Malaysia akan terima akibat, kata konsulat Korea Utara

KUALA LUMPUR – Konsulat Kedutaan Korea Utara, Kim Yu Song memberi peringatan ker4s terhadap Malaysia berhvbung t1ndakan kerajaan dalam isu melibatkan rakyat warganegara repvblik itu.

Dalam kenyataannya kepada media sebelum keluar men1ggalkan kedutaan pada Ahad, Yu Song berkata, Malaysia akan menerima ak1bat daripada t1ndakan yang dilakukannya.

Menurutnya, ins1den tersebut telah menjej4skan kedaulatan negaranya.

Malaysia Akan Terima Akibatnya Kata Konsulat Kedutaan Korea Utara

“Kejadian ini adalah hasil nyata daripada k0nsp.irasi anti Korea Utara yang dibuat dari dasar kej1 oleh Amerika Syarikat (AS).

“Kami tidak berpuas hati dengan t1ndakan meletakkan warganegara kami yang tidak ber.s4lah dan secara membvta tuli berpihak kepada mvsuh utama negara kami.

“Pihak berkuasa Malaysia akan mem1kul sepenuhnya tanggungjawab terhadap kes4n yang bakal dihadapi akibat daripada t1ndakannya susulan ketega.ngan dipl0matik antara kedua-dua negara,” katanya.

Yu Song berkata, tindakan terbaharu Malaysia yang mengekstr.4disi seorang warga Korea Utara itu telah menghan.cvrkan seluruh asas hvbungan dua hala antara Malaysia dan Korea Utara yang dibina atas dasar ked4ulatan.

Pada Jumaat, Malaysia memberi tempoh 48 jam kepada pegawai dan kakitangan Kedutaan Korea Utara untuk men1nggalkan negara.

Keputusan tersebut diambil selepas Korea Utara bert1ndak memvtuskan hvbungan dipl0matik dengan Malaysia kerana tidak berpuas hati terhadap tin.dakan kerajaan Malaysia mengekstr4.disi seorang warganegaranya ke AS.

Bas yang membawa pegawai, kakitangan dan ahli keluarga kedutaan keluar dari bangunan kedutaan pagi Ahad. Bas yang membawa pegawai, kakitangan dan ahli keluarga kedutaan keluar dari bangunan kedutaan pagi Ahad.

Kenyataan dari Wisma Putra berkata, Malaysia berhak untuk bert1ndak b4las terhadap keputusan Korea Utara demi melindungi kedaulatan dan menjaga kepentingan negara.

Sebagai sebuah negara yang menjunjung prinsip kead1lan, Kementerian Luar berkata, proses ekstr4.disi rakyat Korea Utara yang dikenali sebagai Mun Chol Myong itu dilakukan adalah berl4ndaskan undang-undang.

Kementerian Luar Korea utara dalam satu kenyataan mengenai keputusannya itu pada Jumaat berkata, Malaysia did4kwa melakukan ‘jnayah yang tidak boleh dimaafkan’ kerana menghantar rakyatnya yang tidak bers4.lah ke negara yang merupakan mvsuh ket4t repvblik itu.

Pada 3 Mac lalu, Chol Myong g4gal dalam rayuannya di mahkamah Malaysia untuk mengelak diekstr.adisi ke AS atas d4k.waan melakukan pengub4han wang h4.ram.

Sementara itu, pada Ahad, pegawai dan kakitangan Kedutaan Korea Utara telah meng0songkan bangunan kedutaan itu di sini sekitar jam 10.55 pagi.

Malaysia akan terima akibat, kata konsulat Korea Utara

Kesemua pekerja kedutaan dan juga ahli keluarga mereka yang dianggarkan seramai 30 orang itu telah keluar dari pekarangan bangunan bersama dengan menaiki sebuah bas, manakala Yu Song dilihat menaiki sebuah kenderaan berwarna putih.

Difahamkan, kumpulan tersebut akan menggunakan penerbangan transit Shanghai Airlines ke Pudong, China sebelum ke ibu negara Korea Utara, Pyongyang.

Mereka menaiki penerbangan FM0086 dijangka berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada petang ini.

Pada Sabtu, mereka yang akan pulang ke Korea Utara dipercayai telahpun melakukan ujian s4ringan C0vid-19 dengan pasukan perubatan hospital swasta yang datang ke kedutaan tersebut.

 

Sumber: Sinar Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*