kanser otak tahap tiga sebaik jenazah diusung keluar dari rumah keluarganya di Kampung Beladau Kepong, Kuala Terengganu. - Foto Zaid Salim

Ismail berkata sesuatu kepada isterinya, Zaini Musa, 55, yang terl4ntar di katil kerana mengh1dap knser 0tak t4hap tiga sebaik jenaz4h divsung keluar dari rumah keluarganya di Kampung Beladau Kepong, Kuala Terengganu. – Foto Zaid Salim

Ismail (kiri) kelihatan sayu pada pengebumian anaknya Siti Nur Surya di Tanah Perkuburan Kampung Beladau Selat malam ini - Foto NSTP/Ghazali KoriIsmail (kiri) kelihatan s4yu pada pengebvmian anaknya Siti Nur Surya di T4nah Perkvburan Kampung Beladau Selat malam ini – Foto NSTP/Ghazali Kori

Jen4zah Siti Nur Surya sel4mat dikebvmikan di T4nah Perkvburan Islam Kampung Beladau Selat, di sini, jam 8.15 malam

Terdahulu, jenzah Allahyrham dibawa dari Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) tiba di rumah keluarganya di Kampung Beladau Selat kira-kira jam 6.30 petang sebelum dibawa ke masjid kampung itu untuk disembahyangkan selepas Solat Maghrib.

Suasana p1lu menyelvbvngi tanah perkvburan yang turut dihadiri lebih 200 orang termasuk ahli keluarga, saudara-mara dan kenalan.

Dalam kej4dian kira-kira jam 9 pagi semalam, Siti Nur Surya ditemvi m4ti tert1arap dengan pergel4ngan tangan kirinya pvtus di samping kes4n keced3raan lain pada bahagian muka dan b4dan.

Polis pagi ini men4han wanita yang juga rakan sekolah m4ngsa berusia 19 tahun bagi bagi memb4ntu sias4tan mengikut Sksyen 302 Knun Kes3ksaan kerana membn0h.

Sementara itu, Ismail ketika diitemvi berkata beliau berharap kem4tian anaknya mendapat pembel4an sewajarnya.

Ayah mangsa, Ismail Muda, menyiram air mawar ke pusara anaknya, Siti Nur Surya selepas dikebumikan Tanah Perkuburan Kampung Beladau Selat malam ini - Foto NSTP/Ghazali KoriAyah m4ngsa, Ismail Muda, menyiram air mawar ke pvsara anaknya, Siti Nur Surya selepas dikebvmikan T4nah Perkvburan Kampung Beladau Selat malam ini – Foto NSTP/Ghazali Kori

Video:

Surya k0rban cita-cita demi ibu

Siti Nurliyana Syuhada, 15 kelihatan sayu menjaga ibunya, Zaini Musa, 55 yang terlantar menghidapi sakit kanser otak ketika ditemui di Kampung Beladau Selat. Dalam kejadian semalam kakaknya, Siti Nur Surya Ismail, 19 ditemui tertiarap di ruang tamu rumahnya dalam keadaan berlumuran darah dan putus pergelangan tangan di Kampung Lubok Batu, Telemong. -Foto Ghazali KoriSiti Nurliyana Syuhada, 15 kel1hatan s4yu menjaga ibunya, Zaini Musa, 55 yang terl4ntar mengh1dapi sak1t knser 0tak ketika ditemvi di Kampung Beladau Selat. Dalam kej4dian semalam kakaknya, Siti Nur Surya Ismail, 19 ditemvi tert1arap di ruang tamu rumahnya dalam keadaan berlvmuran dar4h dan pvtus pergel4ngan tangan di Kampung Lubok Batu, Telemong. -Foto Ghazali Kori

Dalam pada itu, remaja perempuan yang m4ti dibn0h rakan sendiri, Siti Nur Surya Ismail sanggvp meng0rbankan impian dan cita-cita demi menjaga ibunya yang terl4ntar sak1t ak1bat knser 0tak.

Bapa arw4h, Ismail Muda, 58, berkata, anaknya berusia 19 tahun itu bercita-cita mahu menjadi pelukis pelan dan sepatutnya sepatutnya menyvmbung pengajian dalam bidang lukisan pelan seni bina di Akademi Binaan Negara (ABN) Hulu Terengganu.

“Demi kasih arw4h terhadap ibunya, dia sanggvp meng0rbankan pelajarannya apabila mengambil kepvtusan tidak menyambung pengajian selepas tam4t Tingkatan Lima.

“Dia bercita-cita menjadi seorang pelukis pelan dan menyambvng pengajian dalam bidang lukisan pelan senibina di Akademi Binaan Negara (ABN) Hulu Terengganu Januari lalu,” katanya ketika ditemvi selepas up4cara pengkebvmian jen4zah Siti Nur Surya di T4nah Perkvburan Islam Kampung Beladau Selat, malam ini.

Bagaimanapun, Ismail berkata, arw4h memikirkan ibunya yang terl4ntar s4kit, lalu melupakan impian bergelar pelukis pelan hanya kerana mahu menumpukan perhat1an menjaga ibu.

Sementara itu, Siti Nurliyana berkata, pemergian kakaknya secara t1ba-t1ba men1nggalkan kesan mend4lam kepada dirinya.

Dia menyifatkan arw4h sebagai kakak dan anak yang baik dan bertanggungjawab terhadap keluarga dan kedua orang tua.

“Arw4h sangat baik. Saya akan merinduinya selepas ini apatah lagi kakak yang selalu mengh4ntar dan menjempvt saya pergi dan balik sekolah,” katanya yang masih dalam keadaan svgul tidak percaya arw4h kakaknya pergi dalam keadaan meny4yat hati.

“Saya tidak meny4ngka trag3di berd4rah ini berlaku kepada kakak. Ketika melihat myatnya dengan pergel4ngan tangan kiri pvtus, saya takvt dan terus kelvar rumah untuk menelefon bapa,” katanya.

 

Sumber: BHOnline

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*