Terkini! Anwar d4kwa kerajaan PN telah ditvmbangkan

Foto: Harian Metro

KUALA LUMPUR – Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim mend4kwa kerajaan Perikatan Nasional (PN) telah ditvmbangkan kerana sudah hiIang maj0riti.

Menurut Anwar, beliau mendapat maklumat dari negeri lain yang telah mengemukakan senarai barisan pemimpin yang meminta keIuar daripada PN.

ANWAR Ibrahim dan beberapa pemimpin pemb4ngkang berh1mpun di Dataran Merdeka selepas tidak dibenarkan memasuki Bangunan ParIimen.

“Maka dengan 107 (ahli ParImen ) yang ada di sini, campvr mereka, kerajaan sudah ditvmbangkan.

“Soalnya, ini peIanggaran hvkum menggunakan kvasa membeIakangi rakyat, und4ng-und4ng, ParIimen dan membeIakangi istana,” katanya semasa berucap di Dataran Merdeka pada Isnin.

Tambah beliau, belum pernah berlaku dalam sej4rah peIanggaran hvkum sedemikian rupa oleh Perdana Menteri dan kabinetnya.

“Pengh1naan kepada institusi diraja menyebabkan kita berh1mpun pada hari ini,” tegasnya.

 

Anwar dakwa PN kini tiada majoriti Anwar dan beberapa orang Ahli ParIimen dari BIok Pemb4ngkang mengambil keputusan untuk berh1mpun di Dataran Merdeka ek0ran penvtupan jalan menghala ke ParIimen pada Isnin. – Foto Astro AWANI/SHAHIR OMAR

Pada Isnin, cubaan ahli ParIimen pemb4ngkang ber4rak untuk memasuki bangunan ParIimen tidak berjaya setelah disek4t oleh pihak polis.

Ahli-ahli ParIimen berkenaan mula berkumpul di Dataran Merdeka kira-kira jam 10 pagi selepas g4gal memasuki bangunan ParIimen yang dijadualkan jam 9.30 pagi.

Antara yang turut hadir berkumpul di Dataran Merdeka ialah Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu; Pengerusi Parti Pejvang Tanah Air (Pejvang), Tun Dr Mahathir Mohamad; Presiden Pejvang, Datuk Seri Mukhriz Mahathir; Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng; Presiden Parti Ikatan Dem0kratik Malaysia (Muda), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dan Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Shafie Apdal.

Per4rakan itu dibuat secara aman dan dik4wal baik oleh polis yang turut memberi ruang presiden semua parti pemb4ngkang untuk berucap terlebih dulu.

Terdahulu, semua laluan masuk ke ParIimen dikawal ket4t polis sejak pagi tadi.

Pers1dangan ParIimen yang dijadualkan disambvng semula hari ini ditanggvhkan ek0ran pengesanan beberapa kes p0sitif C0vid-19 pada Jumaat lalu.

Tun M des4k Muhyiddin let4k jawatan, d4kwa kerajaan terbvbar

Dr Mahathir ketika berucap di Dataran Merdeka. FOTO Ihsan Facebook Datuk Seri Najib Razak

TERDAHULU, keg4galan mencapai persefahaman antara Institusi Diraja dan Kabinet Persekutuan menyebabkan kerajaan itu terbvbar secara aut0matik, d4kwa Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, t1ndakan pemb4talan ProkIamasi dan Ord1nan Darvrat tidak mengikut proses perund4ngan tert1b oleh kerajaan membvktikan Kabinet yang ada kini tidak mengh0rmati PerIembagaan Persekutuan.

“Keadaan itu jelas dilihat menerusi pengumuman kerajaan berhvbung pemb4talan ProkIamasi dan Ord1nan Darvrat walaupun g4gal mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong.

“Ikut p1ndaan kita (kerajaan terdahulu) buat sebelum ini, kalau Raja (Yang di-Pertuan Agong) toIak maka dewan (Dewan Rakyat) mesti bincang sebab penoIakan itu,” katanya ketika berucap di Dataran Merdeka, di sini, hari ini.

Pengerusi Parti Pejvang itu berkata, pengumuman pemb4talan ProkIamasi dan Ord1nan Darvrat yang dibuat kerajaan di ParIimen seolah-olah ia sudah sah menjadi und4ng-und4ng.

Katanya, ini kerana ProkIamasi dan Ord1nan Darvrat itu masih belum dikemukakan kepada ParIimen sebelum ini.

Ahli ParIimen Langkawi turut mendes4k Tan Sri Muhyiddin Yassin agar melet4k j4watan tanpa terus berker4s memimpin negara.

“Apa mahu jadi dengan negara kita? Inilah apabila Perdana Menteri yang tak sepatutnya jadi Perdana Menteri, masuk ikut pintu beIakang. Saya harap rakyat faham,” katanya.

Katanya, ini menjadi sejarah pertama di Malaysia apabila ahli ParIimen tidak dibenarkan untuk ke ParIimen bagi membincangkan isu berkaitan rakyat.

 

Sumber: Sinar Harian, Harian Metro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*