(Video) Katil Semua Penuh, Sampai Ada Tidur Di Tepi K0ridor. Keadaan Hospital Ini Sangat Menyed1hkan Kerana Ramai Positif C0vid-19

Kementerian k3sihatan (KKM) mengesahkan masih ramai pes4kit kriti.kal cov1d19 yang tidak dapat ditempatkan di wad kerana k3sesakan dan kekurangan katil di wad mahupun Unit raw4tan Rapi (I C U).

Ketua Pengarah k3sihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata pesa.kit yang tidak dapat ditempatkan di wad itu kini terpaksa diletakkan di Jabatan Kecem.asan dan Trau.ma di h0sp1tal sekitar Lembah Klang.

Katanya, nasib yang sama turut menimpa pesa.kit cov1d-19 dalam kategori 3 dan 4 yang memerlukan bantuan oksigen dan mereka hanya dirawat di Pusat Kuara.ntin dan raw4tan Berisi.ko Rendah di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS), Serdang

Masih ramai pes4kit kritikal tidak dapat ditempatkan di wad

“Jumlah pesa.kit cov1d-19 termasuk yang disyaki atau berkemungkinan dijangkiti vi.rus berkenaan masih tinggi dan tidak menunjukan penurunan khususnya di kawasan Lembah Klang.

“Sehingga kini seramai 1,224 pes4kit cov1d-19 termasuk individu yang disyaki dan berkemungkinan dijangkiti v.irus itu sudah dimasukan ke dalam I C U.

“Daripada jumlah yang dilaporkan itu lebih separuh atau 567 pesa.kit berada di Lembah Klang iaitu Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

“Bagaimanapun, masih ramai pesa.kit yang kr1tikal tidak dapat dimasukkan ke dalam wad,” katanya menerusi status Facebook, semalam.

Berikutan itu, Dr Noor Hisham berkata, beberapa langkah sudah diambil oleh pihak KKM bagi mengatasi masalah berkenaan seperti meningkatkan kapasiti h0sp1tal Kuala Lumpur (HKL) dan h0sp1tal Pakar Kanak-Kanak Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) bagi merawat pesa.kit cov1d-19 kategori 4 dan 5.

Selain itu, Dr Noor Hisham berkata, pihak HKL turut membuat penyumberluaran (outsourcing) dengan merujuk pesa.kit bukan cov1d-19 dari h0sp1tal berkenaan ke h0sp1tal swasta yang berdekatan.

“Kita turut mempertingkatkan kapasiti merawat pesa.kit cov1d-19 di h0sp1tal Selayang dan h0sp1tal Tengku Ampuan Rahimah Klang (HTAR) serta menjadikan h0sp1tal Ampang sebagai h0sp1tal cov1d-19 sepenuhnya seperti h0sp1tal Sungai Buloh mulai 30 Jun lalu,” katanya.

Tambah Dr Noor Hisham, sehingga kini terdapat 17 h0sp1tal yang merawat pesa.kit cov1d-19 di sekitar Lembah Klang.

Selain h0sp1tal yang dinyatakan, Dr Noor Hisham berkata turut membantu dalam merawat pesa.kit cov1d-19 ialah h0sp1tal Kajang, h0sp1tal Banting, h0sp1tal Shah Alam, h0sp1tal Serdang dan h0sp1tal Pengajar Universiti Putra Malaysia (UPM).

“Enam h0sp1tal lagi ialah h0sp1tal Universiti Teknologi Mara (UiTM), h0sp1tal Rehabilitasi Cheras, h0sp1tal Angkatan Tentera Tuanku Mizan, h0sp1tal Kuala Lumpur, Pusat Perubatan Universiti Malaya, h0sp1tal Canselor Tunku Mukhriz UKM dan h0sp1tal Putrajaya,” katanya.

Dalam pada itu, menerusi status yang sama Dr Noor Hisham turut berdoa supaya wa.bak cov1d-19 akan berakhir segera dan berharap masyarakat terus diberi kekuatan untuk melawan vir.us berkenaan.

R4kaman video Hospital HTAR Klang yang penuh sampai tiada katil.

Reaksi net1zen:

Ayah saya tengah berjvang Iawan c0vid-19 sekarang di wad I C U

Segenap ruang ada org… Allahuakbar…

 

Sumber : BHONLINE, Facebook Iesya Toh

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*