Berupaya M4tikan V4rian Delta, Ant1b0di llama Mungkin Boleh Jadi Penawar C0vid-19?

Foto: Gempak

Bagaikan sinar harapan buat seluruh dunia apabila sa1ntis mendapati ant1b0di daripada haiwan llama mungkin boleh mematikan virus C0vid-19.

Perkara itu dided4hkan oleh penyelidik dari Pusat Bi0teknologi Perubatan VIB-UGent di Ghent Belgium.

Menurut Ketua Pegawai Perubatan ExeVir VIB-UGent Domunique Tersago, ant1b0di yang diekstrak daripada seekor Ilama dilihat boleh menghapvskan penuIaran k0r0nav1rus termasuk var1annya dalam ujian makmal.

Menurutnya, ant1b0di digelar sebagai Winter itu turut berupaya mem4tikan var1an Delta.

“llama menjana ant1b0di yang luar biasa secara semulajadi.

“Saiznya yang kecil dapat bercantvm dengan bahagian tertentu pada spike protein virus, sekali gus tidak membenarkan ant1b0di yang lebih besar masuk.

“Kami tidak nampak mvtasi pada kadar tinggi di situ,”

“Teknologi yang merupakan kemajuan terbesar ini dilihat dapat menambah baik peranan vaks1n dalam meIindungi orang ramai yang mempunyai sistem imun1sasi Iemah, selain mer4wat individu dijangk1ti di hospital,” katanya

Biografi Tentang Hewan Alpaca - Animal Blog

Jelasnya ant1b0di ini juga menunjukkan tahap peneutralan kuat terhadap var1an Delta yang mudah menuIar.

Malah, Winter menghasilkan versi ant1b0di yang lebih kecil, stabil dan lebih mudah dihasilkan berbanding m4malia lain.

Para penyeIidik menjangkakan uj1an kl1nikal terhadap sukarelawan sihat yang dimulakan minggu lalu akan menunjukkan kesan yang sama.

Alpaca, Unta Kecil Bersenjata Ludah - Semua Halaman - Bobo

Pencarian r4watan C0vid-19 itu susulan kaj1an pada 2016 mengenai antibodi llama untuk meIawan kor0nav1rus SARS dan MERS.

Pada 2018, syarikat farm4seut1kal Perancis, Sanofi membayar 3.9 bilion euro kepada Ablynx, sebuah syarikat perubatan yang mempunyai kepakaran dalam penyelidikan ant1b0di llama.

Sementara itu, Winter yang antibodinya kini dapat dihasilkan semula di makmal, sedang menikmati ‘persaraan’ di taman seni dan haiwan swasta di Genk.

Sekadar info, llama adalah sejenis binatang seperti unta tetapi tidak mempunyai b0nggol.

Haiwan ini berasal dari Amerika Selatan dan biasanya digunakan untuk pengangkutan dan dijadikan bahan makanan oleh masyarakat Andean.

IIama mempunyai leher panjang dengan ketinggian 5.5 hingga 6 kaki apabila berdiri dan mampu hidup selama 20 hingga 25 tahun.

Sumber : Reuters, Awani

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*