‘So PKPD ni untuk orang patuh S0P ka, atau untuk Kilang yg masih beroperasi?’- Che Ta

Sebahagian besar mukim di lapan daerah di Selangor dan beberapa lokaliti di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (WPKL) dikenakan Per1ntah K4walan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) selama 14 hari bermula Sabtu ini.

Keputusan ini dilakukan oleh pihak kerajaan susulan trend jangk1tan C0vid-19 yang tinggi di kedua-dua negeri tersebut.

Berikutan daripada pengumuman tersebut, rata-rata netizen termasuk goIongan selebriti mula melvahkan pandangan mereka berhvbung pelaksanaan PKPD di dua negeri tersebut.

PKPD untuk siapa sebenarnya?

So PKPD ni untuk siapa sebenarnya? Jawab sat. Untuk orang yang patuh S0P, untuk yang duduk rumah dan tak keluar atau untuk kilang yang masih ber0perasi?

Di Instagram, pelakon, Rozita Che Wan salah seorang selebriti yang dipercayai mengajukan beberapa soalan mengenai PKPD yang bakal dilaksanakan.

Pantang Tengok Laki Orang Elok, Nak Rampas!" - Che Ta | Iluminasi

Menurut Che Ta, pelaksanaan PKPD tersebut untuk siapa sebenarnya memandangkan kebanyakan masyarakat duduk di rumah ketika kerajaan melaksanakan tempoh Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) selama sebulan sepanjang bulan Jun.

Terdahulu, Che Ta turut memuat naik status mempersoal sektor penyumbang jangk1tan c0vid-19 masih lagi beroperasi di kala rakyat patuh S0P untuk berada di rumah.

“Kilang still bukak ke? tanya jerrrrrr… sb jenuh dah dok umah, kes makin naik dan sektor penyumbang terbanyak kes pun MASIH BEROPERASI ! tu ja nk cakap!

91 peratus klvster di Selangor

Selangor MB did not break any quarantine rules, says private secretary |  Malaysia | Malay Mail

Sebelum ini, Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari memberitahu bahawa Program Vaks1n Selangor (SelVAX) Komuniti akan memberi manfaat kepada 250 ribu orang warga Selangor yang belum divaks1n, manakala (SelVAX) Industri adalah program berbayar yang terbuka kepada syarikat secara sukarela dengan sasaran satu juta pekerja.

Hal ini berikutan 91 peratus klvster di Selangor berpvnca daripada pekerja iaitu 80 peratus klvster perkiIangan dan 11 peratus klvster tapak binaan.

Justeru itu, kerajaan negeri dipercayai menyediakan dua juta d0s vaks1n bersamaan satu juta pekerja termasuk pekerja asing dalam usaha meIindungi semua pihak daripada penuIaran wabak C0vid-19 ini.

Selain Che Ta, pengarah drama ‘Takdir Yang Tertulis’  iaitu Sharulezad turut meluahkan rasa ‘peIik’ kenapa pihak yang berkenaan khususnya Mufti tidak mengeluarkan hvkum berkaitan situasi semasa berkenaan C0vid-19.

Kenapa senyap?

Ujar pengarah ‘Takdir Yang Tertulis’ itu, dia merasa pelik kenapa pihak yang berkenaan khususnya Mufti tidak mengeluarkan hukum berkaitan situasi semasa berkenaan Covid-19.

Tapi kenapa bila Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Menteri Besar Selangor sendiri mengakui 80% pvnca Covid di Selangor datang dari klvster kilang yang dibenarkan beroperasi Datuk-Datuk Mufti semua senyap svnyi memb1su tanpa kata.

Sebelum ini, Mufti Wilayah Persekutuan mengeluarkan fatwa h4ram bagi sesiapa yang merent4s negeri bagi menyambut sambutan Hari Raya Aidilfiri. Mahu tidak mahu, rakyat terpaksa akvr walaupun mempunyai keinginan yang tinggi untuk pulang ke kampung bagi berjumpa keluarga dan menyambut perayaan itu.

Abam teringin nak tanya satu soalan pada Mufti-Mufti ni semua. Hari tu masa rakyat degiI merent4s negeri sebab nak sambut raya sp0ntan itu Datuk-Datuk Mufti keluarkan fatwa H4RAM! Dan fatwa tu dikeluarkan sebelum rakyat sempat merent4s lagi.

Takkan tak boleh keluarkan fatwa yang sama?

Tidak berakhir di situ, Shahrulezad juga sempat menceritakan situasi semasa negara mendepani p4ndemik C0vid-19. Kes harian yang tidak berkvrangan ini membuatkan rakyat ‘j3mu’ dan pen4t melalui kehidupan memandangkan terpaksa duduk di rumah untuk beberapa bulan.

Takkan tak boleh keluarkan fatwa yang sama? Dah sebulan kot kita dah start PKP tapi kes tak turun turun dan sekarang nak sambung PKPD pulak. Kilang-kilang tetap juga dibenarkan buka walaupun kes menc4nak-c4nak naik. So fatwanya mana? Nak tunggu semua orang m4ti ke baru nak keluarkan fatwa? Ke nak keluarkan fatwa kena tunggu sign dari MITI?

Menjengah ke ruang komen, ada yang kurang bersetuju dengan perk0ngsian Shahrulezad ini. D4kwa mereka, tidak perlu menyaIahkan Mufti kerana bidang kuasa yang berbeza.

 

Sumber: Rozita Che Wan, Ohbulan, Shahrulezad Mohameddin

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*