Katil ICU C0VID-19 cecah 125 peratus di Lembah Klang

KUALA LUMPUR: Peningkatan kes C0VID-19 secara mend4dak mutakhir ini memberi tek4nan hebat terhadap sistem perkhidmatan kesihatan negara apabila kadar penggunaan katil r4watan kr1tikal (ICU) pesak1t C0VID-19 di Lembah Klang mencec4h 125 peratus setakat semalam.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata kadar keseluruhan penggunaan katil ICU pesak1t C0VID-19 di seluruh negara pula mencec4h 74 peratus.

Beliau berkata, Selangor, Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Kedah, Sarawak, Negeri Sembilan mencatatkan penggunaan katil C0VID-19 ICU melebihi 80 peratus.

“Hospital C0VID-19 meningkatkan jumlah katil ICU yang dipervntukkan untuk pesak1t C0VID-19 dengan mengubah fungsi (repurpose) wad biasa.

“Walau bagaimanapun, ini juga mengurangkan peluang pesak1t bukan C0VID-19 untuk mendapatkan r4watan kr1tikal yang diperlukan.

“Peningkatan kes secara mend4dak kebelakangan ini memberi tek4nan hebat kepada sistem perkhidmatan kesihatan negara dan adalah menjadi tanggungjawab kita bersama untuk memvtuskan rantaian jangk1tan C0VID-19,” katanya dalam kenyataan di Facebooknya awal hari ini.

Sehubungan itu Dr Noor Hisham menyeru rakyat Malaysia untuk terus patuh berada di rumah jika tiada urusan penting di luar.

“Rakyat adalah barisan hadapan yang amat penting pada ketika ini dan diharap untuk terus patvh duduk di rumah sekiranya tiada urusan penting di luar.

“Kita tiada pilihan lagi, kita mesti jaga kita!,” katanya.

Malaysia merekodkan kes kemat1an tertinggi akibat jangk1tan C0VID-19 selama dua hari berturut-turut, iaitu sebanyak 47 kes dilaporkan semalam, berbanding 45 kes kelmarin.

Bagi kes baharu yang dilaporkan semalam, sebanyak 4,865 kes dikesan menjadikan jumlah keseluruhan kes di negara ini meningkat kepada 479,421 kes.


Pusat Ku4rantin dan Rawatan C0VID-19 Ber1siko Rendah (PKRC) di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) makin ses4k dengan pesak1t sekitar Lembah Klang. – NSTP/Mohd Fadli Hamzah

SEMENTARA itu, Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) secara penuh perlu dilaksanakan terhadap Selangor dan Kuala Lumpur, susulan kes C0VID-19 semakin meningkat dan tidak menampakkan tanda penvrunan dalam masa terdekat.

Pakar kesihatan awam dan virologi berpendapat, pelaksanaan PKP yang ket4t adalah jalan keluar terbaik untuk memvtuskan rantaian jangk1tan dan mengelakkan PKP terpaksa dilaksanakan secara berulang-ulang.

Ahli Kumpulan Penasihat, Rangka Kerja Kesiapsiagaan P4ndemik Influvenza Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Geneva, Prof Datuk Dr Lokman Hakim Sulaiman, berkata PKP penuh seperti PKP pertama yang dilaksanakan pada 18 Mac tahun lalu perlu dilaksanakan di Lembah Klang, membabitkan sebahagian Selangor dan Seremban serta Kuala Lumpur.

Pakar kesihatan awam itu mencadangkan, PKP itu dilaksanakan selama sebulan dan disem4k semula selepas itu, sebelum dilaksanakan selama sebulan lagi jika penvrunan kes tidak berlaku seperti yang disasarkan.

“Langkah ini adalah bagi memastikan s1ndrom PKP bersiri ini tidak berulang. Pr0sedur 0perasi standard (S0P) yang dilaksanakan perlu sama dengan PKP pertama iaitu semua sektor mesti ditvtup.

“Selain itu, sempadan negara, negeri dan daerah juga perlu dik4wal ketat bagi mengelakkan kegiatan merent4s kawasan,” katanya kepada BH, hari ini.

Semalam, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba, berkata Kementerian Kesihatan (KKM) akan mencadangkan PKP penuh di Selangor jika usaha sedia ada masih g4gal mengek4ng l0njakan kes C0VID-19 di negeri itu, selain pelaksanaan pr0sedur 0perasi standard (S0P) yang lebih ketat.

Hari ini, sebanyak 4,865 kes baharu C0VID-19 dilaporkan, dengan Selangor kekal mencatatkan pertambahan kes harian tertinggi iaitu sebanyak 1,743 kes.

Dr Lokman Hakim yang juga bekas Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam) KKM, menyarankan kerajaan mengkaji data pen1ngkatan kes di Selangor termasuk sama ada ia disebabkan peningkatan aktiviti pengesanan kes.

“Jika aktiviti pengesanan kes meningkat, peningkatan kes patut dijangka. Kemudian, adakah kita berpuas hati dengan tahap pengesanan sekarang?

“Kadar pos1tif ujian harian harus kurang daripada lima peratus (sebaik-baiknya tiga peratus). Jika kadar lebih lima peratus dan kita sudah di tahap sekarang bererti ia bahaya kerana banyak lagi kes di luar sana yang belum dikesan.

“Selain itu, kerajaan juga perlu mengkaji keupayaan kemudahan kes1hatan, khususnya Pusat Kuar4ntin, wad C0VID-19 dan unit r4watan rapi (ICU).

“Daripada situ, jika kerajaan mendapati beban jangk1tan yang belum dikesan masih tinggi dan banyak lagi yang tidak terkesan serta keupayaan kesihatan sudah tepu, maka PKP yang ket4t amat wajar dilaksanakan,” katanya.

Selain itu, Dr Lokman Hakim menegaskan, kerajaan juga mesti mengambil beberapa langkah lain dengar segera termasuk menyediakan pasukan bantuan makanan kepada mereka yang terkesan jika PKP penuh dilaksanakan, bagi meyakinkan rakyat mereka tidak akan terpvtus keperluan asas.

Selain itu, menambah keupayaan anggota barisan hadapan Kawalan Penyakit Program Kesihatan Awam sekurang-kurangnya tiga kali ganda keupayaan ketika ini terutama di Lembah Klang dan bandar utama lain sama ada melalui pewujudan jawatan tetap, k0ntrak, pinjaman dari agensi lain, mobiIisasi anggota serta penggembl3ngan sukarelawan.

“Sehebat dan secanggih mana pun kep4karan dan hospital kita, jika barisan hadapan kesihatan awam lvmpuh, seluruh sistem kesihatan negara akan lvmpuh.

“Sudah terlalu banyak ret0rik mengatakan kita akan mengvkuhkan kesihatan awam tapi hakikatnya tidak. Apa guna bilangan katil ICU bertambah tetapi pesak1t terus juga bertambah tanpa k4walan? Harapkan rakyat patuh S0P semata-mata tidak adil jika kerajaan tiada usaha meningkatkan pengesanan kes,” katanya.

Sumber: BH ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*