(Video) Selepas Tular Video Pekerja Buat Hal, J&T Akhirnya Tampil Jelaskan Apa Yg Terjadi

PETALING JAYA – Kurang jelas dengan sistem pengagihan b0nus dalam kalangan pegawai jabatan did4kwa menjadi p.unca kejadlan m0gok serta tlndakan melempar barangan milik pelanggan oleh kakitangan J&T Express yang tular sejak semalam.

Tujuh pekerja J&T Perak lemp4r barang m0hon maaf

Dalam video berdurasi 57 saat yang dimuat naik melalui Facebook J&T Express Malaysia – Perak, salah seorang daripada mereka men4fikan terdapat isu dalaman mereka dengan pihak J&T Express atau mas4lah pem0tongan gaji.

“Kebelakangan ini tular satu video di media sosial tentang pekerja tidak mengikut SOP (prosedur operasi standard) dan menc4mpak barang pelanggan.

“Kami ingin mem0hon maaf dan menjelaskan bahawa tiada isu dalaman atau p0tongan gaji antara syarikat dan pekerja J&T Express Perak,” katanya.

Menurutnya, mereka juga tidak melakukan t1ndakan m0gok seperti d4kwaan yang tular.

“Kami sekali lagi ingin mem0hon maaf kerana menjej4skan nama pihak syarikat dan menjej4skan barang-barang rakyat Malaysia.

“Kami sedaya-upaya akan hantar barangan pelanggan secepat mungkin,” katanya.

Pihak Pengurusan J&T bersuara

Sementara itu, J&T Express Malaysia Perak dalam kenyataannya berkata, pihak syarikat memohon maaf kepada semua yang terkesan dan sedia menerima pendapat serta cadangan orang ramai.

“Pihak J&T Express akan menyediakan lebih banyak latihan kepada para pekerja kami untuk meningkatkan mutu perkhidmatan.

“Disamping itu, pihak J&T Express juga ingin menjel4skan tiada pekerja yang m0gok mengenai komisen. Segala yang berlaku adalah salah faham semata-mata,” katanya.

“Kami komited membangunkan sistem p.ampasan dan faedah yang lengkap untuk meningkatkan faedah pekerja, jadi J&T telah memberikan pembayaran pekerja akhir tahun setelah pertimbangan komprehensif, bersesuaian dengan peraturan dan undang-undang bonus, serta Undang-Undang Perburuhan Malaysia,” katanya.

Tambah kenyataan itu, b0nus penuh dibayar kepada pekerja yang telah bekerja selama satu tahun dan b0nus dibayar mengikut tempoh masa pekerja yang bekerja kurang dari satu tahun.

“Oleh kerana kurang jelas sistem pengagihan b0nus di kalangan pegawai jabatan, ia menyebabkan pengagihan bungkusan secara ganas yang berlaku pada 4 Februari lalu termasuk mengh.asut beberapa pekerja untuk membuat gang.guan serta menyebarkan video ke media sosial.

“Kami ingin menjelaskan bahawa J&T tidak akan memotong atau berh.utang gaji kepada pekerja, dan pihak kami akan bersedia menerima pengawasan dan pemeriksaan oleh masyarakat dan institusi berkenaan,” ujarnya.

Mengulas lanjut berhubung inslden tersebut, J&T Express sekali lagi meminta maaf atas kekurangan dalam pengurusan yang telah menyebabkan rasa tidak puas hati dan kerugian kepada pelanggan mereka.

“Kami akan memikul semua tanggungjawab yang harus kami pikul dengan segera untuk meningkatkan standard pengurusan dan perkhidmatan kami seperti menyediakan latihan lebih profesional untuk memberikan perkhidmatan ekspres yang boleh dipercayai dan cekap kepada pengguna Malaysia,” ujar kenyataan itu.

Difahamkan, Pengurusan J&T Perak telah menangani dan menjelaskan kejadian sebenar yang berlaku pada kakitangan terlibat dan pada 5 Februari lalu, para pekerja telah menjalankan tugas seperti biasa untuk menyusun serta mempr0ses bungkusan pelanggan.

(Video) “Patut La Brg Tak Smpi”- Tular Sejak Semalam Pekerja J&T M0gok, BaIing Barang Pelanggan

Terdahulu, tular satu video di aplikasi Tiktok tular memaparkan sekumpulan pekerja syarikat kurier, J&T Express m0gok di sebuah gudang barangan yang tidak diketahui lokasinya.

Difahamkan, mereka m0gok akibat masalah gaji.

Video berdurasi 15 saat itu menunjukkan seorang pekerja membaIing barangan pelanggan. Turut kedengaran beberapa pekerja yang berter1ak menunjukkan rasa tidak puas hati kepada pengurusan syarikat.

Sehingga kini tiada kenyataan rasmi dikeluarkan oleh J&T Express.

Rata-rata netizen menyatakan mereka tidak mempunyai masalah sekiranya pekerja ingin m0gok namun tidak bersetuju dengan tindakan membaIing barangan kerana ia membawa masalah kepada penjual serta menganiaya pelanggan yang tidak bers4lah.

Mog0k tu hak kamu tapi barang org jgn la dic4mpak

Marah kat nyamuk, kelambu dib4kar

Jumpa pihak atasan la bincang

Apa apapun diharap isu pihak majikan dan pekerja J&T dapat diselesaikan dimeja rundingan tanpa ada prov0kasi atau pengani4yaan terhadap pelanggan.

 

Sumber: K! ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*