Macam Tak Percaya, Keturunan Sultan Singapura Hanya Kerja Tukang Cuci, Pemandu Teksi

Di republik moden Singapura, siapa sangka bahawa kerabat diraja daripada raja negara itu pada abad ke-19 kini hanya bekerja seperti orang biasa, mencari rezeki dengan membawa teksi, bekerja sebagai tukang cuci dan sebagainya.

Begitulah yang dialami oleh Tengku Shawal, 51, dan keluarganya yang merupakan salah seorang dari keturunan Sultan Hussein Shah.

Tengku Shawal, seperti yang dibawa dalam namanya, adalah seorang putera yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan Sultan atau pemerintah diraja. Bagaimanapun, pada hari ini, masih ramai lagi penduduk di Singapura yang tidak mengetahui tentang kewujudan mereka.

Pemandangan Kampung Glam dideretan perkampungan Islam. Foto: REUTERS/Edgar Su

Tengku Shawal menerusi temu bualnya bersama Reuters memaklumkan bahawa beliau pernah tinggal di istana yang terletak di Kampong Glam sebelum seluruh kaum kerabatnya diminta untuk berpindah bagi menjadikan istana berkenaan sebagai sebuah muzium tarikan pelancong.

Menurut Tengku Shawal, sehingga kini beliau masih lagi mengunjungi muzium yang pernah menjadi kediamannya suatu ketika dahulu disamping melawat masjid dan tanah perkubvran yang berada berdekatan dengan lokasi muzium berkenaan.

Berbicara tentang usahanya untuk melestarikan warisan kaum kerabatnya pada masa ini, Tengku Shawal memaklumkan bahawa beliau sering menggayakan persalinan pakaian tradisional kerajaan disamping menghadiri pelbagai acara perayaan yang disambut di negara itu.

Salah seorang kerabat diraja yang juga pernah tinggal di istana ketika zaman kecilnya, Tengku Indra, 67, turut mengakui bahawa status yang dimiliki oleh kerabatnya tidak memberi impak kepada kehidupan mereka.

“Kami bukan dinasti. Tidak penting sama ada anda berketurunan kerabat kerajaan atau tidak,” katanya.

“Apa yang penting adalah anda harus memperoleh kehidupan melalui meritokrasi dan bukannya menikmati status yang ditentukan berdasarkan kedudukan nenek moyang,” tambahnya lagi.

Tengku Faizal, 43, yang juga pernah tinggal di istana dan memutuskan untuk tinggal bersendirian pada tahun 1999 kini dilaporkan pernah mencari rezeki sebagai seorang tukang cuci di sebuah kondominium di Singapura sebelum memutuskan untuk menjadi pemandu teksi.

Kerana kehidupan yang serba kekurangan, Tengku Faizal turut menyatakan bahawa isterinya juga perlu bekerja di restoran makanan segera McDonald’s untuk membantu menampung perbelanjaan seharian mereka.

Tengku Faizal ketika melakukan kerja sebagai pemandu teksi swasta. Foto: REUTERS/Edgar su

“Kami tidak pintar, kami tidak kaya. Kami hanya mempunyai gelaran,” luah Tengku Faizal.

Di negara jiran Malaysia, monarki berperlembagaan di mana Sultan masih memainkan peranan aktif dalam kehidupan awam, nama-nama kehormatan jauh lebih biasa.

Dari tujuh penuntut Singapura yang ditemubual Reuters, Shawal paling berminat untuk meraikan warisannya.

Tetapi bahkan dia mempunyai keraguan sendiri untuk menyerahkan “beban” gelaran raja itu dan tidak memberikannya kepada puterinya saat lahir.

Tengku Shawal, keturunan diraja, bercakap ketika anak perempuannya Tengku Puteri (L) dan adiknya Tengku Intan (C) mengenangkan gambar keluarga lama di rumah Intan di Singapura 21 Ogos 2020. Gambar diambil 21 Ogos 2020. REUTERS / Edgar Su

Kini berusia 27 tahun dan bekerja di sebuah firma bioteknologi, Puteri Puteri telah menuntut kembali nama Tengku tetapi mengatakan bahawa dia juga dapat menjelaskan kewibawaannya sebagai tugas berat di sebuah negara yang telah melupakan sekeping sejarah ini.

“Sebahagian daripada diri saya merasa sedih kerana saya perlu menjelaskan siapa saya. Tetapi ketika mereka melihat Putera Harry mereka tahu dia adalah putera,” katanya, merujuk kepada cucu Ratu Elizabeth II yang terkenal di seluruh dunia.

 

Sumber: mediaviral.bbn.my, Reuters

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*