UMNO, Pakatan Harapan, Warisan, Pejuang, MUDA, PSB, UPKO kekal berprinsip toIak tawaran Muhyiddin, gesa letak jawatan

Foto: Azneal Ishak

SHAH ALAM – Parti Pejuang Tanahair (Pejvang) akan terus kekal berpr1nsip dan dengan tegas menoIak tawaran yang dibuat oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Presidennya, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata, tawaran tersebut ibarat r4suah jawatan demi mendapatkan s0kongan yang hanya menguntvngkan diri Muhyiddin sendiri.

“Sudah terang lagi bersuIuh, ini usaha terdes4k Mahiaddin (Muhyiddin) bagi mengekal kuasa dengan cara yang cukup tidak berm4ruah.

“Beliau tidak berhak membuat tawaran seperti itu kalaupun mempunyai keabsahan sebagai perdana menteri, apatah lagi setelah hiIang sokongan maj0riti,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Mukhriz berkata, Muhyiddin sepatutnya menghormati Perkara 43(4) Perlembagaan Persekutuan dan meletakkan Jawatan sebagai perdana menteri.

PH, semua pembangkang sepakat tolak tawaran Mahiaddin, mahu PM letak jawatan

Pada petang Jumaat, Muhyiddin menawarkan kerjasama rentas parti antara kerajaan PN dengan parti di luar kerajaan sekiranya usul undi percaya terhadapnya diIuluskan di Dewan Rakyat pada 7 September depan.

Menurutnya, cadangan itu dibuat bagi membolehkan kerajaan terus berfungsi ketika p4ndemik C0vid-19 dengan sokongan bi-partisan di Parlimen.

Pada masa yang sama, ia bagi mengelakkan kumpulan kIeptokrat memerintah jika kemelut politik berterusan dan tidak diselesaikan segera.

Beliau berkata demikian menerusi perutusan khas yang disiarkan secara langsung di stesen televisyen tempatan.

Perutusan itu dibuat ekoran t1mbul d4kwaan berhubung status keabsahan beliau sebagai perdana menteri sudah tiada kerana kehiIangan maj0riti.

UMNO tolak tawaran Muhyiddin

DALAM pada itu, UMNO pula tidak boleh mempertimbangkan segala tawaran daripada perdana menteri yang sudah tiada keabsahan, apatah lagi bersifat s0gokan terbuka dan terdes4k hanya untuk memanjangkan hayat politiknya.

Presidennya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menasihatkan agar rakyat supaya bertenang sehingga Yang di-Pertuan Agong melaksanakan tugas dan tanggungjawab Perlembagaan di bawah Perkara 40(2) untuk melantik seorang Perdana Menteri baharu.

Selain itu, UMNO mer4kamkan penghargaan kepada 15 ahli Parlimennya yang setia dan istiqamah mempertahankan pendirian parti untuk terus membela institusi raja dan perlembagaan negara.

“UMNO mengucapkan penghargaan atas pengakuan ahli Parlimen Pagoh, Tan Sri Muhyiddin Yassin (Perdana Menteri) yang akhirnya secara terbuka bahawa beliau sudah tidak lagi mempunyai sokongan majoriti ahli Parlimen.

“Dengan pengakuan ini, maka Muhyiddin sudah tiada lagi keabsahan untuk menjalankan tugas-tugas selaku perdana menteri yang sah sebagaimana Perkara 43(4) Perlembagaan Persekutuan.

“Selaku ahli Parlimen yang berpegang kepada sumpah jawatan untuk memelihara, meIindungi dan mempert4hankan Perlembagaan, Muhyiddin tidak wajar mer4mpas kuasa Yang di-Pertuan Agong dalam menentukan urusan pelantikan perdana menteri,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Pada petang Jumaat, Muhyiddin menawarkan kerjasama rentas parti antara kerajaan PN dengan parti di luar kerajaan sekiranya usul undi percaya terhadapnya diIuluskan di Dewan Rakyat pada 7 September depan.

Menurutnya, cadangan itu dibuat bagi membolehkan kerajaan terus berfungsi ketika p4ndemik C0vid-19 dengan s0kongan bi-partisan di Parlimen.

Pada masa yang sama, ia bagi mengelakkan kumpulan kIept0krat memerintah jika kemeIut politik berterusan dan tidak diselesaikan segera.

PH toIak tawaran, mahu Muhyiddin letak jawatan

SEMENTARA itu, Pakatan Harapan (PH) mengambil pendirian untuk menoIak ker4s segala tawaran tidak ikhlas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang sepatutnya dibuat lebih awal dan bukannya pada penghvjung h4yat politik beliau.

Menurut kenyataan media Majlis Presiden (PH), Muhyiddin seharusnya memberi tumpuan untuk menyeIamatkan rakyat dan bukan kerjaya politik.

PH memilih untuk bersoIidariti dengan rakyat yang sedang mender1ta akibat p4ndemik C0vid-19.

“Kami berkeyakinan bahawa kami mampu mengemukakan suatu perancangan yang lebih baik, terutama untuk menangani p4ndemik C0vid-19, menghidupkan semula ekonomi, serta menyeIamatkan rakyat dan mata pencarian.

“Majlis Presiden PH berpandangan bahawa perutusan khas Muhyddin hari ini adalah pengakuan terbuka bahawa beliau telah hiIang s0kongan maj0riti ahli Dewan Rakyat.

“Ini mewajibkan Perkara 43(4) Perlembagaan Persekutuan dilaksana, di mana beliau hendaklah meletakkan jawatan. Ini kali pertama dalam sejarah Malaysia seorang perdana menteri yang mengaku kehiIangan s0kongan majoriti namun secara terang-terangan terus menag1h sokongan pemb4ngkang.

“Ini juga kali pertama seorang Perdana Menteri yang tiada keabsahan menawarkan r4suah secara terang-terangan dalam siaran televisyen langsung di hadapan seluruh rakyat Malaysia,” katanya pada Jumaat.

Kenyataan itu dikeluarkan secara bersama oleh Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim; Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

Tambah kenyataan itu, d4kwaan Muhyiddin berkaitan tiada Ahli Dewan Rakyat lain yang dapat membuktikan dia mendapat sokongan majoriti jelas telah membelakangi fungsi dan kuasa Yang di-Pertuan Agong selaku Ketua Utama Negara seperti yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan, khususnya Perkara 43(2)(a).

WARISAN, PSB, UPKO, Syed Saddiq tolak tawaran PN

TERBARU, Empat parti pembangkang lagi secara bersama menoIak tawaran Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mewujudkan kerjasama rentas parti dengan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA), Parti Warisan Sabah (WARISAN), Parti Sarawak Bersatu (PSB) dan Parti Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO) dalam kenyataan bersama hari ini, sebaliknya mendes4k Muhyiddin meletak jawatan Perdana Menteri dengan cara terhormat.

“Sejak tahun lepas lagi, parti pembangkang sudah membuat cadangan untuk menstabilkan kerajaan melalui Perjanjian Keyakinan dan Perbekalan.

“Walaupun Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi Perdana Menteri dan membentuk kerajaan melalui pintu belakang, kami bersedia untuk bertoIak ansur demi kemasIahatan dan kebajikan rakyat.

Pada petang Jumaat, Muhyiddin menawarkan kerjasama rent4s parti antara kerajaan PN dengan parti di luar kerajaan sekiranya usul undi percaya terhadapnya diIuluskan di Dewan Rakyat pada 7 September depan.

Menurutnya, cadangan itu dibuat bagi membolehkan kerajaan terus berfungsi ketika p4ndemik C0vid-19 dengan s0kongan bi-partisan di Parlimen.

Pada masa sama, ia bagi mengelakkan kumpulan kIept0krat memerintah jika kemelut politik berterusan dan tidak diselesaikan segera.

Beliau berkata demikian menerusi perutusan khas yang disiarkan secara langsung di stesen televisyen tempatan.

Perutusan itu dibuat ekoran t1mbul d4kwaan berhvbung status keabsahan beliau sebagai perdana menteri sudah tiada kerana kehiIangan majoriti.

 

Sumber: Sinar Harian, BH ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Teruskan berhibur dengan kisah-kisah menarik menarik dibawah ini yang dikongsikan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*