Isr4el ‘k0yak’ diser4ng ‘Bawang Rangers’ Malaysia

PETALING JAYA – T1ndakan ntizen Malaysia yang menvlarkan p0ster #ShameonIsra3l sebelum ini termasuk meninggalkan k0men-k0men mengec4m t1ndakan pengeb0man di laman sosial menyebabkan rakyat di negara itu ‘k0yak’.

Kosmo! difahamkan, penvlaran p0ster berkenaan yang bermula pada pukul 4.59 petang hingga 11.59 tengah malam ini telah menyebabkan ia mendapat perhatian di seluruh dunia.

Terbaharu, perjuangan rakyat Malaysia mengvtuk seker4s-ker4snya tindakan Isra3l menerusi laman sosial dengan menggunakan #Isra3lK0yak menyebabkan ia menjadi s0hor dengan lebih 43 ribu kali ciapan.

Rata-rata ‘Tent3ra Bawang’ atau lebih dikenali ‘Bawang R4ngers’ dari negara ini bersatu p4du menyer4ng laman sosial Pasukan Kesel4matan Isra3l (IDF) termasuk n3tizen dari Isra3l .

Menerusi sebuah kenyataan yang tvlar, rakyat di negara ini tidak akan berdiam dengan apa yang tent3ra Isra3l lakukan terhadap rakyat di Palest1n yang telah mel4nggar hak asasi manusia.

Kenyataan tersebut turut mengajak seluruh rakyat Malaysia ‘menyer4ng’ mereka dengan memuat naik p0ster berkenaan di laman Facebook, Instagram dan Twitter sebanyak yang mungkin.

Tent3ra b4wang Malaysia sertai perjvangan b3la G4za

T4ngkap layar ser4ngan ‘tent3ra bawang’ ke atas laman Facebook pasukan pert4hanan Isra3l.

Terdahulu, media Kosmo! melaporkan laman Facebook Pasukan Kesel4matan Isra3l (IDF) kembali dihujani k0men-k0men dari ‘tent3ra bawang’ Malaysia yang rata-ratanya mengec4m serta memperl3kehkan tindakan pengeb0man oleh pasukan berkenaan ke atas penduduk Palest1n di G4za.

Pelbagai komen yang mend0akan keg4galan serta keh4ncuran pasukan tersebut dan Isra3l dit1nggalkan oleh pengguna Facebook dari Malaysia sebagai tanda s0kongan kepada perjvangan serta peng0rbanan penduduk Palest1n mempert4hankan tanah air mereka.

Tinjauan ke laman Facebook IDF mendapati komen-komen daripada netizen Malaysia dibuat di setiap kemaskini status oleh admin laman berkenaan sehingga mencetvskan kegvsaran dalam kalangan pengguna yang meny0kong t1ndakan kej4m pasukan berkenaan.

Seorang pengguna dengan nama Mohammed Ramzie berkata, ser4ngan ke atas Tel Av1v, Isra3l hanyalah sebagai tindak b4las ke atas ser4ngan yang dimulakan oleh mereka dahulu.

“Setiap pender1taan yang dirasai dan diadukan oleh kamu (Isr4el) terjadi pada keluarga Palest1n juga. Kerajaan kamu yang memulakan dahulu (ser4ngan). G0longan muslim tidak akan mendiamkan diri dan akan bertindak b4las,” katanya.

MrZulfahmi Syamir pula berkata, mak kau hijau, kamu yang mulakan dahulu kemudian berlakon menjadi m4ngsa, kau boleh beli c1ncau di kedai atau bermaksud ‘you are handsome’.

Seorang lagi pengguna, Zul Hilmi berkata, netizen dari Malaysia perlu mencampurkan loghat-loghat yang ada untuk men1nggalkan k0men kerana ia boleh difahami warga Isra3l walaupun ditaip dalam bahasa Melayu.

“Tidak lama lagi bani Isra3l ni pun faham cakap Melayu. Macam mana Bani Jawi sekalian? Kita kena campur-campur l0ghat ni,” katanya bersel0roh apabila mendapati setiap komen berbahasa Melayu di laman tersebut dijawab dan dibahaskan oleh rakyat Isra3l .

Terdahulu, angka k0rban di G4za dan Isra3l dilaporkan terus meningkat ketika pertempvran antara pejvang Palest1n dan tent3ra Isra3l menjadi semakin seng1t.

Pejuang Palest1n membed1l lebih 300 roket ke arah Isra3l sejak malam kelmarin, menyebabkan dua penduduk Isra3l terbnh manakala rej1m Zi0nis pula berkata mereka mel4ncarkan ser4ngan b4las dengan mengeb0m 150 sasaran di G4za.

 

Sumber: K! ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*