Selepas anak, m4yat ayah cuba jet ski baru pula ditemui selepas 30 jam hiIang

Bachok: Selepas 30 jam dilaporkan hiIang, m4yat lelaki yang dipercayai lem4s selepas mencuba jet ski baru akhirnya ditemukan, 10.35 malam tadi.

M4yat Mohd Zamizi Hashim, 37, ditemukan kira-kira 50 meter daripada lokasi m4yat anaknya, Firas Naufal Mohd Zamizi, 4, ditemukan 9.04 pagi semalam.

M4YAT Mohd Zamizi ditemukan selepas 30 jam hiIang. FOTO Nik Abdullah Nik Omar

Ketua Balai Bomba dan Penyel4mat Bachok Penolong Penguasa Bomba Yus Heary Mahmud berkata, m4yat m4ngsa ditemui orang awam dan anggota mencari dan menyel4mat (SAR).

Katanya, m4yat m4ngsa ditemui dalam keadaan lengkap berpakaian dengan terapvng di permukaan sungai yang berkedalaman 5.6 meter.

“Kita serahkan m4yat m4ngsa kepada pihak polis untuk t1ndakan lanjvt.

“Dengan penemuan kedua-dua m4ngsa, dengan itu operasi SAR ditamatkan pada 10.49 malam,” katanya ketika dihubungi, malam tadi.

MOHD Zamizi (kiri) bersama anaknya Firas Naufal akhirnya ditemukan selepas lem4s ketika mencuba jet ski yang baharu dibeli. FOTO Nik Abdullah Nik Omar

Sementara itu, Ketua Balai Polis Daerah Bachok Deputi Superintendan Mohamad Ismail Jamaluddin mengesahkan penemuan bapa kepada tiga anak itu.

Katanya, m4yat mangsa dihantar ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII) Kota Bharu untuk bed4h si4sat.

Terdahulu, dua beranak dikhuatiri lem4s selepas g4gal ditemui ketika mencuba jet ski yang baharu dalam trag3di di hari raya kedua dalam kejadian di sungai Kampung Pengkalan Baru, di sini, 4.30 petang kelmarin.

Kakak ipar m4ngsa, Nor Hayati Yahya, 41 berkata, arw4h dan anak bongsu m4ngsa tidak menunjukkan sebarang perubahan ketika sambutan Aidilfitri, Khamis lalu.

Malah, katanya, peribadi Zamizi yang dipanggil Miji amat disenangi mertua dan saudara-mara kerana sikapnya yang suka membantu orang selain tidak l0kek bersama rakan melakukan aktiviti pantai dan laut.

“Kali terakhir berjumpa m4ngsa adalah petang sebelum m4ngsa bersama ahli keluarga lain mahu turun ke sungai untuk mencuba jet ski yang baru dibeli,” katanya.

Ayah, anak hiIang selepas naik jet ski

TERDAHULU, media melaporkan seorang lelaki berusia 37 tahun dan anaknya berusia empat tahun dikhvatiri hiIang selepas menaiki jet ski di sungai berdekatan Kampung Pengkalan Baru, di sini, hari ini.

Ketua Balai Bomba dan Penyel4mat Bachok, Penolong Penguasa Bomba, Yus Heary Mahmud berkata, ahli keluarga mulai cur1ga apabila dua beranak itu tidak pulang ke rumah selepas bermain jet ski di sungai itu.

Menurutnya, ahli keluarga mengambil mengambil keputusan untuk mencari mereka di sekitar kawasan sungai berkenaan.

“Bagaimanapun ahli keluarga hanya menemui jet ski yang dinaiki dua beranak itu di kawasan pokok nipah manakala m4ngsa dan anaknya tiada di situ.

“Bimbang kesel4matan mereka, ahli keluarga menghvbungi pihak bomba dan operasi mencari dan menyel4mat (SAR) dimulakan.

“Bagaimanapun, kami belum dapat memvtuskan sama ada m4ngsa dan anaknya lem4s atau sebaliknya kerana tiada saksi,” katanya ketika dihubungi, di sini, hari ini.

Yus Heary berkata, setakat ini operasi SAR disertai bomba balai Bachok, Pengkalan Kub0r, Pengkalan Chepa dan Pasukan Penyel4mat Di Air (PPDA).

‘Boboi teruja naik jet ski’

JET ski yang dinaiki Mohd Zamizi bersama anaknya, Firas Naufal. FOTO Nor Amalina Alias.

“Menantu baru beli jet ski sehari sebelum raya, Boboi (cucu) teruja nak menaikinya, malah sempat bergvrau dia nak pandu sendiri jet ski itu ke pulau,” kata Che Jah Awang Deraman, 66.

Che Jah adalah ibu mentua kepada Mohd Zamizi Hashim, 37 yang dikhvatiri lem4s bersama anaknya, Firas Naufal Mohd Zamizi, 4 selepas mencuba jet ski di sungai Pengkalan Baru, di sini, petang semalam.

M4yat Firas Naufal yang mesra dipanggil Boboi ditemukan terapvng pada 9.04 pagi hari ini, kira-kira satu kilometer dari lokasi jet ski diturunkan manakala bapanya belum ditemui.

Che Jah berkata, terdahulu, dua beranak itu bersama suaminya, Yahya Awang Loh, 69, anaknya yang juga isteri m4ngsa, Suzila Yahya, 36 dan anak, Rania Afina, 8 serta beberapa rakan ke sungai berkenaan bagi menguji dua jet ski yang baru dibeli mangsa.

CHE Jah menunjukkan Mohd Zamizi yang dikhuatiri lemas bersama anaknya, Firas Naufal selepas mencuba jet ski di sungai Kampung Pengkalan Baru, Bachok. FOTO Nor Amalina Alias.

“Boboi adalah satu-satunya cucu lelaki kami, dia memang petah berkata-kata, selepas ayahnya (Zamizi) beli jet ski, memang dia teruja nak cuba.

“Malah anak saya (Suzila) sempat mer4kam video ketika mereka turun ke sungai,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, hari ini.

Sementara, Yahya ketika menceritakan kejadian berkata, m4ngsa dan Boboi turun ke sungai dengan menaiki jet ski berwarna kuning, manakala yang lain menunggu di tebing sungai.

“Kami tunggu hampir 20 minit namun Miji (Zamizi) dan anaknya tidak mvncul-mvncul, saya cuba hubungi telefonnya namun tidak berjawab.

“B1mbang dengan kesel4matan mereka, saya suruh rakan mencari dengan satu lagi jet ski dan dimaklumkan mereka menjumpai jet ski sahaja, menantu dan cucu tiada,” katanya.

Yahya berkata, mengesyaki dua beranak itu lem4s, mereka kemudian menghubungi pihak bomba untuk bantuan mencari dan menyel4mat (SAR).

Katanya, menantunya menjalankan perniagaan gerai makan di Pantai Irama dan meminati sukan jet ski.

Menurutnya, sebelum ini menantunya pernah mempunyai dua jet ski dan membeli dua jet ski baru untuk diuji di sungai berkenaan.

“Menantu pandai berenang, dan suka aktiviti di air, saya tak sangka kejadian ini menimpa mereka, dia tidak menunjukkan sebarang perubahan ketika menyambut Aidilfitri Khamis lalu,” katanya.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyel4mat Bachok, Penolong Penguasa Bomba, Yus Heary Mahmud berkata, pihaknya menerima laporan berhvbung kejadian pada 6.01 petang.

Katanya, seramai 11 anggota daripada Balai Bomba dan Penyel4mat Bachok dan empat Pasukan Penyel4mat Di Air (PPDA) Kota Bharu ditugaskan dalam operasi SAR.

“Dalam operasi semalam, selipar dipakai m4ngsa ditemui berhampiran jet ski yang dijumpai rakan m4ngsa, jadi operasi SAR tertumpu di lokasi itu.

“Kira-kira jam 9.04 pagi tadi, m4ngsa pertama iaitu kanak-kanak dipercayai anak m4ngsa dijumpai dalam keadaan terapung,” katanya.

Beliau berkata, SAR diteruskan bagi mencari Zamizi di l0kasi m4yat anaknya dijumpai dengan kedalaman sungai dianggarkan 15 meter.

 

Sumber: HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*