Dipercayai Kes Pertama Di Dunia, B4yi Lelaki Di Iraq Dil4hirkan Dengan 3 Z4kar

Seorang b4yi lelaki dari Baghdad, Iraq dil4hirkan dengan tiga z4kar dan menjadi kes pertama yang berlaku di dunia, sekaligus mengejvtkan dunia perubatan dengan sejarah terbaru ini.

B4yi tersebut dilahirkan kira-kira tiga bulan lalu di Iraq dan keadaan yang dialami b4yi ini digelar trip.hallia. 

Menurut  doktor, ibu bapa b4yi tersebut mengesan keganj1lan pada alat sulit b4yi itu dengan skr0tum yang bengkak lalu membawanya ke hospital untuk berjumpa dengan pakar.

Pakar yang kemudian membuat penelitian terkejvt apabila mendapati “keganj1lan” tersebut sebenarnya adalah z4kar b4yi berkenaan.

Meskipun begitu, z4kar ‘tambahan’ berukuran 2 cm dan 1 cm itu tidak berfvngsi. Doktor kemudian mengambil keputusan untuk membvang 2 z4kar yang tidak berfvngsi itu.

“Hanya satu daripada tiga anggota yang berfungsi dengan uretr4, saluran yang mengal1rkan air kenc1ng dan air m4ni.

“Tiada k0mplikasi ketika memantau b4yi lelaki itu sepanjang setahun, namun memvtuskan pembed4han adalah pilihan terbaik untuk b4yi berkenaan,” katanya lagi.

Kejadian ini dided4hkan dalam International Journal of Surgery Case Reports tetapi tiada media yang melap0rkan berita tersebut.

“Sepanjang pengetahuan saya, ini merupakan kes pertama yang dilap0rkan dengan tiga z4kar atau triph.allia,” kata Dr Shakir Saleem Jabali.

Beliau juga mengatakan kes triph.allia ini tidak pernah lagi berlaku. Namun kes yang hampir sama berlaku iaitu Diph.allia, keadaan dimana seorang b4yi dilah1rkan dengan dua z4kar dan mempengaruhi satu daripada enam juta b4yi lelaki.

Kes diph.allia dilaporkan kali pertama pada tahun 1609 oleh doktor Switzerland  Johannes Jacob Wecker. Kes ini dilaporkan 1000 sahaja dan tidak berb4haya tetapi boleh mendatangkan k0mplikasi kes1hatan.

 

Sumber: The Indian Express, Siakap Keli

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*