‘Tiada lagi negeri PKP, bila Parlimen boleh bersidang’- Zahid Hamidi

SHAH ALAM – Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mempers0alkan bilakah kerajaan berhasrat untuk menasihati Yang Di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al Mustafa Billah Shah Sultan Ahmad Shah supaya mengadakan persidangan Parlimen.

Ini katanya, kerana negara sudah men4matkan Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) dan lebih banyak perniagaan dibenarkan dibuka.

Ahmad Zahid dinasihat tidak hadir mesyuarat - Utusan Digital

“Memandangkan tiada lagi negeri dikenakan PKP, agak-agaknya bila pula Parlimen boleh kembali bers1dang,” soalnya dalam kenyataannya di laman Facebooknya pada malam Selasa.

Per1ntah k4walan pergerakan bersyarat (PKPB) akan berkuat kvasa di Selangor, Kuala Lumpur, Johor dan Pulau Pinang bermula 5 Mac ini, manakala pada masa sama, penguatkvasaan PKPB kekal di Kedah, Kelantan, Negeri Sembilan, Sarawak dan Perak.

Bagi Melaka, Pahang,Terengganu, Sabah, Putrajaya dan Labuan, Per1ntah K4walan Pergerakan Pemulihan (PKPP) akan dikuatkuasakan, juga bermula 5 Mac ini. Penguatkuasaan PKPP kekal di Perlis.

Bermula 5 Mac pusat pelancongan, pawagam dan pusat penjagaan diri dibenarkan beroperasi tertakluk pr0sedur operasi standard (SOP) membendvng penvlaran C0vid-19.

Sementara itu, Ahmad Zahid berkata, Yang di-Pertuan Agong telah bertitah bahawa “tanggapan sesetengah pihak bahawa pelaksanaan pr0klamasi darvrat mengh4lang parlimen untuk bers1dang adalah tidak tepat.”

Sehubungan itu, Ahmad Zahid yang juga merupakan Ahli Parlimen Bagan Datuk berkata, sidang Dewan Rakyat perlu berlangsung walaupun dalam keadaan darvrat .

“Pak Menteri sila ‘m0ve on’. Jom kita bers1dang demi kepentingan rakyat dan negara. Inikan negara dem0krasi,” katanya lagi.

PKP mula dilaksanakan pada 13 Januari. Pengisytiharan darvrat pula pada 11 Januari.

Pengisytiharan darvrat, yang berakhir pada Ogos ini, juga menyaksikan penggantvngan Parlimen.

 

Sumber: Sinar Harian, Facebook Zahid Hamidi

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*