Mahu Tebus D0sa Silam, Warga Emas Nek4d TinggaI Di Kvbur Banyakkan Amal Ibadah

Baru-baru ini, media Indonesia dikejvtkan dengan cerita seorang warga emas yang t1nggal berseorangan di kawasan perkvburan.

Difahamkan lagi, warga emas bernama Abah Sarji itu nek4d menghabiskan sisa-sisa hidupnya di tanah perkvburan kerana ingin menebvs d0sa masa lampau.

Ingin sentiasa mengingati m4ti

Ujarnya, dia ingin menebvs segala d0sa yang dilakukan ketika zaman muda dan mengingati m4ti. Tambahnya lagi, dia mahu bersendirian untuk memperbanyakkan amal ibadat.

Pondok kecil yang didiami warga emas berusia 102 tahun itu diperbuat daripada bvluh dan hanya berkeluasan 2×2 meter persegi.

Selain itu, Abah turut berk0ngsi pengalamannya bertemu dengan m4khluk halus di kawasan itu.

“Mereka sering keluar dari dalam kvbur terutamanya yang belum sampai seminggu. Orang kata itu adalah si m4ti yang tidak ten4ng di dalam kvbur menyebabkan dia keluar dari kvburnya pada malam tertentu,” d4kwanya.

T1nggal sendirian, anak & cucu kirimkan makanan

Apabila ditanya tentang makan dan minum, Abah menjelaskan ada yang mengirimkan makanan kepadanya termasuklah anak dan cucu.

“Anak cucu datang dan kirimkan. Biasanya makanan atau pun rokok,” katanya.

Sejak Abah menetap di pondok kecil itu, dia sudah tidak memakai baju. Menurut salah seorang penduduk tempatan, Abah t1nggal di situ meskipun masih mempunyai anak dan keluarga.

Namun begitu, isterinya dikatakan sudah tidak mampu berjalan dan mendengar oleh kerana faktor usia.

 

Sumber: Kompas.com (Rachmawati), Tribun News, BD

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*