Saya bukan zaIim, tapi mahu lindungi ny4wa saudara saudari – PM

Kuala Lumpur: Keputusan melaksanakan Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) ketika Aidilfitri dibuat kerana Malaysia kini berada pada t1tik gent1ng dalam peper4ngan berdepan C0vid-19.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, resp0n segera perlu dilaksanakan kerajaan kerana mahu melindungi ny4wa rakyat daripada v1rus m4ut ini.

Beliau berkata, keputusan melaksanakan PKP itu bukan popular dan mendapat tentangan ramai, namun kerajaan tidak mempunyai pilihan kerana kes boleh mel0njak sehingga puluhan ribu jika rentas negeri dan daerah dibenarkan pada Aidilfitri ini.

“Saya tahu, ini bukan satu keputusan yang popular. Ada yang marah kepada saya. Kenapa ambil tindakan begini ketika umat Islam akan menyambut 1 Syawal esok.

“Saya bukan zal1m. Saya ambil keputusan ini untuk lindungi ny4wa saudara saudari. Akhirnya, habis sahaja kita merayakan Aidilfitri, jumlah kes positif C0vid-19 di negara kita berkemungkinan mel0njak ke puluhan ribu sehari,”

“Bayangkan kalau tetamu ini datang ke rumah saudara-saudari, maka berjangk1tlah penyak1t itu kepada saudara-saudari. Selepas itu dia pergi ke rumah orang lain. Berjangk1t pula kepada tuan rumah itu.

“Kalau dia ziarah 10 rumah, maka 10 keluarga akan dijangk1ti C0vid-19. Akhirnya, habis sahaja kita merayakan Aidilfitri, jumlah kes positif C0vid-19 di negara kita berkemungkinan mel0njak ke puluhan ribu sehari,” katanya dalam Perutusan Sempena Hari Raya Aidilfitri, malam ini.

Muhyiddin berkata, rakyat dir4yu untuk terus meningkatkan disiplin dan mematuhi pr0sedur 0perasi standard (S0P) sepanjang masa.

Beliau berkata, hidup di zaman pand3mik sama seperti zaman per4ng yang memerlukan rakyat mencari perl1ndungan untuk menyel4matkan ny4wa.

PERDANA Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Perutusan Khas sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri 2021, malam ini. FOTO ihsan RTM

“Untuk men1ngkatkan lagi keberkesanan tindakan kes1hatan awam dalam memer4ngi C0vid-19, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan meningkatkan ujian sw4b C0vid-19 dan melaksanakan pengesanan k0ntak lebih meluas dalam tempoh PKP ini.

“Kita berjaya melandaikan lengkvk jangk1tan C0vid-19 dalam gel0mbang pertama dan berjaya mengurangkan angka jangk1tan dalam gel0mbang kedua.

“Dengan izin Allah SWT dan disiplin kendiri kita mel4wan C0vid-19, kita akan berjaya menewaskan gel0mbang ketiga yang sedang dihadapi pada masa ini,” katanya.

Perdana Menteri berkata, walaupun PKP dilaksanakan, kerajaan tidak menvtup sektor ekonomi dan industri yang boleh terus ber0perasi dengan mematuhi S0P ket4t.

Beliau berkata, jika sektor ekonomi ditvtup negara keh1langan hampir RM2.4 bilion sehari serta kadar penganggvran meningkat dan ia akan mervgikan negara serta menyvsahkan rakyat.

“Pada kali ini (PKP), kerajaan tidak menvtup sektor ekonomi, namun pemantauan akan dibuat dengan lebih ket4t ke atas premis perniagaan, kilang dan asrama pekerja untuk mengelakkan jangk1tan berlaku dalam sektor berkaitan.

“Jadi, saya menyeru kepada majikan dan pekerja supaya sentiasa mematuhi S0P di tempat kerja dan melaksanakan dasar bekerja dari rumah untuk mengurangkan kes3sakan di tempat kerja,” katanya.

Normal baharu Aidilfitri untuk per4ngi C0vid-19: Agong

SEMENTARA itu, Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah sambutan Hari Raya Aidilfitri tahun ini yang perlu sekali lagi disambut dengan normal baharu adalah untuk kebaikan dan masa depan bersama dalam usaha memerangi p4ndemik C0vid-19.

Peng0rbanan itu, titah Seri Paduka Baginda, menuntut semangat ukhuwah serta kes4baran seluruh rakyat Malaysia.

Walaupun tanpa aktiviti kvnjung-mengvnjung dan balik kampung selain menikmati juadah tradisi, Al-Sultan Abdullah bertitah rakyat perlu bersyukur kerana masih lagi dapat melaksanakan ibadah di bulan Ramadan dan dikurniakan kes1hatan untuk menyambut kedatangan Syawal.

“Beta menyedari rakyat terpaksa akvr dengan pelbagai peratvran yang dikvatkvasakan demi membendvng penvlaran pand3mik C0vid-19. Beta juga melihat dan mendengar kelvh kes4h sebilangan rakyat yang terkesan dengan pelbagai dugaan melanda,” titah Seri Paduka dalam Perutusan Khas Aidilfitri yang disiarkan menerusi siaran televisyen dan radio malam ini.

Yang di-Pertuan Agong tidak mahu kerukunan hidup bermasyarakat dilupakan menerusi tutur kata yang menanam benih-benih perb4lahan sesama rakyat, dalam situasi semasa dihadapi negara.

Seri Paduka Baginda juga menzahirkan penghargaan kepada seluruh rakyat tanpa mengira bangsa atau agama yang telah bersama-sama memerangi p4ndemik C0vid-19.

Al-Sultan Abdullah tidak lupa mengajak setiap rakyat bersama-sama menghargai jasa, komitmen, keber4nian dan pengorbanan petugas barisan hadapan negara yang telah mencvrah khidmat bakti dengan penuh kegigihan untuk membendvng penvlaran w4bak C0vid-19.

“Kepada seluruh rakyat Malaysia, marilah kita menyambut Hari Raya Aidilfitri ini sebagai satu bangsa Malaysia yang bersatu padu dan dengan penuh rasa kesyukuran.

“Teruskanlah melangkah ke hadapan dengan menjaga kes1hatan diri dan mematuhi semua peraturan yang digariskan,” titah Seri Paduka Baginda.

Menerusi kesatuan seluruh rakyat Malaysia, Yang di-Pertuan Agong menzahirkan keyakinan bahawa negara akan berupaya membendung penvlaran p4ndemik C0vid-19.

“Beta dan Raja Permaisuri Agong mend0akan agar rakyat Malaysia dan negara sentiasa berada di bawah perl1ndungan Allah SWT serta dijauhi dari sebarang mus1bah dan benc4na.

“Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri kepada seluruh rakyat Malaysia yang beta kasihi. Maaf zahir dan batin,” titah Seri Paduka Baginda. – Bernama

Sumber: HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*