Gara2 duit ters4lah masuk akaun, Suami isteri ini belanja ‘sakan’ duit tu. Jumlah dia bukan sikit

SEBERANG PERAI – Tindakan sepasang suami isteri mem­belanjakan hampir kesemua duit RM208,329 yang dimasukkan secara tidak sengaja ke dalam akaun mereka memakan diri apabila did4kwa dengan 60 pertvduhan s4lah guna wang semalam.

Pemandu lori, Nor Hasni Edirin Hasan, 41, mengaku bers4lah, manakala isterinya, Siti Hajar Hasan Basri, 36, membuat pe­ngakuan sebaliknya di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Majistret Butterworth di sini, Foon Char Peng.

Suami isteri did4kwa 60 pertvduhan s4lah guna wang syarikat

Mereka did4kwa secara bersama melakukan s4lah guna wang berjumlah lebih RM191,312.70 milik Mandy Corporation Sdn. Bhd. pada Julai dan Ogos tahun lalu.

Tertvduh did4kwa melakukan kes4lahan itu di beberapa buah bank di daerah Seberang Perai Utara di antara 4 Julai hingga 11 Ogos 2020 bagi kesemua 60 pertvduhan.

Pasangan yang mempunyai seorang cahaya mata itu did4kwa melakukan kes4lahan tersebut mengikut Seksyen 403 K4nun Kes3ksaan iaitu menyalahgunakan harta secara cvrang yang memperuntukkan hvkuman penj4ra enam bulan hingga lima tahu, seb4tan dan d3nda.

Kes dikendalikan Timbalan Pend4kwa Raya Norliza Ab. Aziz dan Asma’ ‘Amira Shahidan, manakala tertvduh tidak diwakili peguam.

Mahkamah membenarkan tertvduh masing-masing diikat jamin sebanyak RM3,000 bagi setiap pertvduhan yang keseluruhannya berjumlah RM360,000 bagi kedua-duanya.

Pasangan itu dihantar ke Penjara Rem4n Pulau Pinang di George Town selepas g4gal membayar jaminan.

Kes disebut semula pada 2 Februari depan.

Mengikut fakta kes, wang tersebut telah didep0sitkan pada 2 Julai 2020 oleh satu cawangan bank tempatan melalui cek kepada akaun Siti Hajar kerana kes1lapan pada s4lah satu digit nombor akaun.

Wang itu sepatutnya didep0sitkan ke dalam satu akaun sebuah syarikat.

NOR HASNI EDIRIN (kiri) dan Siti Hajar (dua dari kanan) dibawa ke Mahk4mah Majistret Butterworth semalam atas d4kwaan s4lah guna wang yang dimasukkan secara tidak sengaja ke akaun milik mereka.

 

Difahamkan, wang itu digunakan untuk menyelesaikan hvtang rumah teres setingkat milik mereka di Port Dickson, Negeri Sembilan, manakala bakinya di­belanjakan bagi perkara lain.

Pihak bank hanya mengetahui wang itu ters4lah masuk ke dalam akaun tertvduh pada 11 Ogos 2020 lalu menghubungi mereka, namun tidak mendapat kerjasama sebelum membuat laporan polis.

Rumah berkenaan kini disita mengikut Akta Penceg4han Pengubahan Wang H4ram.

 

Sumber: K! ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*