‘TerkiIan tak sempat minta maaf dengan Norhalim’

TEMERLOH – Bekas guru kepada Allahy4rham K0nstabel Norhalim Tumiran mengakui terkiIan kerana tidak sempat meminta maaf dengan pelajar kesayangannya itu.

Idham Abdul Samat, 36, yang mengajar di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Felda Bukit Damar, Lanchang di sini juga berkata, beliau amat terkejvt sebaik mengetahui kejad1an yang menimpa bekas pelajarnya itu.

Menurutnya, Norhalim juga bekas anak didiknya dalam dunia bola sepak dan merupakan t0nggak utama pasukan bola sepak sekolah tersebut.

“Dia (Norhalim) mvncul penyer4ng dan pemain utama skuad Temerloh FA sebelum menyertai pasukan polis.

“Saya memang rapat dengannya walaupun tidak lagi bergelar pelajar dan sentiasa berhvbung dengannya. Kali terakhir Allahy4rham ada membuat panggilan video beramai-ramai dan saya sempat mengus1knya, namun Norhalim tidak pernah terasa hati dengan gvrauan itu,” katanya pada Sinar Harian.

Beliau ditemui selepas s0lat jnazah di Masjid Felda Bukit Damar, Lanchang di sini pada Sabtu.

Allahy4rham Norhalim, 24, selesai dikebvmikan kira-kira jam 10.30 malam di tanah perkvburan Islam di Felda Bukit Damar, Lanchang.

Pengebvmian Allahy4rham Norhalim di tanah perkvburan Islam Felda Bukit Damar Lanchang, Sabtu.

Pengebvmian Allahy4rham Norhalim di tanah perkvburan Islam Felda Bukit Damar Lanchang, Sabtu.

Hadir sama, Timbalan Menteri Dalam Negeri 1, Datuk Seri Dr Ismail Mohamed Said dan Ketua Polis Daerah Temerloh, Asisten Komisioner Mohd Yusri Othman.

Suasana p1lu menyelvbungi sebaik jnazah tiba di pekarangan masjid kira-kira jam 8.47 malam dan isteri Allahy4rham Norhalim, Nurfitrah Ramli, 24, menangis h1ba bersama ahli keluarga lain.

Sebelum itu, jnazah Allahy4rham sel4mat mendarat di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Subang, Selangor dari Sibu, Sarawak kira-kira jam 4.40 petang Sabtu.

Sementara itu, rakan baik Norhalim, Shahrin Sharif, 24, berkata, Allahy4rham ada membuat panggilan video beramai-ramai pada hari kejad1an tetapi tidak dapat sertainya kerana sibuk.

“Kehi1angannya sangat dirasai kerana kami telah berkawan baik sejak kecil dan Allahy4rham memang bercita-cita menjadi anggota polis,” katanya.

Dalam pada itu, Ismail mengharapkan keluarga Allahy4rham Norhalim t4bah dengan dvgaan ini dan memberikan jaminan nasib keluarga itu akan mendapat perhatian sewajarnya.

Allahy4rham Norhalim men1nggalkan seorang isteri dan seorang anak perempuan,Nur Alisya berusia setahun dua bulan.

Jnazah K0nstabel Norhalim Tumiran sel4mat dikebvmikan

Terdahulu, jnazah Allahy4rham K0nstabel Norhalim Tumiran, 24, sel4mat dikebvmikan di Tanah Perkvburan Felda Bukit Damar, Lanchang, di sini, malam tadi.

Allahyrham yang bertugas di Bahagian Jabatan Penceg4han Jnayah Dan Kesel4matan Komuniti Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sibu mninggal dunia pada 6 Mei 2021 di Sibu, Sarawak, akibat terkena temb4kan.

Sias4tan terperinci anggota polis tertembak m4ti rakan – KPN

SEMENTARA ITU, semua anggota polis diingatkan sentiasa mematuhi garis panduan penggunaan dan pengendalian senj4ta api yang ditetapkan bagi menggelakkan kejad1an tidak diingini.

Ketua Polis Negara Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani berkata, senj4ta api yang dibekalkan kepada mereka hanya dibenarkan diguna pada situasi yang memerlukan dan demi kesel4matan.

“Semua anggota polis sama ada yang lama atau yang baru sudah sedia maklum dengan pr0sedur ket4t yang dikenakan berkaitan dengan senj4ta api,” katanya selepas menz1arahi keluarga Allahy4rham K0nstabel Norhalim Tumiran, 25, di Felda Bukit Damar, Lanchang, di sini, hari ini.

Turut hadir, Timbalan Menteri Dalam Negeri 1 Datuk Seri Ismail Mohamed Said, Ketua Polis Pahang Datuk Seri Abd Jalil Hassan, Pesuruhjaya Polis Sarawak Datuk Aidi Ismail dan Ketua Polis Daerah Temerloh Asisten Komisioner Mohd Yusri Othman. .

Mengulas kejad1an anggota polis dikatakan bergvrau dengan meng4cukan pist0l kepada rakan sekerja sebelum tertemb4k, Acryl Sani berkata, penggunaan senj4ta api ketika kejad1an itu berlaku sedang diteliti.

“Ini merupakan p4ntang l4rang, Senj4ta api ini, ia tidak boleh dikeluarkan, ditvnjuk-tvnjuk, di4cu-4cukan tanpa sebarang sebab yang mvnasabah.

“Ia akan sentiasa dalam apa jua keadaan tersimpan di stor senj4ta atau semasa dibawa keluar disarvngkan pada h0lster sepanjang masa jika tiada keperluan untuk digunakan,” katanya.

Katanya, sias4tan terperinci dilakukan bagi mengenal pasti sama ada ia berlaku akibat kemal4ngan atau kecvaian si pel4ku.

“Polis Diraja Malaysia (PDRM) amat bersimpati dan akan cuba memberi bantuan tertentu buat keluarganya.

“Semoga keluarga arw4h diberi kekvatan dan sentiasa memelihara kehidupan mereka dengan baik dan sentiasa bers4bar dengan ketentuan yang berlaku kepada orang tersayang,” katanya.

‘Dia sempat beli pakaian raya untuk keluarga, bayar zakat fitrah’ – Isteri

Nor Fitrah berkata suaminya sudah membeli pakaian dan kasut raya untuk beliau dan anak mereka Nur Asyfa Alisha. – Gambar Bernama

Dalam pada itu, isteri m4ngsa Nor Fitrah Ramli, 25, berkata suaminya membeli pakaian dan kasut raya untuk beliau dan anak mereka Nur Asyfa Alisha, setahun dua bulan, serta ibu arw4h secara dalam talian yang dihantar terus ke rumah keluarga arw4h di Felda Bukit Damar, Lanchang di sini.

“Suami yang paling tervja setiap kali dimaklumkan barangan tiba. Dia akan membuat panggilan video dan minta kami mengenakan pakaian itu untuk melihat jika kami suka dengan hadiah yang dihantarnya dari jauh.

“Pagi hari kejad1an , suami juga ada telefon untuk memaklumkan dia sudah menyelesaikan bayaran z4kat f1trah buat kami sekeluarga dan ibunya kerana baru mendapat gaji,” katanya kepada pemberita di rumah arw4h pada Sabtu.

Nor Fitrah, yang berasal dari Felda Lakum, Lanchang berkata mereka berkahwin pada 19 April 2019 dan sejak itu mengetahui minat suaminya untuk menjadi anggota polis kerana arw4h sering ‘meng1ntai’ iklan pengambilan k0nstabel.

Arw4h, yang merupakan anak bongsu daripada tiga beradik, sebelum itu bekerja di sebuah syarikat kesel4matan di Petaling Jaya, Selangor dan seingat Nor Fitrah, beliau sudah lima kali menemani suaminya menghadiri temu duga polis.

“Suami akhirnya terpilih mengikuti kursus di Pusat Latihan Polis (PULAPOL) Segamat, Johor dan sejak menerima berita itu, arw4h bersenam setiap malam termasuk berjoging bagi memastikan kes1hatannya berada di tahap terbaik.

“Malah suami juga meminta saya yang semasa itu bekerja di Shah Alam, Selangor untuk berhenti kerja dan kembali ke pangkuan keluarga kerana mahu saya dan anak berada bersamanya apabila dia sudah mendapat tempat bertugas,” katanya.

Nor Fitrah berkata suaminya juga memaklumkan akan cuba mengambil cuti sempena Aidiladha untuk pulang ke kampung dan membawa mereka ke Sibu kerana telah mendapat rumah di sana selain sudah mula berkira-kira untuk membeli perabot penting dahulu.

Beliau berkata kali terakhir mereka bertemu ialah 15 Mac lepas di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) apabila mereka sekeluarga menghantar suaminya ke Sibu dan ketika itu sempat membawa tempe goreng dan tat cadbury untuk dij4mah arw4h.

“Kami lama tidak bertemu kerana tiada l4watan di PULAPOL akibat C0VID-19 sejak arw4h mengikuti latihan pada September 2020.

“Bagaimanapun, arw4h sering menghvbungi kami menggunakan telefon awam… dari situ, arw4h beritahu teringin makan tempe goreng dan saya bawa sebagai kejvtan,” katanya.

Mengulas kejad1an itu, Nor Fitrah dihvbungi rakan arw4h pada 8.05 malam bertanya jika beliau ‘tahu apa-apa’ namun individu tersebut enggan mengulas lanjut menyebabkan dia mula berasa tidak sed4p hati sebelum mendengar berita sed1h mengenai ins1den yang men1mpa m4ngsa daripada pegawai atasan polis.

Ibu arw4h, Jamilah Daman, 63, pula berkata m4ngsa yang mesra dipanggil Halim akhirnya berjaya menggapai cita-cita untuk menyarung ser4gam polis walaupun sekejap dan tidak pernah lupa meminta ‘restu serta d0a’ selain menjempvtnya untuk sama-sama menemani beliau ke pusat temu duga.

“Semasa menghantarnya ke PULAPOL, dua kali dia berp4tah balik berlari ke arah saya untuk memelvk dan menc1um saya sehingga akhirnya dim4rahi kerana semua orang sudah mula masuk ke dalam (pusat latihan).

“(Dia) Seronok sangat kerana akhirnya impian menjadi polis tercapai,” katanya.

 

Sumber: Sinar Harian, HMetro, BH Online, Awani

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*