‘Ustaz Mana Artis Tu Rujuk Cakap Pahala Berganda-Ganda Ni?’- Ridhuan Tee

Pend4kwah terkenal, Prof. Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah menerusi perk0ngsian di laman Facebook meluahkan rasa teruja dengan pandangan seorang artis mengenai dugaan yang diterima selepas majlis yang dicipta menjadi viral.

Melalui hantaran tersebut, Ridhuan Tee turut bertanyakan ustaz mana yang dimaksudkan untuk dia mendapatkan kepastian.

Betul ker dapat kumpul pahala berganda-ganda 10 malam terakhir kerana mas4lah yang dicipta sendiri? Teruja berita pandangan seorang artis mengenai majlis yang dicipta sendiri, apabila menjadi viral dan men1mbulkan mas4lah, sedap dia berkata, pahala dapat berganda-ganda disebabkan dugaan majlis tersebut.

Ustaz mana yang artis ini rujuk pahala berganda-ganda ini? Nak juga saya tahu nama ustaz itu untuk saya bertanya lanjut. Sendiri yang buat hal, sendiri pula mengaku dapat meraut pahala berganda-ganda, menggunakan nama ustaz.

Budaya seperti ini perlu dihentikan. Memetik nama agamawan untuk cover diri ini tidak berapa m0lek.

Beliau turut memohon supaya budaya menggunakan nama agamawan untuk melindungi diri dihentikan.

Foto: Facebook Mohd Ridhuan Tee Abdullah

Tambahnya lagi, beliau bersetuju dengan pendapat Mufti Perlis dalam kias soal keutamaan antara menz1arahi ibu bapa atau memenuhi undangan artis.

Konteks dan teks berbeza.

Dugaan yang dicipta sendiri, berbeza dengan dugaan sebenar. Hanya Tuhan yang tahu. Orang beranak juga, tetapi tidak seriuh ini. Saya bersependapat dengan Mufti Perlis, yang dalam kiasnya, soal keutamaan, antara menziarahi ibu bapa atau memenuhi undangan artis.

Dalam Islam, kena fahami fiqh awlawiyyat atau fiqh memahami keutamaan, sebelum mengeluarkan sesuatu kenyataan. Contohnya, antara perkara sunat dengan perkara wajib. Mana perlu diutamakan. Begitu juga antara majlis sunat dengan majlis sunat. Sunat mana yang perlu diutamakan.

Jelasnya lagi, hal ini sama dengan isu menghadiri undangan ketika perintah kawalan pergerakan (PKP), jika memudaratkan maka boleh sahaja tidak hadir ke majlis tersebut.

Foto: The Malaysian Insider/Najjua Zulkefli

Contoh lain, antara majlis aqiqah artis dengan jemputan ibu bapa sendiri. Kedua-dua perlu diberikan perhatian, mana perlu diutamakan, sudah tentu majlis ibu bapa sendiri lebih diutamakan, berbanding jemputan lain.

Sama juga isu nak menghadiri majlis undangan ketika PKP, antara memenuhi jemputan atau tidak. Jika banyak yang memudaratkan maka, boleh sahaja tidak hadir.

Bayangkan dengan kehadiran sedemikian boleh memberikan vdarat kepada orang lain. Siapa yang akan dipers4lahkan nanti? Sudah takdirkan? Ingatan saya, hentikan budaya mencari publisiti ini.

Tidak semua perkara perlu diberitahu kepada khalayak. Bila timbul mas4lah, jawapan simplistik, dvgaan, pahala berganda-ganda dapat. Siapa yang kata? Siapa yang dirvjuk?

Di hantaran tersebut juga, beliau memohon supaya budaya mencari publisiti dihentikan. Beliau berpendapat tidak semua perkara perlu diberitahu khalayak.

Majlis tahnik anak dikec4m, Siti Nurhaliza seronok kumpul pahala percuma

TERDAHULU, daripada apa yang di ungkapkan oleh Prof Ridhuan, secara logik ia dipercayai mervjuk kepada kenyataan Tok Ti dilaman sosial beberapa hari lalu.

Walaupun dikec4m tervk oleh netizen susulan isu majlis tahnik anak keduanya yang did4kwa mel4nggar prosedur 0perasi standard (S0P), Datuk Seri Siti Nurhaliza kekal tenang.

Namun, nama penyanyi nombor satu negara itu menjadi bualan di laman Twitter apabila did4kwa memuat naik status berbaur angkvh.

Menerusi entri tersebut, Siti meluahkan rasa syukur apabila menerima kec4man daripada netizen yang disifatkan sebagai pahala percuma di bulan Ramadan ini.

Susulan perk0ngsiannya itu, rata-rata netizen meluahkan rasa tidak puas hati dengan kenyataan Siti itu seolah tidak sens1tif dengan keadaan sekeliling apatah lagi beliau sepatutnya menjadi contoh kepada orang ramai.

Namun ada yang mempert4hankan penyanyi itu yang berpendapat beliau memuat naik kenyataan berkenaan kerana kecil hati dengan mulut netizen yang agak mel4mpau.

Terdahulu, rata-rata netizen mempers0alkan kehadiran individu-individu ternama ke majlis tahnik yang diadakan oleh penyanyi itu.

Malah, ada yang melvahkan rasa tidak pvas hati apabila tetamu did4kwa dibenar merent4s negeri untuk hadir ke majlis tersebut.

 

Kredit: Mohd Ridhuan Tee Abdullah, Ohmedia, CC

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*