Pun4h harapan… KKM cadang rent4s negeri sambut Hari Raya Aidilfitri dit4ngguh

KKM cadangkan agar rentas negeri untuk sambutan Hari Raya Aidilfitri ditangguh.

PASTI ramai dalam kalangan kita berharap agar perjalanan rent4s negeri dibenarkan menjelang sambutan Aidilfitri tidak lama lagi.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagaimanapun mencadangkan rent4s negeri untuk sambutan Hari Raya Aidilfitri dit4ngguh.

Perkara itu dimaklumkan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba pada Khamis.

Mengulas lanjut, Kementerian Kesihatan (KKM) mencadangkan pergerakan rent4s negeri bagi sambutan Aidilfitri tahun ini dit4ngguhkan susulan situasi penvlaran pandem1k C0VID-19 masih memb1mbangkan ketika ini.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba berkata ini berikutan rvngutan serta rayvan pelbagai pihak agar kerajaan men4ngguhkan kebenaran pergerakan berkenaan.

“Sepertimana kita sedia maklum, kebanyakan negeri ketika ini masih di bawah PKPB (Per1ntah K4walan Pergerakan Bersyarat) dan PKPP (Per1ntah K4walan Pergerakan Pemul1han) sehingga 28 April ini.

“Memandangkan kes harian masih men1ngkat dan belum stabil, maka pergerakan ini perlu dit4ngguhkan. Pr0gram vaks1nasi (Program Imvnisasi C0VID-19 Kebangsaan) pun masih dijalankan,” katanya pada sidang media selepas melancarkan buku ‘Malaysia Health Sector Resp0nse to C0VID-19: Perspectives From The Field’, di pejabatnya hari ini.

Malaysia mencatatkan 1,889 kes C0VID-19 semalam (14 April) berbanding 1,767 kes pada Selasa.

Terdapat varian baru dalam k0muniti – Dr Adham Baba

Bazar Ramadan akan ditvtup jika ada klvster dari bazar

Hanya empat lokasi bazar Ramadan di Putrajaya - Kosmo Digital

Aw4s! Anda diperhatikan di bazar Ramadan, PBT boleh k0mpaun jika langgar S0P


Pengunjung bazar Ramadan di Seksyen 13, Shah Alam mematuhi S0P dengan memakai pelitup muka dan melakukan penjarakkan fizikal. foto IZZRAFIQ ALIAS/The Star

AWAS! Kegagalan individu mematuhi prosedur 0perasi standard (SOP) di bazar Ramadan bakal berdepan dengan t1ndakan k0mpaun daripada pihak berkuasa tempatan (PBT) selain Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, KKM menurunkan kuasa mengk0mpaun kepada Datuk Bandar, Yang Dipertua dan Pegawai Pengvatkvasa PBT Gred 19 ke atas bagi kes4lahan di bawah Akta Penceg4han dan Peng4walan Penyak1t Berjangk1t 1988 (Akta 342) berkvat kvasa Rabu.

“Mereka boleh mengk0mpaun apa-apa kesalahan di bawah Akta 342 termasuk sebarang ketidakpatuhan SOP di bazar-bazar Ramadan.

“Ia kerana Majlis Keselamatan Negara (MKN) menerima beberapa aduan orang ramai mengenai ketidakpatuhan SOP di bazar Ramadan di beberapa lokasi di Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Ismail Sabri menegaskan, perkara itu dipandang ser1us kerana penvlaran w4bak C0vid-19 masih berada di tahap memb1mbangkan.

“Sehubungan itu, PBT digesa untuk mengambil t1ndakan sewajarnya dalam memastikan pelaksanaan S0P yang dikeluarkan oleh MKN dan KKM dipatuhi sepenuhnya.

“Orang ramai juga diminta memberi kerjasama kepada PBT dalam membantu negara melandaikan lengkvk penvlaran w4bak C0vid-19,” katanya.

 

Sumber: Sinar Harian, BERNAMA

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*