“Pernah guna pl4stik gnti p4mpers krn tiada wang”- Kisah Fakhrul jaga ibu lumpvh buat ramai sayu

TANPA ibu siapalah kita di dunia ini? Berpegang kepada prinsip itu anak yang bertanggungjawab pasti akan mendahului orang tua dalam apa jua keadaan. Beruntung siapa diberi peluang untuk mereka yang mampu menjaga kebajikan orang tua sehingga penghujung usia mereka.

Begitu juga yang dilalui seorang anak muda, Wan Mohd Fakhrul Anwar yang langsung tidak merasakan beb4n walaupun pernah meng1kat pervt kerana mahu menjaga ibu yang terl4ntar kerana lumpu.h sejak lapan tahun lalu.

Ibunya Remalah Syafein, 71, terl4ntar di rumah selepas lumpu.h sejak 2013 lalu selepas diserang angin ahmar (str0k) menyebabkan bahagian kanan badan tidak boleh bergerak.

K0ngsi anak muda dari Pasir Mas, Kelantan itu sebelum ini dia pernah bekerja di luar negeri Kelantan selepas t4mat pengajian di Universiti Sains Malaysia (USM), namun terpaksa berhenti selepas mas4lah kesih4tan ibunya dan berdepan kesuk4ran menguruskan kehidupan harian.

Graduan Sastera dan Pendidikan itu nekad berhenti kerja dan kembali ke kampung halaman semata-mata mahu menjaga ibunya.

“Untuk membawa ibu sekali ke tempat saya bekerja memerlukan k0s yang tinggi jadi saya yang berk0rban dan kembali ke kampung bagi memudahkan urusan menjaga ibu ketika itu,” ujar anak keempat daripada lima beradik itu.

Malah dalam tempoh setahun menjaga ibu pelbagai dugaan dilalui dan pernah terpvtus makanan kerana ket1adaan wang, namun dia yakin setiap yang hidup di muka bumi telah dijanjikan rezeki oleh-Nya.

TEMPAT meng4du dan berm4nja walaupun keadaan ibunya hanya terl4ntar

“Itu yang selalu saya pegang membuatkan saya nek4d menjaga ibu lagipun ibu perlukan saya buat masa ini,” katanya yang kini berniaga secara dalam talian.

K0ngsi anak muda berusia 35 tahun itu dia pernah menggunakan plastik bagi menggantikan kain lamp1n kepada ibunya kerana ket1adaan wang.

“Itu saat get1r yang pernah saya lalui dan ketika itu saya pernah makan nasi hanya berlaukkan kicap,” ujarnya mengenangkan perjalanan yang pernah dilalui. Namun kesusahan yang dilalui tidak mem4tahkan semangat untuk terus berbakti kepada ratu hatinya.

“Saya tidak m4lu melakukan apa sahaja kerja asalkan halal dan boleh memberi keselesaan kepada ibu,” ujarnya lagi.

Namun Wan Fakhrul bersyukur keper1tan hidup yang dilalu itu dibantu oleh beberapa bantuan yang diterima termasuk bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) mampu meringankan beb4nnnya.

“Kalau diikutkan bantuan berkenaan tidak mencukupi kerana k0s pembiayaan r4watan ibu menelan RM1,200 sebulan termasuk lamp1n pakai bvang, susu dan k0s ulang-alik bagi mendapatkan r4watan svsulan di hospital, namun saya tetap bersyukur kerana meringankan beban saya selama ini,” k0ngsinya yang turut mengusahakan jualan piza secara kecil-kecilan.

Dia kini perlu bijak menguruskan kewangan kerana selain mempervntukkan untuk raw4tan ibunya setiap bulan dia juga perlu membayar keperluan lain seperti sewa rumah dan komitmen lain.

“Saya kini menerima semua kerja asalkan halal dan boleh men4mpung perbelanjaan sekeluarga,” ujarnya yang bersyukur kerana isterinya turut membantu dengan cara menjual barangan kosmetik bagi menambah pendapatan keluarga.

“Sebelum ini saya bekerja melakukan kerja sambilan dalam bidang penulisan seperti cerpen dan skrip serta pemasaran,” ujarnya yang turut menjadi penghantar makanan.

Namun disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kerja yang dilakukan itu terb4tas menyebabkan dia tidak mahu berhenti berusaha. Kini dia meneruskan pencarian dengan cara menjual barangan mainan kanak-kanak secara dalam talian.

“Walaupun bukan kerja tetap tapi banyak membantu saya sekeluarga,” ujarnya yang baharu dikurniakan seorang cahaya mata yang kini berusia 10 bulan.

Katanya, rutin hariannya kini lebih tertumpu menguruskan ibu sebelum menguruskan perniagaan yang semakin mendapat sambutan.

Fakhrul kini bersedia menerima sebarang pekerjaan bagi menambah pendapatan keluarga termasuklah kerja berkaitan penulisan skrip, content writer dan juga pemasaran boleh menghubungi melalui talian 010-9229538.

Semoga ada sinar untukmu wahai anak muda. Yakinlah setiap ujian yang diberikan pasti rahmat yang menanti. Yakin dan terus berd0a!

Bertuah & Syurga Bagi Yang Menjaga IbuBapanya Setelah Tua

ANDA ada ibubapa anda yang telah tua? Bertuahlah, itulah peluang anda merasai nikmat memasuki syurga dengan berkhidmat kepada mereka.

F1rman Allah SWT yang bermaksud:

“Dan Kami was1atkan kepada manusia terhadap ibu bapanya. Ibunya meng4ndungkan dengan (mender1ta) kelem4han di atas kelem4han, dan mencer4ikannya daripada svsuan dalam dua tahun (iaitu): Bersyukurlah kepadaKu dan kepada ibu bapamu. Kepada-Ku tempat kembali.” (Surah al-Lukman ayat 14).

Dalam sebuah had1s yang diriwayatkan Imam Muslim daripada Abu Hurairah r.a: Bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

“Amat mal4nglah! Amat mal4nglah! Dan amat mal4nglah. Maka Rasulullah ditanya: Siapakah orang yang amat mal4ng itu wahai Rasulullah? Baginda menjawab: Seseorang yang mendapati kedua-dua ibu bapanya atau seorang daripada mereka sudah tua, namun dia masih g4gal memasuki syurga (lant4ran g4gal berkhidmat kepada mereka).”

 

Sumber: Kita Reporters

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "“Pernah guna pl4stik gnti p4mpers krn tiada wang”- Kisah Fakhrul jaga ibu lumpvh buat ramai sayu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*