(Video) Tersek4t Hampir 3 Jam Di T0l Sungai Besi, Berlaku ‘Keteg4ngan’ Antara Pengguna Jalan Dengan Polis

Siang tadi tol Sungai Besi menghala ke Kuala Lumpur dilapor ses4k berikutan sek4tan jalan raya (SJR) yang dijalankan di sana. Difahamkan banyak kenderaan yang terpaksa beratur panjang untuk melepasi sek4tan berkenaan.

Bagaimanapun keses4kan tadi ditambah dengan r1uh apabila berlaku sedikit keteg4ngan antara anggota polis yang bertugas dengan segelintir orang awam dan pemandu yang terlibat.

Memetik laporan BERNAMA, difahamkan mereka mulai res4h apabila sudah ‘tersek4t’ hampir tiga jam lamanya.

Tidak kurang juga ada kenderaan yang dilapor kehabisan petr0l serta kep4nasan enjin akibat keses4kan tersebut.

Menurut BERNAMA, keses4kan tersebut did4kwa berlaku rentetan semua aktiviti rent4s negeri dan daerah tanpa kebenaran Polis Diraja Malaysia di selvruh negara tidak lagi dibenarkan berkuat kuasa hari ini sehingga 6 Jun depan.

Terbaharu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengisyt1harkan bahawa Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) kembali dikvat kvasakan bermula 12 Mei ini sehingga 7 Jun depan.

Berikut di bawah adalah r4kaman foto BERNAMA sewaktu membuat tinjauan di plaza tol berkenaan hari ini.

SOP PKP: Hanya 3 Orang Termasuk Pemandu Dibenarkan Di Dalam Kenderaan

TERDAHULU, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menerusi kenyataan media pada hari ini telah mengumumkan bahawa Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) akan dikvatkvasakan di seluruh negara bermula pada 12 Mei hingga 7 Jun 2021.

Ekoran itu, kerajaan telah menetapkan bahawa bilangan orang di dalam kenderaan persendirian, teksi dan e-hailing dihadkan kepada tiga orang sahaja termasuk pemandu.

Bilangan orang yang dibenarkan di dalam kenderaan membawa barangan serta rantaian aktiviti ekonomi atau industri pula adalah bergantvng kepada jumlah yang dibenarkan dalam lesen pendaftaran kenderaan perdagangan.

Bagi pengangkutan awam, bilangan orang yang dibenarkan mestilah mematuhi penj4rakan f1zikal dan mematuhi SOP yang telah ditetapkan.

Menerusi kenyataan media yang dikeluarkan di Facebook miliknya, Muhyiddin berkata bahawa kerajaan juga akan menggunakan sistem HIDE untuk memantau premis dan kawasan h0tspot C0VID-19 serta mengambil tindakan susulan seperti yang telah dipvtuskan.

PKP di seluruh negara ini dilaksanakan bagi membendvng penvlaran C0VID-19 yang semakin menunjukkan pen1ngkatan kes pada ketika ini.

Z1arah Raya Rumah Ke Rumah & Z1arah Kvbur Semasa Aidilfitri Tidak Dibenarkan

“Dine-in” Di Restoran & Kedai Makan Tidak Dibenarkan Semasa PKP

Susulan daripada penguatkuasaan Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) di seluruh negara bermula pada 12 Mei 2021 ini, kerajaan telah menetapkan bahawa dine-in di restoran dan kedai makan tidak dibenarkan.

Pun begitu, penjualan makanan secara pandu lalu dan take-away adalah dibenarkan.

Muhyiddin juga berharap agar rakyat terus berdisiplin dan mematuhi SOP bagi memutuskan rantaian jangkitan COVID-19.

“Yang terbaik ialah duduk di rumah atau stay at home untuk bersama-sama melandaikan lengkvk jangk1tan C0VID-19,” katanya.

Semua Perhimpunan Sosial Termasuk Kenduri-kendara, Majlis Kahwin & Pertvnangan Tidak Dibenarkan

Kerajaan juga memvtuskan semua aktiviti berbentuk perhimpunan sosial termasuk kenduri-kenduri, majlis perkahwinan dan pertvnangan, majlis doa sel4mat dan tahlil, majlis makan malam, majlis sambutan hari jadi serta majlis-majlis rasmi kerajaan dan swasta adalah DIL4RANG.

Selain itu, sebarang bentuk seminar, persidangan dan mesyuarat secara bersemuka juga adalah tidak dibenarkan.

Bagaimanapun majlis akad n1kah adalah dibenarkan dengan jumlah kehadiran dan pr0sedur 0perasi standard (S0P) yang ditentukan pihak berkuasa agama Islam negeri bagi orang Islam dan Jabatan Pendaftaran Negara bagi orang bukan Islam.

Kerajaan Pvtuskan PKP Seluruh Negara Akan Dilaksana Bermula 12 Mei Ini

Kerajaan Malaysia dalam satu kenyataan yang dikongsikan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) memaklumkan bahawa Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) akan dilaksanakan diseluruh negara bermula 12 Mei sehingga 7 Jun.

Menurut perkongsian itu lagi, keputusan berkenaan dipvtuskan oleh Sidang Khas MKN Pengurusan C0VID-19 yang mengambil kira trend semasa membabitkan kes C0VID-19 yang semakin meningkat.

”Dengan jumlah kes harian melebihi 4,000 kes dan 37,396 kes aktif dengan 1,700 kes kem4tian dilaporkan setakat 10 Mei 2021, Malaysia sedang berhadapan dengan gel0mbang ketiga C0VID-19 yang boleh mencetvskan suatu krisis nasional.

”Kewujudan var1an-var1an baharu dengan kadar jangk1tan yang lebih tinggi, kekangan ke atas kapasiti sistem kesihatan awam yang semakin mervncing dan kelem4han pematvhan SOP dalam kalangan sebahagian anggota masyarakat menuntut Kerajaan untuk mengambil tindakan yang lebih drast1k bagi mengelakkan negara terjervmus ke dalam mal4pet4ka kesihatan yang lebih p4rah.

”Data dan sains terus menvnjukkan bahawa aktiviti-aktiviti perh1mpunan yang menyukarkan penj4rakan sosial dan keberadaan orang ramai dalam ruang yang ses4k menjadi pvnca utama penvlaran C0VID-19,” kata kenyataan itu lagi.

Sehubungan itu, beberapa per1ntah telah dikeluarkan oleh kerajaan sepanjang PKP ini antaranya aktiviti raya ziarah rumah ke rumah dan ziarah kubur tidak dibenarkan.

Selain itu, aktiviti perhimpunan sosial seperti kenduri-kendara, majlis perkahwinan dan pertunangan juga tidak dibenarkan dalam tempoh ini.

Manakala, l4rangan rent4s daerah dan rent4s negeri turut dikekalkan.

Tarikh kuat kuasa l4rangan rent4s daerah dan negeri serta l4rangan aktiviti sosial, sukan dan pendidikan adalah bermula pada 10 Mei hingga 6 Jun 2021 seperti yang telah diumumkan oleh YB Menteri Kanan Pertahanan pada 8 Mei 2021.

Tarikh kuat kuasa bagi l4rangan-l4rangan dan arahan-arahan lain bermula pada 12 Mei hingga 7 Jun 2021.

Sumber: BERNAMA, Siakap Keli, Muhyiddin Yassin

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*