Najib terima notis mufIis dari LHDN, bakal hiIang kelayakan sebagai Ahli Parlimen

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengesahkan menerima notis mvflis daripada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) berhubung tuntutan cukai pendapatannya RM1.74 bilion dari tahun 2011 hingga 2017.

Beliau berkata, notis mvflis itu diterima semalam selepas selesainya prosedur mahk4mah berhvbung kes rayuan SRC.

“Mungkin tindakan memberi saya notis mvflis pada hari pertama rayuan kes saya didengari adalah bertujuan untuk menyadur g4ram ke lvka ketidak4dilan yang masih berd4rah atau untuk terus mem4lukan saya.

“Kes cvkai ini dikenakan terhadap saya oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH) dan langsung tidak mempunyai alasan kvkuh atau merit. Ia kemudian diteruskan oleh kerajaan Perikatan Nasional (PN).

“Ia berkaitan sejumlah RM3 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun yang menggunakan nama DSN di mana akaun itu diwujudkan bagi menerima sumbangan derma dan RM642 juta dipindahkan secara terus dari Kementerian Kewangan Arab Saudi dan ia sudah dipulangkan empat bulan kemudian,” katanya dalam satu hantaran menerusi laman Facebook miliknya hari ini.

Sebelum ini, katanya, LHDN pernah keluarkan kenyataan di mana derma politik tidak dikenakan cvkai.

Selain itu, katanya, semua wang yang diterima dalam akaun khas sudah digunakan bagi tujuan CSR serta politik dan bukan untuk tujuan peribadi beliau “termasuk svmbangan kepada masjid di Malaysia dan bantuan banjir selama 4 tahun termasuk banjir besar pada 2014.”

“Bayangkan saya dikenakan penalti cukai RM1.7 bilion sebab gunakan wang dari Arab Saudi untuk membantu m4ngsa banjir dan masjid-masjid seluruh negara selama 4 tahun!

“Kita perhatikan wang digunakan ini semua adalah untuk rakyat, tempat beribadah dan membantu mereka yang memerlukan tanpa perlu terhutang budi pada mana mana syarikat kr0ni,” d4kwa Najib.

Sebuah portal berita hari ini melaporkan bahawa Najib diberikan notis mvflis oleh LHDN semalam.

Pada Jun 2019, kerajaan melalui LHDN memfailkan tvntutan s4man terhadap Najib bagi menvntut lebih RM1.69 bilion daripada bekas Perdana Menteri itu, dengan kadar faedah lima peratus tahunan bermula daripada tarikh penghakiman, serta k0s dan relif lain yang dianggap wajar oleh mahk4mah.

Dalam pernyataan tvntutannya, kerajaan berkata Najib g4gal membayar cukai pendapatan untuk tahun 2011 hingga 2017 dalam jangka waktu 30 hari yang ditetapkan setelah notis taks1ran dikeluarkan.

Respon Najib…

Dalam pada itu, Najib berkata, kesan daripada n0tis mufl1s itu akan menyebabkannya bakal keh1langan status sebagai Ahli Parlimen Pekan dan pilihan raya kecil akan diadakan.

“Saya tidak lagi layak untuk bertanding dalam pemilihan parti dan pilihan raya. Saya akan keh1langan semua wang simpanan yang saya kumpulkan semasa bekerja dalam perkhidmatan kerajaan di mana ia sekarang digunakan untuk menyara hidup dan memb4yar peguam saya.

“Saya tidak akan mempunyai wang lagi untuk bayar fi peguam saya bagi menjalankan tugas pembel4an di mahk4mah dan tidak akan terima kembali barangan dan wang yang dis1ta biarpun jika saya menang kes itu,” ujarnya.

Sementara itu, Najib turut meneg4skan tidak akan tvnduk kepada mana-mana individu yang menyal4hgunakan undang undang negara ini untuk menzal1mi dirinya atas dasar p0litik dan ket4makan untuk berp4ut pada kuasa.

Malah katanya, beliau akan terus bersuara demi rakyat Malaysia.

“Saya telah meminta peguam untuk mendapatkan per1ntah pen4ngguhan hvkuman.

“Saya juga dengan rend4h diri meminta semua akauntan cvkai, peguam percvkaian dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk meneliti kes percvkaian ini bagi memberi pandangan sama ada ia mempunyai merit atau sebaliknya,” tegasnya.

 

Sumber: MT, K! ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*