(Video) Polis si4sat himpunan b4kar suar, naik kain rent4ng ‘kerajaan gagal’

Foto: Malaysiakini

Polis menyi4sat kejadian perhimpunan, memb4kar suar dan menaikkan kain rentang bertulis ‘Kerajaan G4gal’ dalam kejadian di Parit Raja, Batu Pahat tengah malam semalam.

Ketua Polis Daerah Batu Pahat ACP Ismail Dollah memaklumkan menerima laporan hari ini mengenai r4kaman video kejadian itu yang kini tular di media sosial.

“Pengadu juga mendapati perhimpunan tersebut tidak mem4tuhi S0P yang ditetapkan oleh kerajaan,” katanya pada satu kenyataan malam ini.

Ismail juga mengesahkan polis telah menerima beberapa panggilan telefon mulai jam 12.00 malam hingga 1.00 pagi tadi melap0rkan aktiviti Mat Rempit di kawasan Parit Raja dan berjaya disuraikan.

“Sehingga kini pihak polis telah men4ngkap satu orang lelaki (21 tahun) yang dipercayai boleh membantu si4satan polis.

“Tindakan pencegahan dan penguatkuasaan akan dipertingkatkan di daerah Batu Pahat, khususnya kawasan Parit Raja,” katanya lagi.

Ismail juga berkata kain rentang ‘Kerajaan G4gal” itu dipercayai kain rentang sama yang digantung di Jejantas Jalan Parit Raja menghala ke Ayer Hitam, Batu Pahat.

“Beberapa anggota dari BP Parit Raja telah pergi ke lokasi dimaksudkan dan mendapati kain rentang tersebut telah diturunkan oleh orang awam,” katanya.

Jelasnya lagi, kes disi4sat bawah Sksyen 144/ 269 Kanun Kes3ksaan dan Sksyen 8 Akta Bahan Letvpan 1957.

Pihak polis menyeru sesiapa yang mempunyai maklumat berkaitan kejadian tersebut supaya tampil atau berhvbung segera dengan Balai Polis Parit Raja di talian 07-4541222 ataupun IPD Batu Pahat ditalian 07-4363300.

Artikel berkaitan: (Video) Polis dil0ntar mercvn ketika sur4ikan 200 penduduk pangsapuri

SEMENTARA itu dalam kes berlainan di ibu negara, Satu letvpan kuat berlaku dan hampir terkena anggota polis sedang menyuraikan orang ramai yang berkumpul di kawasan letak kereta di Pangsapuri Sri Perak, Bandar Baru Sentul, tengah malam tadi.

Sepasukan anggota polis dil0ntar mercvn ketika menyur4ikan kira-kira 200 penduduk yang berkvmpul bermain bunga ap1 di Pangsapuri Sri Perak, Bandar Baru Sentul, di sini, awal pagi tadi.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Beh Eng Lai berkata, pihaknya menerima maklumat berkaitan aktiviti orang ramai memb4kar mercvn secara terbuka di lokasi berkenaan pada jam 12.50 pagi tadi.

“Sebaik tiba di lokasi, pasukan polis Sentul mendapati kira-kira 200 individu dipercayai penduduk pangsapuri berkenaan berkvmpul beramai-ramai di kawasan tempat letak kereta dan sedang bermain mercvn .

“Keadaan menjadi sangat te4ang dengan letupan mercvn yang tidak terkawal apabila kehadiran polis disedari oleh penduduk pangsapuri itu,” katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

Tambah Eng Lai, anggota polis bertugas di kawasan perumahan itu telah beberapa kali memberi amaran kepada orang awam yang berkvmpul itu untuk berhenti bermain mercvn dan bersur4i namun ia tidak diend4hkan.

Menurut beliau, semasa pihaknya sedang menyuraikan orang ramai yang berkumpul, tiba-tiba satu letvpan kuat berlaku dan hampir mengenai anggota polis.

“Letvpan kuat itu dipercayai daripada mercvn yang sengaja dil0ntar penduduk ke arah anggota polis di lokasi.

“Selepas letvpan itu, orang ramai kemudian segera beredar dari kawasan berkenaan,” katanya.

“Beliau berkata, tiada sebarang keced3raan dilaporkan selepas kejadian itu berlaku dan keadaan di lokasi kejadian berjaya dik4wal pihak polis.

“Kes itu disi4sat mengikut Sksyen 506 Knun Keseksaan serta Sksyen 3(5) Akta Kes4lahan Kecil kerana men4kutkan secara jn4yah dan l4rangan memb4kar bunga ap1 yang mempervntukan hvkuman penj4ra sehingga tujuh tahun atau d3nda atau kedua-duanya sekali,” ujarnya.

Orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan kejadian itu boleh menghubungi Bilik Gerakan IPD Sentul di talian 03-40482206.

Artikel berkaitan: Awas, Polis p4ntau ‘p0sting’ Raya dalam Facebook

Dalam pada itu, pemer1ksaan polis sempena perayaan Aidilfitri tidak hanya tertumpu kepada sek4tan jalan raya (SJR) tetapi ‘p0sting’ atau hantaran masyarakat dalam media sosial seperti Facebook juga dip4ntau bagi memastikan ar4han ditetapkan kerajaan untuk mengek4ng penvlaran w4bak C0VID-19, dipatuhi.

Ketua Polis Negeri Sembilan Datuk Muhammad Mat Yusop berkata meskipun jalan raya beberapa hari ini lengang dan kenderaan masuk ke negeri itu juga kurang, pem4ntauan serta pemer1ksaan menyelvruh tetap dilakukan lebih 160 anggota polis di sini.

“Selepas solat sunat Aidilfitri mungkin masyarakat akan kvnjung-mengvnjung, jadi hari ini pasukan pemantau ditambah untuk melakukan pemer1ksaan di sekitar taman-taman perumahan dan sempadan daerah di negeri ini.

“Kalau pasukan menerima ‘p0sting’ gambar-gambar tertentu yang menunjukkan tidak mengikut pr0sedur 0perasi standard (S0P) tindakan akan diambil,” katanya kepada pemberita selepas melakukan tinjauan di SJR Tol Senawang hari ini.

Muhammad juga berkata hasil pem4ntauan di beberapa masjid utama di negeri ini, pihaknya mendapati pem4tuhan S0P dilaksanakan dengan baik.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Nilai Supt Mohd Fazley Ab Rahman berkata pemer1ksaan rumah ke rumah pada hari raya hari ini mendapati kawasan perumahan di Nilai Impian tiada sebarang aktiviti yang mel4nggar S0P.

 

Sumber: MalaysiaGazette, BERNAMA

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber: mkini, twitter

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Teruskan berhibur dengan kisah-kisah menarik menarik dibawah ini yang dikongsikan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*