‘Pak Guard’ mninggal dunia, Polis kIasifikasi semula kes sebagai bn0h

IPOH: Polis mengkIasif1kasikan semula kes pengawaI keseIamatan yang diser4ng ketika bertugas di kolam renang sebuah k0nd0.minium di sini Disember tahun lepas sebagai bn0h, selepas m4ngsa mninggal dunia pada Jumaat.

Ketua Polis Perak Datuk Mior Faridalathrash Wahid berkata pihaknya telah mervjuk semula kes berkenaan kepada pihak pend4kwa raya hari ini dengan mencadangkan pertvduhan yang lebih tinggi dikenakan kepada svspek.

Polis buka siasatan tatatertib terhadap suami Serina - Utusan Digital

“Polis mengkIasif1kasikan semula kes ini pada hari m4ngsa tersebut mninggal dunia di bawah Sksyen 302 K4nun Kes3ksaan kerana membn0h dan jika disabitkan kesaIahan svspek boleh dikenakan hvkuman gantvng sampai m4ti.

“Kes ini masih lagi menunggu arahan selanjutnya daripada pihak pend4kwa raya,” katanya dalam satu kenyataan di sini malam ini.

Sabtu lepas, Mior Faridalathrash berkata susuIan ins1den pada 29 Dis itu, polis telah membuka kertas sias4tan di bawah S3ksyen 326 K4nun Kes3ksaan, dan svspek telah ditvduh di Mahk4mah Majistret Ipoh pada 6 Jan lepas kerana mendatangkan keced3raan p4rah, dan kes akan disebut semula pada 9 Sept ini.

Kes pengawal keselamatan parah dipukul dirujuk semula selepas mangsa meninggal Video seorang pengawaI keseIamatan diser4ng seorang lelaki berlaku pada 29 Disember tahun lalu yang dituIarkan semula menerusi aplikasi WhatsApp.

Katanya, hasil sias4tan mendapati kejadian berpvnca daripada t1ndakan svspek yang tidak berpuas hati terhadap pengawaI keseIamatan itu kerana cuba menghaIang anak svspek daripada menggunakan kolam renang yang tidak dibuka kepada orang ramai ketika itu.

Bagaimanapun, beliau berkata pengawaI keseIamatan itu mninggal dunia di rumahnya pada Jumaat dan hasil bed4h sias4t oleh pihak Hospital Raja Permaisuri Bainun di sini mendapati pvnca kem4tian disebabkan jangk1tan pada paru-paru (Sepsis).

Ahli keluarga pengawaI keseIamatan berkenaan bagaimanapun tidak berpuas hati dan mend4kwa pvnca kem4tian adalah disebabkan kejadian pvkul tahun lepas.

MenurutMior Faridalathrash lagi, polis memandang ser1us aktiviti jnayah yang berlaku dan t1ndakan teg4s akan dilaksanakan terhadap mana-mana individu atau kumpulan jnayah yang mengg4ngu-gvgat keseIamatan dan kesejahteraan masyarakat dengan adil dan telus.

“Justeru pihak polis ingin menasihatkan orang ramai agar tidak membuat sebarang spekuIasi berkaitan dengan kes ini bagi mengelakkan dari mendatangkan keres4han dan kem4rahan masyarakat,” ujarnya.

Sejak semalam, tular dua r4kaman video menunjukkan seorang lelaki yang bersama kanak-kanak bertindak menyer4ng pengawaI keseIamatan menggunakan meja hingga pengs4n.

‘PengawaI keselamatan diser4ng video lama’

Pengawal keselamatan diserang meninggal dunia, polis klasifikasi semula kes sebagai bunuh - Suara Perak

TERDAHULU, Polis mengesahkan video seorang pengawaI keseIamatan diser4ng seorang lelaki di sebuah k0nd0.minium di sini yang tuIar melalui aplikasi WhatsApp sejak 26 Ogos lalu merupakan video lama.

Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid berkata, hasil sem4kan mendapati ins1den berkenaan berlaku pada 29 Disember lalu dan kertas sias4tan mengenai kejad1an tersebut telah dibuka di bawah S3ksyen 326 K4nun Kes3ksaan.

Menurutnya, selepas kertas sias4tan dirvjuk ke Pejabat Timbalan Pend4kwa Raya Perak, svspek telah ditvduh di Mahk4mah Maj1stret Ipoh pada 6 Januari lalu di bawah Sksyen 335 K4nun Kes3ksaan iaitu mendatangkan keced3raan p4rah atas bangk1tan m4rah.

“Pada 27 Ogos lalu, mngsa telah mninggal dunia di rumahnya dan hasil bed4h si4sat pihak Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) pada hari sama mendapati pvnca kem4tian disebabkan jangk1tan kvman pada p4ru-p4ru.

“Namun, kejadian ini telah men1mbulkan rasa tidak pvas hati dalam kaIangan ahli keluarga m4ngsa dengan mend4kwa pvnca kem4tian disebabkan kejad1an pvkul tersebut serta menuIarkan r4kaman video dan gambar m4ngsa ketika kejadian pada 29 Disember 2020 itu,”

Malaysiakini

Mior Faridalathrash berkata, hasil si4satan polis mengenai kejadian ser4ngan itu sebelum ini berpvnca daripada t1ndakan svspek tidak berpuas hati kerana m4ngsa menghaIang anak svspek menggunakan koIam renang yang tidak dibuka kepada orang ramai ketika itu.

Bagaimanapun, katanya, kes tersebut dijadualkan disebut semula di Mahk4mah Majistret Ipoh pada 9 September depan untuk menetapkan hvkuman.

“Berdasarkan keterangan baharu ini, pihak polis akan mervjuk semula kertas si4satan terhadap kes berkenaan ke Pejabat Timbalan Pend4kwa Raya Perak untuk ar4han selanjutnya.”

 

Sumber: Astro Awani, Sinar Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*