C0VID-19: Aktiviti berbuka puasa, m0reh cetvs klvster baharu

KOTA KINABALU: Aktiviti berbuka puasa dan moreh mencetvskan dua klvster baharu kes C0VID-19 di Sabah yang dilaporkan di daerah Lahad Datu dan Kalabakan, di sini, hari ini.

Jurucakap perkembangan harian C0VID-19 Sabah, Datuk Masidi Manjun, berkata klvster Jalan Kilang Dua di Lahad Datu membabitkan tempat kerja di sebuah kilang dipercayai berpvnca daripada penggunaan tempat tertvtup dan semp1t ketika pekerja berbuka puasa.

Klvster itu juga, katanya, yang kedua direkodkan di tempat sama selepas kali pertama pada Disember tahun lalu dengan nama klvster Jalan Kilang.

Beliau berkata, klvster Umas di Mukim Brumas, Kalabakan pula dikaitkan dengan aktiviti berbuka puasa dan pengagihan m0reh membab1tkan kes indeks bersama ahli jawatankuasa sebuah masjid.

16 Keluarga Di Bahrain Dijangkiti COVID-19 Ketika Majlis Buka Puasa. Rakyat Malaysia Risau Nak Sambut Raya - LIBUR

Foto hiasan

“Klvster Jalan Kilang Dua di Lahad Datu adalah klvster jenis tempat kerja dan nama klvster sempena nama jalan di Kilang Gamalux Oil. Ini klvster kedua berlaku di tempat sama selepas Klvster Jalan Kilang yang didaftarkan pada Disember tahun lalu.

“Sehingga kini, sebanyak 11 kes p0sitif C0VID-19 direkodkan dengan kes indeks ialah seorang pekerja lelaki warga tempatan berusia 37 tahun disahkan p0sitif melalui sar1ngan bergej4la pada 23 April lalu.

“Klvster Umas di Kalabakan pula merekodkan 34 kes p0sitif setakat ini membabitkan kes indeks seorang Pengurus Lesen Pekerjaan FELDA Utara Kalabakan yang dikesan p0sitif hasil sar1ngan bergejala pada 22 April lalu.

“Turut disahkan p0sitif sembilan ahli keluarga kes indeks dan lapan orang jemaah di sebuah masjid selepas menjalani sar1ngan k0ntak rapat. Hasil penelitian, kes indeks dipercayai mendapat jangk1tan ketika melakukan aktiviti di masjid seperti berbuka puasa dan pengagihan m0reh bersama ahli jawatankuasa masjid,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Secara keseluruhan, Sabah merekodkan penurunan kes baharu hari ini dengan hanya 64 kes, berbanding 89 kes semalam dengan satu kem4tian direkodkan di Tawau, manakala 93 pesak1t dilaporkan sembvh.

Ada 14 klvster baharu C0VID-19

Anggota keselamatan membuat sekatan jalan raya di susur keluar Ainsdale, Seremban dalam usaha membendung penularan wabak COVID-19 sebelum perayaan Aidilfitri. - Foto NSTP/AZRUL EDHAM MOHD AMINUDDIN Anggota keselamatan membuat sekatan jalan raya di susur keluar Ainsdale, Seremban dalam usaha membendung penularan wabak C0VID-19 sebelum perayaan Aidilfitri. – Foto NSTP/AZRUL EDHAM MOHD AMINUDDIN

SEMENTARA itu, Kementerian Kesihatan (KKM) mengenal pasti 14 klvster baharu C0VID-19, hari ini.

Ketua Pengarahnya, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata klvster Sungai Nirai dikesan di daerah Selangau, Sarawak menyebabkan 41 orang p0sitif sejak dilaporkan pada 23 April lalu.

Katanya, klvster Umas di daerah Kalabakan, Sabah pula sudah menjangk1ti 34 orang.

Di daerah Melaka Tengah dan Alor Gajah di Melaka pula, beliau berkata, klvster Seri Jati muncul dengan 12 kes p0sitif , berpunca dari kes indeks di Taman Seri Jati, Batu Berendam.

“klvster Jalan Sepat yang mengakibatkan 11 kes p0sitif di kesan di daerah Larut, Matang dan Selama, Perak, manakala klvster Jalan Garuda di Johor Bahru dan Kulai, Johor pula pula seramai 15 kes p0sitif .

“klvster Jalan Sungai Sembilang di daerah Kuala Selangor, Selangor pula direkodkan 14 kes p0sitif serta klvster Jalan Kilang Dua di Lahad Datu, Sabah pula 11 kes p0sitif . Kedua-dua klvster membabitkan pekerja kilang.

“klvster Durin di Bau, Sarawak pula membabitkan pekerja restoran di Pasar Bau yang menyebabkan lapan daripadanya p0sitif ,” katanya di sini hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, KKM juga mengesan dua klvster keagamaan di Melaka, iaitu klvster Sebatu di Jasin, dengan 27 kes p0sitif , manakala klvster Air Budi, Alor Gajah, 15 kes p0sitif .

Beliau berkata, ada empat klvster pendidikan iaitu klvster Lestari Perdana Tujuh dikesan di Petaling dan Hulu Langat, Selangor dengan 86 kes p0sitif , manakala klvster Saujana di Setiu dan Besut, Terengganu pula 25 kes.

Selain itu, katanya, klvster Persiaran Sinaran Ilmu di Johor Bharu pula sebanyak lapan kes serta klvster Long Jegan di Miri dan Beluru, Sarawak pula 57 kes.

C0VID-19: 2,881 jangk1tan baharu, 15 kematian

Sebanyak 2,881 jangk1tan baharu C0VID-19 dilaporkan hari ini dengan 15 kes kem4tian.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata Kementerian Kesihatan (KKM) turut merekodkan sebanyak 16 kes import membabitkan lima warganegara dan 11 bukan bukan warganegara.

Beliau berkata, kes yang memerlukan rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU) pula adalah sebanyak 337 kes.

“Selangor masih menjadi negeri tertinggi mencatat kes harian baharu hari ini dengan 759 kes, diikuti Sarawak (445 kes) dan Kelantan (442 kes).

“Daripada jumlah kes di Selangor, 522 kes atau 68.8 peratus adalah berpvnca dari klvster serta sar1ngan k0ntak rapat kes p0sitif C0VID-19,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, lima daripada 15 kes kematian yang direkodkan adalah di Selangor, manakala selebihnya dua kes di Kuala Lumpur, Sarawak (2), Pulau Pinang (2) dan masing-masing satu di Sabah, Terengganu, Kelantan dan Negeri Sembilan.

 

Sumber: BH Online

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Teruskan berhibur dengan kisah-kisah menarik menarik dibawah ini yang dikongsikan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*