“Drama Queen, kesian rakyat jadi m4ngsa”- TMJ k0men bila Syed Saddiq ‘live’ mohon sumbangan ikat jamin

NAMA Syed Saddiq Syed Abdul Rahman hangat diperkatakan selepas dia ditvduh pec4h amanah melibatkan wang berjumlah RM1 juta pada Khamis.

Pada hari yang sama, Ahli Parlimen Muar berusia 29 tahun itu tampil menerusi siarai langsung (live) di Facebook dan Instagram, memohon sumbangan ramai bagi membantunya melunaskan wang ikat jamin berjumlah RM330,000.

Laporan berita mengenai hal itu yang dik0ngsi ke media sosial mStar pada Khamis malam ternyata mengvndang pelbagai reaksi netizen.

TMJ turut meninggalkan komen pada posting berkaitan Syed Saddiq yang dimuat naik ke Instagram mStar pada Khamis malam.

Paling mencvri tumpuan tentunya Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang turut meninggalkan k0men pada posting itu.

“Drama Queen. Kesian rakyat yang sentiasa jadi m4ngsa permainan politik. Berlakon dan men1pu rakyat semata-mata nak undi dan kuasa.

“Hampir semua tak boleh percaya. Semoga Allah peliharakan rakyat dan negara,” tulis TMJ pada ruangan komen.

Setakat Jumaat pagi, komen TMJ di Instagram mStar menerima lebih 6,500 tanda suka (likes).

Selain TMJ, ramai pengikut mStar turut memberikan pandangan masing-masing berhubung kenyataan Syed Saddiq yang memohon sumbangan dalam siaran itu.

“Rakyat pun tersep1t nak membaz1r duit dekat kau pula buat apa?

komen tmjAntara komen di Instagram mStar.

“Dah kenapa rakyat nak derma kat dia ni. Rakyat sendiri ada yang tak tahu cukup makan ke tidak sekarang.

“Aku duit sewa tertunggak pun buat macam-macam kerja nak bayar sewa. Kau sedap-sedap mengemis dekat rakyat.

“Dia minta derma, so siapa nak bagi silakan. Dah korang tak mampu nak bagi, so diam je la.

“Rakyat pun ambil moratorium, lagi nak bayar dia?

“Lebih baik bagi (duit) kepada orang yang susah,” tulis beberapa individu.

Untuk rekod, Syed Saddiq pada Khamis pagi dibicarakan atas tvduhan pec4h amanah melibatkan wang berjumlah RM1 juta daripada dana milik Parti Pribumi Bersatu di Mahk4mah Sesyen Kuala Lumpur.

Dia bagaimanapun mengaku tidak bersaIah atas pertvduhan pecah amanah setelah pertvduhan dibacakan kepadanya di hadapan hakim Mahk4mah Sesyen Azura Alwi.

Menurut kertas pertvduhan, Syed Saddiq, sebagai ketua pemuda parti itu diberi kepercayaan dana sayap pemuda parti Armada Malaysia, dan did4kwa pec4h amanah yang mana dia dikatakan melakukan pengeIuaran wang sebanyak RM1 juta melalui cek tanpa persetujuan kepimpinan tertinggi Parti Pribumi Bersatu.

Menerusi siaran live pada hari sama, Syed Saddiq memohon sumbangan ramai untuk membantunya melunaskan wang ikat jamin dan membiayai k0s guaman melibatkan kes mahk4mah itu.

“Walaupun 50 sen atau RM1, saya perlukan pertolongan anda” – Syed Saddiq m0hon simpati, mahu bayar ikat jamin dan k0s guaman


Syed Saddiq membuat siaran langsung (live) di Facebook dan Instagram bagi menjawab tvduhan mahk4mah yang dihadapinya.

TERDAHULU, bekas Menteri Belia dan Sukan itu mem0hon sumbangan ramai untuk membantunya meIunaskan wang ikat jamin berjumlah RM330,000 sebagaimana diper1ntahkan oleh Mahk4mah Sesyen pada Khamis.Sumbangan berkenaan juga bagi membiayai k0s guaman melibatkan kes mahk4mah Ahli Parlimen Muar itu.

“Sebagaimana yang anda tahu, saya tak datang daripada keluarga berada, keluarga dinasti… ibu ayah bukan pemimpin politik atau punya perniagaan yang kaya.

“Dan anda juga tahu saya menghabiskan tiga bulan gaji saya untuk membantu mereka yang terkesan kerana C0vid-19 di Muar. Jumlah itu agak besar tapi saya hormati mahk4mah dan hakim. Jadi saya benar-benar perlukan pertolongan anda.

“Saya dengan ikhlas mer4yu pertolongan anda untuk menyumbang. Link untuk derma telah saya k0ngsikan di ruangan komen. Kongsikan link ini bersama keluarga dan rakan.

“Walaupun sumbangan berjumlah 50 sen atau RM1 tapi kalau ribuan yang menyumbang, kita akan capai jumlah berkenaan dan saya mampu membayar kepada mahk4mah. Jadi saya benar-benar perlukan bantuan anda,” katanya dalam siaran secara langsung (live) di media sosial pada malam Khamis, sewaktu menjawab tvduhan mahk4mah yang dihadapinya.

Menurut Syed Saddiq, dia mempunyai tempoh sehingga Selasa ini untuk menjelaskan ikat jamin berkenaan.

“Selama ini saya memohon bantuan ramai untuk mereka yang terkesan di Muar, pelajar dari keluarga B40, m4ngsa banjir… namun kali ini agak jarang berlaku di mana saya memohon bantuan anda untuk bantu saya berhvbung wang ikat jamin dan yuran guaman,” ujarnya lagi.

Seleweng dana parti politik: Syed Saddiq dakwa pertuduhan bermotifkan politik

AHLI Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman Syed Saddiq mend4kwa pertvduhan menyeIeweng dana sebuah parti politik membabitkan jumlah RM1.2 juta yang dikenakan ke atasnya merupakan satu musIihat lain untuk memaksanya menyokong Perikatan Nasional (PN).

Syed Saddiq mengatakan bahawa dia telah menerima ugvtan sedemikian sejak lebih setahun lalu.

D4kwanya, ugvtan seumpama itu timbul setiap kali muncul isu undian di parlimen yang dijadualkan bersidang semula minggu depan.

“Setiap kali ada undian penting di parlimen, ugvtan akan datang. Pada bulan Julai, Disember, Januari dan kini seminggu sebelum parlimen bersidang,” katanya menerusi video yang dimuat naik di Twitter pada Rabu (21 Julai).

Dia juga memaklumkan akan membuat pended4han lanjut secara langsung (live) di Facebook dan Instagram pada pukul 8 malam Khamis.

“Pada saat-saat seperti ini saya teringatkan mengapa saya menyertai politik. Kebenaran akan terserlah. Saya lebih reIa masuk mahk4mah dari masuk Perikatan Nasional,” katanya dalam video tersebut.

 

Sumber: mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*