Polis R4suah: ‘Duit banyak-banyak nak buat lapik dalam kvbur kah?’ – Ayob Khan

KUALA LUMPUR: Tidak dapat dinafikan, kredibiliti polis kian dipersoalkan saban hari. Gejala r4suah bukan sahaja sudah membarah dalam kalangan rakyat, tetapi anggota badan itu juga terl1bat sama. Dan ini bukan perkara baharu.

Cuma lewat ini ia terlihat kepada khalayak apabila ada sahaja t4ngkapan yang mended4hkan penglibatan polis dalam kegiatan jenayah.

Ketika rakyat secara amnya melihat ini sebagai satu perkembangan positif dalam era baharu bawah kepimpinan Tan Sri Abdul Hamid Bador, tidak kurang juga yang tidak senang dengannya.

Namun, Abdul Hamid tidak keseorangan. Keteg4san dan keber4niannya ‘membuka pekung di dada sendiri’ dibelakangi oleh pegawai-pegawai dan anggota yang tetap setia berkhidmat atas nama kebenaran, antaranya Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay.

“Kita nampak ramai orang kr1tik Tan Sri Abdul Hamid, tetapi kalau dilihat beliau dari dulu hingga sekarang, bagaimana dia membawa isu 1MDB sehinggalah beliau dikeluarkan, dan dia masuk balik.

“Lebih baik dia pergi berkebun dan sebagainya, tetapi dia masuk balik (polis). Dari segi integr1ti dan keikhl4san, Tan Sri Abdul Hamid tiada siapa boleh pert1kaikan,” teg4s Ayob.

Keteg4san Ketua Polis Johor yang baru dilantik itu memang cukup disegani, lama mengemudi cawangan anti-keg4nasan yang membentuknya menjadi ker4s dan svkar digvgat pegangannya dalam menjalankan tugas.

Dalam hal itu, beliau melihat visi dan misi yang dig4lasnya seiring dengan apa yang dibawa oleh Ketua Polis Negara itu. Dan dia bertek4d untuk meneruskan hasrat murni bersama itu dalam memimpin kontinjen di selatan tanah air.

“Itu (sebenarnya) bukan visi saya dan Tan Sri Abdul Hamid. Ini visi kerajaan, ini visi Kementerian Dalam Negeri, ini visi Perdana Menteri, ini visi negara.

“Kita kena betulkan, kena mula buat t1ndakan teg4s untuk pastikan yang tiada integr1ti, terl1bat dengan r4suah perlu diambil t1ndakan teg4s tidak kira apa pangkat mereka,” ujarnya.

Beliau meng4kui ramai yang tidak senang dengan mengatakan mas4lah dalaman polis perlu diselesaikan secara sul1t dan tidak perlu dided4h kepada khalayak umum. Namun kata Ayob, itulah yang membuatkan mas4lah itu tidak selesai sampai hari ini.

“Rakyat tidak b0doh, semua orang sudah tahu. Tetapi sampai bila ia mahu dibiarkan begitu? Apabila sampai hari di mana polis tidak lagi boleh dipercayai, kepada siapa rakyat mahu berharap untuk memastikan negara ini kekal berada dalam aturannya?” tanya Ayon Khan.

Maka kata Ayob polis tidak boleh lagi terus beret0rik dengan kata-kata memperjvangkan bangsa, agama dan negara sedangkan masih dipal1t mas4lah integr1ti. Dalam mengembalikan kredib1liti polis, seluruh anggota badan itu perlu ber4ni berdepan ‘sy4itan’ dalam diri mereka untuk dih4puskan.

“Yang paling saya peg4ng, kita ini sebagai orang Islam, berapa lama sahaja kita akan hidup? Kita akan m4ti, mungkin hari ini, mungkin esok, atau mungkin sebentar lagi.

“Duit banyak-banyak tu nak ke mana? Takkan nak ambil duit berjuta-juta itu buat lap1k jnazah kita masuk dalam kvbur? Ataupun nak r4suahkan mal4ikat Munkar dan Nakir? Tidak…,” ujarnya.

Maka isu r4suah dan integr1ti ini perlu ditangani dengan konsistensi dan keteg4san. Beliau tidak mahu lagi orang menceb1k muka apabila bercakap tentang polis, dan beliau yakin martabat polis akan kembali diangkat bawah kepimpinan Abdul Hamid.

“Insyallah. Tan Sri IGP sudah letakkannya pada landasan, kita cuma nak pastikan kita tak tergelincir saja,” katanya.

 

Sumber: CC, Astro Awani

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*