(Video) Bvta Sejak 5 Tahun Lalu, Pak Cik Bilal Tetap L4ungkan Azan Merdu Sambil Pegang Dinding!

Nikmat pengl1hatan merupakan diantara n1kmat paling besar diberikan oleh Allah S.W.T kepada hamba-Nya.

Dengan mata, kita dapat melihat keindahan dan kebesaran ciptaan-Nya. Dengan mata jugalah kita dapat melakukan banyak perkara.

Namun, apa perasaan kita sekiranya Allah S.W.T menarik balik nikmat pengl1hatan tersebut? Mungkin hanya pada ketika itu kita akan rasa menyesal kerana tidak pernah mensyukuri nikmat-Nya. Mungkin juga kita akan melalui satu fasa dimana kita berasa sangat susah untuk menerima kenyataan dan mula berputus asa dengan hidup.

Mungkin juga kita akan jadi sama seperti seorang bilal ini di Indonesia. Beliau telah keh1langan pengl1hatan sejak dari 5 tahun yang lalu. Namun, beliau tetap ist1qamah untuk mengimarahkan masjid dan turut mel4ungkan azan yang sangat merdu.

Baru-baru ini telah tvlar kisah bilal tersebut yang bernama Pak Mad. Beliau merupakan bilal di sebuah masjid bernama Masjid Baitul Muttaqin di Desa Kalipair, Tegaldlimo, Banyuwangi.

Keupayaan fiz1kal terb4tas namun tetap menjadi Bilal

Usianya yang sudah agak tua sebenarnya telah menghadkan keupayaan fiz1kal Pak Mad. Namun, Pak Mad masih kekal rajin untuk menjalankan amanah yang dip1kulnya sebagai seorang bilal.

Kisah Pak Mad ini telah viral apabila seorang pengguna Twitter, @Ayung_N telah memuat naik video mengenai Pak Mad.

“Namanya Pak Mad. Muadzin di Masjid Baitul Muttaqin, Desa Kalipait, Tegaldlimo, Banyuwangi. Suaranya, masyaallah, merdu.

Yg lebih luar biasanya, selama 5 tahun terakhir, ia keh1langan pengl1hatannya. Tapi, tak menyurutkan langkahnya tuk ke masjid.

Kami yg muda & sehat jd m4lu”

“Kami yang muda dan sihat jadi m4lu”

Video Pak Mad tersebut merekodkan alunan suara Pak Mad yang merdu dan mend4yu-d4yu. Sungguh asyik sekali tatkala mendengar l4ungan azan dari Pak Mad.

Namun, apa yang ingin penulis tekankan disini adalah berkenaan inspirasi daripada video Pak Mad ini. Jika ada perasan, didalam caption Ayung, dia ada mengatakan kami yang muda dan sihat jadi m4lu.

Benar. Jika selepas kita melihat keadaan Pak Mad yang sebegitu masih lagi g4gah dan sanggup untuk ke masjid, kenapa kita yang muda ini terlalu sukar dan jauh dengan masjid?

Antara komen-komen w4rganet

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata meninggalkan komen yang sangat positif.

 

Rasanya pada masa pandemik ini, Allah telah mula hadirkan kerinduan dalam diri anak-anak muda untuk kembali solat berjemaah di masjid. Pasti ia pernah terdetik dalam hati kita semua. Masjid yang dulu dibuka luas pintunya tanpa sebarang syarat, namun kita yang meletakkan syarat (baca : alasan) berbagai daripada mengunjunginya.

Kini, terlalu banyak syarat diletakkan dan hanya mereka yang benar-benar terpilih sahaja layak untuk memasukinya. Tak sedih ke kita? Marilah sama-sama kita pasang niat bermula dari hari ini, sebaik sahaja ada peluang untuk ke masjid, kita akan merebutnya tanpa banyak alasan. Semoga kita semua dipilih dan diberikan peluang oleh Allah S.W.T untuk menjadi tetamu-Nya.

 

Sumber: Twitter, Medialoka

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*