‘Luculah Finas ni’- Afdlin Shauki Kec3wa Alasan Finas T0Iak Projek Filemnya

Datuk Afdlin Shauki menyifatkan kenyataan yang dikeluarkan oleh Pengerusi Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas), Zakaria Abdul Hamid, mengenai projek filemnya yang tidak mencapai piawai yang ditetapkan sebagai sebuah kenyataan yang melvcukan.

Memetik laporan Harian Metro, Zakaria sebelum ini menjelaskan punca permohonan Afdlin Shauki dit0lak untuk penerbitan filem Angel of Sandakan termasuk syarikat produksi lain kerana tidak mengikut syarat yang ditetapkan.

Antara punca pen0lakan cadangan adalah disebabkan ketidaksesuaian kertas cadangan seperti ditetapkan dan keg4galan dalam mempersembahkan jalan cerita semasa sesi ‘pitching’.

Walaubagaimanapun, perkara tersebut disangkal oleh Afdlin kerana beliau mempercayai projeknya bukan sahaja memenuhi piawaian Finas, Malah sudah melebihi jangkaan selain telah memberikan pembentangan yang terbaik dan lengkap.

Kami bukan saja hadir dengan skrip yang lengkap, tetapi juga ‘st0ryboard’ beranimasi, poster, sokongan daripada penerbit luar negara yang pernah memenangi Oscar dan juga pelabur dana untuk projek ini.

Finas' U-turn on Angel of Sandakan funding baffles Afdlin Shauki | Malaysia | The Vibes

Afdlin berkata, filem Angel of Sandakan ini dahulunya merupakan projek bersama dengan pengurusan Finas untuk menghasilkan sebuah karya yang mampu memenangi Anugerah Oscar.

Ia juga adalah projek pertama Malaysia yang Finas ingin gunakan bagi memeterai perjanjian produksi Australia-Malaysia. Pihak kami juga sudah berjumpa dengan wakil pawagam Australia untuk tujuan ini.

Finas memberikan kami dana pengembangan skrip untuk menyelesaikan skrip projek ini, sekali gus bermakna projek ini sudah melalui proses persetujuan yang amat ketat.

Afdlin berkata bahawa ia adalah perkara yang melucukan jika pengurusan Finas tidak menyedari perkara itu.

Afdlin juga turut berkata bahawa beliau cuba menyakinkan Pengurusi Petra Vision Group, Datuk Vinod Sekhar yang merupakan pengurusi harta intelek filem ini agar tidak melaksankan projek ini secara sendirian dengan bantuan pelabur luar sebaliknya, menyakinnya untuk bekerjasama dengan Finas yang pada asalnya projek ini dibangun bersama-sama dengan Finas.

Langkah ini bagus untuk pembangunan imej negara dan kemajuan industri filem Malaysia.

Menurut Adlin Shauki, beliau tidak marah dengan pen0lakan permohonan ini akan tetapi sed1h filem ini dibvang dan dilupakan begitu sahaja selain turut menyatakan ia merupakan suatu tindakan yang mervgikan jika projek ini tidak diteruskan.

Walaubagaimanapun, beliau akan tetap meneruskan projek ini dan berusaha untuk mengharumkan nama Malaysia menerusi karyanya.

Sebelum ini, Afdlin pernah menganggap pen0lakan projek ini disebabkan dirinya cendervng menyertai Parti Pemb4ngkang, PKR, secara terbuka namun, din4fikan Zakaria selain turut menyatakan pen0lakan ini bukan membabitkan unsur kasih sayang ataupun kecedervngan politik.

‘Tiada kena-mengena dengan p0litik’ – Finas

Pengerusi FINAS, Zakaria Abdul Hamid. FOTO ROHANIS SHUKRI

“Tidak ada sama sekali membabitkan skop di luar syarat yang ditetapkan termasuk unsur pilih kasih atau sentimen perk4uman dan kecendervngan politik.”

Itu kata Pengerusi Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas), Zakaria Abdul Hamid berkenaan pen0lakan permohonan geran dibuat penerbit, pengarah dan pelakon, Datuk Afdlin Shauki.

Afdlin mend4kwa pen0lakan untuk menerbitkan filem Angel of Sandakan itu kerana dia secara terbuka menyatakan sokongan terhadap parti pembangkang iaitu PKR, baru-baru ini.

Zakaria berkata, pemilihan calon penerima bantuan geran melalui proses biasa dengan empat peringkat penilaian.

“Pemilihan calon penerima bantuan geran pembikinan filem atau drama melalui proses biasa dengan empat peringkat penilaian iaitu saringan awal (kelayakan syarikat produksi), temubual (pitching), pemarkahan dan cadangan pemilihan (panel penilai) dan penilaian akhir dan kelulusan (kementerian).

“Proses ini sangat telvs, dinilai oleh panel berkelayakan dan keputusan pemilihan tertakluk kepada kualiti kertas cadangan, menepati aspirasi ditetapkan dan kesesuaian untuk tayangan iaitu diterima oleh pihak stesen TV untuk drama atau dokumentari,” katanya kepada Harian Metro.

Zakaria menjelaskan pvnca pen0lakan permohonan daripada pihak Afdlin termasuk syarikat produksi lain kerana tidak mengikut syarat ditetapkan.

“Antara pvnca pen0lakan cadangan adalah disebabkan ketidaksesuaian kertas cadangan seperti ditetapkan dan keg4galan dalam mempersembahkan jalan cerita semasa sesi ‘pitching’.

“Adalah menjadi hasrat Finas dan Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) terus membantu sebanyak mungkin syarikat produksi untuk mendapatkan bantuan geran bagi merancakkan semula industri terutamanya memberi peluang pekerjaan dan pendapatan kepada penggiat industri membabitkan pelakon dan petugas belakang kamera yang terjej4s tervk akibat C0vid-19.

“Setiap penerbit hanya layak mendapat satu tawaran saja dalam satu masa, sehingga siap sepenuhnya pembikinan filem, drama atau dokumentari. Dalam tempoh pelaksanaan Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak tahun lalu, Finas sudah membantu dengan penawaran kerja kepada 370 syarikat produksi, dan banyak lagi permohonan akan dibuka sehingga awal tahun depan. Syarikat produksi yang belum berjaya boleh terus cuba memohon geran yang disediakan ini,” katanya.

Menurut Zakaria, daripada 70 permohonan (luar jangka), hanya enam syarikat yang terpilih.

“Untuk tawaran geran dana filem kenegaraan yang dip0hon Afdlin, sebanyak 70 permohonon diterima. Jadi, saingan memang sengit,” katanya.

DATUK Afdlin Shauki. FOTO Nik Hariff Hassan

Terdahulu, Datuk Afdlin Shauki kec3wa apabila permohonan untuk mendapatkan geran Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) untuk penerbitan filem Angel of Sandakan dit0lak selain turut menyatakan penolakan itu mungkin berpunca dari sokongannya terhadap parti pembangkang iaitu PKR, baru-baru ini.

Menurut laporan Harian Metro, Afdlin berkata, Projek penerbitan filem tersebut adalah untuk memenuhi keinginan kerajaan untuk tercalon atau memenangai anugerah di Academy Awards atau Oscars.

Saya tidak terkejvt sebaliknya saya sudah berasakan perkara ini akan berlaku dan bukanlah sebab projek ini tidak baik. Sebelum ini, beberapa individu dalam badan kerajaan itu sudah bersetuju secara lisan. Tetapi semuanya berubah apaila saya menyatakan s0kongan kepada PKR.

Finas tolak permohonan geran Afdlin Shauki bermotif politik, kata Anwar | Free Malaysia Today (FMT)

Afdlin berkata, projek ini sudah mendapat respon yang positif dari golongan kreatif dan profesional serta seorang pemenang Oscar.

Melalui syarikat, Petra Group yang diketuai Datuk Vinod Sekhar tidak pernah mencampur adukkan politik dan perniagaan.

Kami memilih untuk bekerjasama dengan semua pihak dan membuka peluang pekerjaan kepada sesiapa tanpa mengira pandangan politik mereka. Dalam kerja amal pula, Yayasan Afdlin Shauki dan Vinod Sekhar Foundation pula bekerjasama dengan semua golongan dalam usaha membantu sesama manusia tidak mengira latar belakang politik, bangsa atau agama.

Kerjasama dengan pemuda Pas, Umno dan Bersatu adalah kebiasaan bagi kami. Pada asasnya kerja badan bukan kerajaan (NGO) untuk kemanusiaan dan objektif kami ini adalah sama.

Pada masa yang sama, Afdlin menegaskan bahawa projek penerbitan Angel of Sandakan ini adalah untuk menaikkan nama negara selain turut berharap perkara ini tidak akan berulang lagi.

 

Sumber: Harian Metro, Ohmedia

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*