Wanita Ber4ng D4kwa Dikompaun RM1k Tak Pakai Mask Ketika Ambil Anak Di Kerusi Kereta

Sejak bermulanya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di negara kita, pihak polis mengambil tindakan kepada mereka yang ingkar terhadap Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Antara SOP yang perlu dipatuhi ialah memakai pelitup muka di tempat awam, mengamalkan penjarakan sosial dan mengimbas kod MySejahtera jika memasuki mana-mana premis.

Image

Namun, seorang pengguna Twitter dikenali sebagai KakTi, meluahkan rasa kec3wa apabila mend4kwa telah dis4man oleh pihak polis atas alasan tidak memakai pelitup muka sewaktu keluar dari kenderaan untuk mengambil anak di kerusi sebelah.

Kisah tersebut diceritakan menerusi satu thread ringkas yang memperoleh 1.5k tanda retweet.

Kena s4man RM1k

Kisahnya bermula apabila wanita ini, keluar dari kenderaannya bagi mengambil anaknya yang berada di tempat duduk penumpang. Namun, t1ndakannya ketika itu telah dis4man oleh pihak polis atas alasan tidak memakai pelitup muka.

Image

Wanita itu juga berasa ‘beng4ng’ dan cuba mempersoalkan tindakan pihak polis, kerana dia tidak berada di tempat awam. Malahan, wanita ini turut mempert4hankan dirinya tidak wajar untuk dis4man ketika itu.

Tidak berakhir di situ, ketika kejadian semua kedai berhampiran dengannya tidak beroperasi seperti biasa.

Pada masa yang sama, sebelum ini Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri, menjelaskan seseorang itu perlu memakai pelitup muka di tempat awam yang ses4k.

Orang ramai tidak perlu pakai pelitup muka di tempat awam jika hanya bersendirian dan kawasan itu tidak berses4k.

Pada masa yang sama, wanita itu meminta supaya pihak kerajaan tidak ‘berat sebelah’ dan wujud double standard sewaktu mengenakan k0mpaun kepada orang awam.

Tempat diwajibkan memakai pelitup muka

 

 

Sumber: KakTi, Ohbulan

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*