Peguam Seb4k Cerita Anggota PoIis Difitn4h Rgol, Dijtuhi Hukvm4n Dan MninggaI Dlm Pnjara

Saban hari, ke$ melibatkan jnayah ro.g0l semakin meningkat, tldak kira dalam apa juga sekalipun keadaan. Ke$ jnayah ro.gol ini juga kemungkinan boleh berlaku kepada sesiapa saja termasuklah pihak berkuasa atau orang awam.

Di Facebook, seorang peguam yang dikenali sebagai, Ujen Suzana Norlihan berkongsi ke$ mhkamah angg0ta poIis difltnah mero.gol seorang wanita sehingga tertvduh disab1tkan bersaIah dan dijatvhi hukvman 20 tahun pnjara dan 10 seb4tan.

Sepasang kekasih berz1na

Peguam Ujen Suzana Norlihan menceritakan pengalamannya mengendalikan ke$ seorang anak guam yang merupakan angg0ta poIis bagi membela ke$ rayvan atas tu.duhan ro.gol. Anggota poIis tersebut sebelum ini kaIah dalam perbicaraan terdahulu yang dikendalikan oleh pegvam lain.

Saya pernah ada seorang anakguam yang merupakan seorang angg0ta poIis. Beliau lantik saya sebagai peguambela untuk ke$ rayvan beliau kerana beliau telah ditduh bagi ke$ ro.gol dan telah kaIah ke$ tersebut. Perbicaraan ke$ dikendalikan oleh peguam lain.

Semasa anakguam saya sedang buat tugas r0ndaan bersama seorang rakan poIis, beliau telah nampak satu kereta Alza parking di tepi jalan di sebuah kawasan perumahan. Apabila diperiksa, didapati terdapat sepasang kekasih yang sedang berzlna. Beliau kemudian t4han mereka selepas meminta mereka pakai semula baju. Kejadian pada waktu itu adalah dalam jam 3.00 pagi.

Anakguam saya kemudian membawa pasangan kekasih tersebut ke baIai poIis menggunakan kereta ronda poIis manakala rakan beliau memandu kereta alza. Semasa di dalam perjalanan ke baIai poIis, pasangan kekasih tersebut mer4yu-r4yu kepada anakguam saya agar tldak melap0rkan hal tersebut kerana blmbang akan dibvang dari universiti, tempat mereka sedang menuntut.

Teman lelaki memu.kvlnya

Anggota poIis bersama rakan setugasnya telah men4han sepasang kekasih yang dilihat berz1na di dalam sebuah kenderaan. Mereka membawa pasangan itu ke baIai p0lis. Namun, selepas dir4yu berkali-kali oleh pasangan ini, anggota poIis berkenaan membuat keputusan untuk melepaskan mereka selain menasihati agar tldak berulang kali kejadian itu.

Sampai di parking kereta di baIai poIis, pasangan kekasih tersebut masih mer4yu-r4yu. Ksihan kepada mereka dan memikirkan masa depan mereka, akhirnya anakguam saya memberi am4ran kepada mereka dan menyuruh mereka bertaubat.

Wanita yang dit4han tersebut kemudian meminta nombor telefon anakguam saya atas aIasan ingin belanja beliau makan pada hari lain kerana ingin berterima kasih atas ihsan memberikan amaran sahaja di atas perbuatan mak.s1at mereka.

Keesokkan harinya, wanita tersebut menghubungi anakguam saya dan menyatakan memerIukan bantuannya kerana teman lelaki beliau memu.kul beliau. Wanita tersebut meminta anakguam saya pergi ke kediaman beliau. Anakguam saya kemudian pergi berjumpa wanita tersebut. Apabila sampai di lokasi, wanita tersebut telah berada di hadapan guard house apartmentnya.

Wanita tersebut men4ngis. Jadi anakguam saya menasihati beliau agar pergi membuat laporan poIis. Wanita tersebut bersetuju. Mereka pergi ke baIai poIis menaiki kereta anakguam saya.

Dida kwa ro.gol wanita itu dalam tndas poIis

Pada awalnya, wanita tersebut datang ke baIai poIis untuk membuat lap0ran berhubung teman lelakinya. Sejurus tiba di baIai poIis, dia meminta izin untuk ke tndas dan selepas keluar dari tndas, dia berniat untuk memb4talkan laporan tersebut.

Sampai di baIai, wanita tersebut terus pergi ke tndas balai poIis kerana katanya ingin bvang a1r kecil. Setelah beberapa minit kemudian, wanita tersebut keluar dari tndas.

Wanita tersebut kemudian menyatakan mahu memb4talkan niatnya untuk melaporkan perbuatan teman lelakinya. Setelah puas dipujuk oleh anakguam saya agar wanita tersebut buat lap0ran poIis, wanita tersebut tetap engg4n berbuat demikian. Akhirnya, anakguam saya terpksa akur dan terpksa menghantar wanita tersebut balik ke rumah.

Keesokkan harinya, tiba-tiba anakguam saya mendapat tahu bahawa wanita tersebut telah membuat lap0ran poIis menyatakan anakguam saya telah mero.gol wanita tersebut di tndas balai poIis.

Anakguam saya kemudian ditud.uh bagi kesaIahan mer0gol wanita tersebut. Setelah perbicaraan yang panjang, anakguam saya telah k4lah ke$.

Semasa saya mengendalikan rayvan beliau, saya berasa sangat sedlh kerana peguam asal tldak pernah mengemukakan Iaporan perubatan anakguam saya yang mengesahkan bahawa beliau adalah seorang yang mat1 pcuk. Laporan tersebut telah dikeluarkan oleh pihak hspital 6 bulan sebelum anakguam saya bertemu wanita tersebut.

Jadi, mvst4h1l ianya suatu rekaan. Semasa saya kendalikan rayvan beliau, saya telah menghubungi pihak hspital dan disahkan anakguam saya masih mengldap pnyakit tersebut. Ketika rayvan, mhkamah memang tldak dapat menerima bukti baru atas alasan ianya mestilah dikemukakan sewaktu perbicaraan oleh peguam asal. Dokumen atau bukti baru tldak boleh dikemukakan di peringkat rayvan. Sedlh bukan.

Banyak point tldak ditimbulkan

Selain itu juga, disebabkan peguam asal tldak membaca laporan doktor atau laporan perubatan terhadap pemeriksaan yang dijalankan terhadap wanita tersebut, peguam asal telah gagaI untuk menyoal saksi-saksi tentang keadaan wanita tersebut yang berada dalam keadaan ha1d sewaktu kejadian ro.gol dikatakan berlaku.

Malah, jika benar perbuatan ro.gol berlaku di dalam tndas tersebut, peguam asal sepatutnya menyoal pegawai penylasat tentang DNA atau d4rah ha1d yang mungkin terdapat pada dinding tndas, pintu bahagian atas, mangkuk tndas, lantai tndas etc memandangkan wanita tersebut mengatakan anakguam saya ada memegang kemaIuannya dan kemudian memegang pula dinding tndas, mngkuk tandas, pintu tndas dan bahagian atas pintu tndas (possibilty terdapat kesan DNA tldak boleh ditolak begitu sahaja).

Wanita tersebut tldak pernah mengatakan anakguam saya ada mencvci tangannya. Kalau ikut logik, mesti drah ha1d melekat pada tangan anakguam saya.

Banyak lagi point tldak ditmbulkan atau disoal oleh peguam asal terutama sekali kesan k0yakan aklbat berz1na dengan teman lelaki.

Pembelaan yang dibangkitkan oleh peguam asal hanyalah penaflan semata-mata. Disebabkan banyak yang tilodak ditulmbulkan, maka anakguam saya kaIah ke$.

Beliau menghembvskan nfas ter4khir

Disebabkan terdapat keIemahan dari sisi peguam terdahulu terhadap beberapa hujahan, akhirnya angg0ta p0lis itu terpksa akur apabila kaIah ke$ sebelum melantik peguan bela terbaharu iaitu Ujen Suzana mengendalikan ke$ rayvannya.

Oleh itu, tldak banyak yang dapat saya lakukan walaupun Haklm Mhkamah Tinggi bersetuju dengan point-point yang cuba saya hujahkan. Akan tetapi, Yang Arif mengatakan sepatutnya point-point di atas ditlmbulkan oleh peguam asal sewaktu perbicaraan. Di peringkat rayvan, semua itu sudah tldak boleh ditimbulkan lagi.

Hasil fltnah dan pengan1ayaan tersebut, anakguam saya telah dijatvhkan huk.uman pnjara 20 tahun dan 10 seb4tan (lepas buat mitigasi kurangkan hukvman). Paling menyedlhkan selepas selesai menjalani beberapa seb4tan (tldak dapat menghabiskan 10 seb4tan tersebut), beliau akhirnya menghembvskan nfas terakhir di Pen.jara Kajang pada Disember 2020.

Saya menang1s teres4k-es4k (walau saya cuba untuk t4han, hati saya jadi hati tisu ketika itu) apabila menerima berita kemat1an beliau. Kepada wanita pemfltnah tersebut, semoga Allah beri kamu hidayah.

 

Sumber: Ujen Suzana Norlihan, Ohbulan, Soyalemon

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*