Sebabkan Kem4tian, Ibu Kandung & Bapa Tiri Adik Amir Berdepan Hvkuman Gantvng

Baru-baru ini rakyat Malaysia digemp4rkan dengan berita kem4-tian seorang kanak-kanak lelaki berumur 7 tahun, Zubaidi Amir Qusyairi Abdul Malek yang ditemui lem-4s di dalam sebuah t0ng.

Dia bagaimanapun dalam masa sama turut dipercayai telah did3-ra oleh ibu kandung dan bapa tirinya sehingga mninggal dunia bulan lalu.

Terbaru hari ini, pasangan suami isteri berkenaan, Mohd Fadzli Abdull Razak, 38, dan Zuraida Atan, 32, sudah pun did4kwa di dua mahk4mah berasingan di Ayer Ker0h, Melaka atas dua pertvduhan iaitu memb-n0h dan mend3-ra kanak-kanak terbabit.

Menerusi laporan BH!  tiada peng4kuan direk0dkan daripada kedua-dua tertvduh bagi pertvduhan mengikut Sksyen 302 K4nun Kes3ksaan yang dibaca bersama Sksyen 34 kanun sama di hadapan Maj1stret Mazana Sinin.

Jika disabit kes4lahan mengikut s3ksyen tersebut, kedua tertvduh boleh dihvkum m4ti.

Kes4lahan itu did4kwa dilakukan pada 29 Januari lalu, kira-kira jam 3.32 petang di rumahnya di Nombor 9, Jalan KJ 19, Taman Krubong Jaya, Melaka Tengah, di sini.

Bagi satu lagi pertvduhan di Mahk4mah Sksyen pula, mereka did4kwa mengikut S3ksyen 31(1)(a) Akta Kes4lahan Kanak-Kanak 2001 kerana mend3-ra dan boleh dikenakan hvkuman penj4ra sehingga 20 tahun dan d3nda RM20,000 atau kedua-duanya.

Kedua-duanya mereka bagaimanapun meng4ku tidak bers4lah bagi pertvduhan tersebut sejurus kertas pertvduhan dibacakan di hadapan Hakim Nariman Badruddin.

Terdahulu, prosiding pend4kwaan dikendalikan oleh Pengarah Pend4kwaan Negeri, Badius Zaman Ahmad manakala tertvduh lelaki diwakili peguam Datuk Ahmad Musthafi Mohamad dan Muhammad Firdaus Abd Razak.

Tertvduh wanita pula diwakili barisan peguam Zamri Idrus, Ishak Mohd Kari, Yusman Che Aman dan Saifuzzaman Ab Rahman.

Pada 29 Januari lalu, kanak-kanak lelaki itu ditemui mninggal dunia dalam dalam t0ng air setinggi 60.9 sentimeter oleh svspek lelaki yang juga bapa tirinya di Taman Krubong Jaya, di sini.

MOHD Fadzli bersama Zuraida Atan ketika dihadapkan ke Mahkamah Ayer Keroh, Melaka.

Pasangan suami isteri itu kemudian dit4han r3man sejak 30 Januari lalu sehingga Khamis ini.

Kes ini akan disebut semula pada 29 Mac depan, dan pasangan ini sama sekali tidak dibenarkan diik4t jam1n sementara menanti lap0ran bed4h s1asat.

 

Sumber: BH Online, Buzzkini

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*