Rent4s negeri yang lulus hanya Isnin hingga Khamis kecuali 3 sebab ini, aturan terpakai hingga selepas Aidilfitri

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia malam ini mengesahkan pergerakan rent4s negeri yang diluluskan hanya dibenarkan pada hari Isnin hingga Khamis sahaja.

Acryl Sani Abdullah Sani is acting Deputy IGP | The Star

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani, berkata ia sebahagian langkah mengetatkan pergerakan rent4s negeri berikutan peningkatan kes baharu C0VID-19 di negara ini.

Pergerakan rent4s negeri hanya dibenarkan bagi tujuan pekerjaan, kecem4san dan kem4tian (hanya melibatkan ahli keluarga terdekat iaitu ibu bapa, anak dan adik-beradik sahaja), pervbatan, pendidikan serta pasangan jarak jauh.

Sekiranya perm0honan pergerakan diluluskan, ia hanya dibenarkan pada Isnin hingga Khamis sahaja, manakala pergerakan pada hujung minggu iaitu Jumaat hingga Ahad tidak akan diluluskan.

“(Bagaimanapun) ini tidak termasuk bagi urusan kecem4san, kem4tian dan pasangan jarak jauh,” katanya dalam satu kenyataan pada malam Isnin.

Pergerakan rentas negeri tidak dibenarkan lagi

Mengulas lanjut, beliau berkata, pergerakan rent4s negeri bagi tujuan sosial seperti menghadiri kendvri perkahwinan atau apa-apa majlis atau jamuan adalah dil4rang.

Katanya, ia akan berkvat kvasa sehingga selepas Aidilfitri dan mana-mana pihak yang ingk4r akan dikenakan tindakan teg4s.

Dalam perkembangan berasingan, Acryl Sani berkata, semua ketua polis daerah dan pasukan pemantau pematvhan prosedur 0perasi standard (SOP) akan digerakkan ke semua lokasi bazar Ramadan dan pasar malam bagi memastikan masyarakat mematuhi SOP yang telah ditetapkan.

“Sekiranya didapati SOP tidak dipatuhi, PDRM akan mengemukakan saranan kepada pihak berkuasa tempatan agar aktiviti perniagaan di kawasan itu dihentikan,” katanya.

 

Sumber: Awani, mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*