Tiada kad digital fizikal v4ksinasi dikeluarkan Kerajaan – KJ

PUTRAJAYA: Kerajaan belum mengeluarkan sijil lengkap pengambilan d0s vaks1n berbentuk kad yang dicetak, kata Menteri Penyelaras Program Imun1sasi C0vid-19 Kebangsaan (PICK) Khairy Jamaluddin.

Beliau juga menegaskan sebarang kad yang dijual di pasaran dan dituIarkan baru-baru ini, bukan dikeluarkan oleh kerajaan.

Tiada kad fizikal, hanya sijil digital di aplikasi MySejahtera

“Tidak ada kad fizikal, hanya ada sijil digital di aplikasi MySejahtera. Itu sahaja,” katanya dalam sidang media perkembangan PICK bersama Menteri Kesihatan, Dr Adham Baba.

Khairy Jamaluddin menambah, setakat ini hanya sijil digital vaks1nasi yang dikeluarkan menerusi aplikasi MySejahtera.

“Sijil digital vaks1nasi itu boleh dicetak menerusi laman web Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaks1n C0vid-19 (JKJAV).

“Bvkti lain vaks1nasi adalah menerusi kad sunt1kan vaks1n yang diberikan kepada penerima di Pusat Pemberian Vaks1n (PPV),” katanya pada sidang akhbar mingguan Pasukan Petugas Khas Imun1sasi C0vid-19 hari ini.

Kad

Sementara itu, Menteri Kesihatan Dr Adham turut menegaskan bahawa kad tersebut tidak diiktiraf kerajaan atau diterima sebagai bvkti telah melengkapkan d0s sunt1kan vaks1n.

Menurutnya, kerajaan akan mengeluarkan MY C0vid-19 Vacc1nation Badge dalam bentuk kad dicetak tidak lama lagi sebagai bukti bahawa seseorang individu telah menerima sunt1kan vaks1n C0vid-19.

“Hanya sijil digital dalam aplikasi MySejahtera sahaja diakui kerajaan. Buat masa ini, kami menunggu keIulusan Kabinet untuk keluarkan MY C0vid-19 Vacc1nation Badge,” katanya.

 

Sumber: K! ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Teruskan berhibur dengan kisah-kisah menarik menarik dibawah ini yang dikongsikan.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*