Calon SPM p0sitif C0VID-19, pelajar MRSM Lipis dikuar4ntin

SESI persekolahan 2021 menyaksikan seramai 144 pelajar Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Lipis di Pahang yang bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dikuar4ntin.

Ia susulan seorang pelajarnya p0sitif C0vid-19 pada Selasa.

Pengarah Majlis Kesel4matan Negara (MKN) Pahang, Mohd Zairasyahli Shah Zakaria berkata, seramai 142 pelajar perempuan menjalani kuar4ntin di Institut Latihan Perumahan dan Kerajaan tempatan (I-KPKT) Bukit Tinggi manakala dua pelajar lelaki di asrama berkenaan.

Menurutnya, pem1ndahan tersebut dilakukan sebagai langkah kesel4matan semua pihak.

Calon SPM positif COVID-19, pelajar MRSM Lipis dikuarantin Pem1ndahan pelajar terbabit dengan menaiki bas turut diiringi anggota polis bagi memastikan aspek kesel4matan sentiasa diberi keutamaan.

“Ia juga melihat situasi yang mana daripada 20 orang yang bergej4la (bilangannya) meningkat kepada 30 orang dalam tempoh 10 hari.

“Setakat pagi ini, terdapat tiga lagi pelajar yang dikuar4ntin di I-KPKT p0sitif C0vid-19 dan dihantar ke hospital,” katanya memetik laporan portal Utusan Malaysia pada Rabu.

Menurutnya, pem1ndahan pelajar perempuan ke I-KPKT dilakukan setelah mengadakan perbincangan bersama termasuk Majlis Amanah Rakyat (Mara).

Zairasyahli berkata, sebagai langkah kesel4matan, pem1ndahan pelajar yang menggunakan bas diiringi anggota polis.

“Terdapat tiga guru pengiring dibawa bagi menjaga kebajikan pelajar sepanjang ditempatkan di pusat kuar4ntin,” katanya.

 

Sumber: Sinar Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*