Selepas Anak Buat Laporan Polis ToIak V4ksin, Ellie Suriaty TampiI Dengan Kenyataan Ini

Lebih setahun dunia dil4nda p4ndemik menggervnkan, namun masih ada yang menoIak untuk mengambil v4ksin bagi mengekangnya sekaligus membantu meIindungi orang di sekeliling mereka.

Berikutan pemberian v4ksin bagi pelajar sekolah Iingkungan 12 hingga 17 tahun yang bakal dilaksanakan nanti, dua remaja lelaki dan seorang kanak-kanak perempuan membuat laporan polis bagi menyatakan hak mereka menoIak pelaksanaan tersebut baru-baru ini.

Memberikan aIasan risau dengan dirinya dek imun1sasi yang tiada jaminan kerajaan, Azrell Omar Azri Iskandar, 17, nek4d membuat laporan tersebut.

Katanya, dia mempunyai hak untuk menoIak dijadikan bahan ujian selain menyatakan jikalau ada perkara n3gatif yang berlaku, dia dan keluarga yang terpaksa menanggvngnya.

Saya pelajar yang sihat tubuh badan dan tidak sanggup mengambil sebarang r.isiko yang boleh mendatangkan mvdarat terhadap tubuh badan saya melalui sunt1kan v4ksin yang masih lagi pada tahap uj1an kIinikal.

Tambah remaja itu lagi, terdapat pelbagai kaedah r4watan lain yang boleh dijadikan aIternatif seperti pendekatan tradisional secara hoIistik iaitu r4watan h0meopathi serta makanan s.unnah yang sudah menjadi amalan keluarganya.

Bukan sahaja Azrell, laporan itu turut dibuat oleh adiknya Nur Azreen Omar Iskandar Azri Iskandar, 12, dan rakannya Muhammad Hanif Haikal Jeffery, 17. Mereka ditemani oleh ibunya, Ellie Suriaty Omar.

Selain itu, Azrell masih terdapat pelbagai kemusykilan mengenai v4ksin yang belum terjawab selain kandvngannya yang patut dipersoalkan dan perlu dijalankan kajian yang lebih mendaIam.

Menurut remaja itu, keluarganya juga masih belum mendapatkan v4ksin sehingga kini kerana mereka mempunyai hak untuk menentukan sama ada mahu ataupun enggan mengambilnya.

Katanya lagi, semua ahli keluarganya belum mengambil v4ksin sehingga kini dan pada dua minggu lepas gurunya ada memberi b0rang di sekolah untuk mendapatkan v4ksin yang akan dilaksanakan terhadap pelajar.

Dalam borang berkenaan, kami (pelajar) diberitahu bahawa tiada siapa yang akan bertanggvngjawab sekiranya berlaku impIikasi akibat pengambilan v4ksin.

Setakat ini, mereka tidak memaklumkan ada t1ndakan lanjut akan dikenakan sekiranya tidak mengambil v4ksin.”

Dalam pada itu, Azrel menegaskan laporan itu dibuat mengikut kew4rasan akalnya sendiri dan tanpa p4ksaan sesiapa pun.

Bahkan dia sudah mendapatkan pelbagai informasi berkaitan v.aksin dan C0VID 19 menerusi carian internet, daripada luar negara serta maklumat daripada ibu dan juga kenalannya.

Dari situ saya dapat menilai sendiri segala maklumat berkaitan pemberian v4ksin yang diperoleh dan membuat keputusan untuk menoIak di svntik v.aksin.

Reaksi Dari Ellie Suriaty

Ya mereka anak saya, Azrell 17 tahun dan Nur Azreen 12 tahun bersama seorang sahabat mereka Hanif 17 tahun telah membuat report polis sebagai c.overing r.eport berkenaan hak individu untuk menoIak v.aksin exper1mental c0vid19 ke atas pelajar sekolah berumur antara 12 – 17 tahun.

Saya mendidik anak – anak supaya ber4ni menghadapi hidup. Jangan takvt dengan F1tnah Akhir Zaman. Nilai kehidupan tidak boleh di beli dengan tawaran sep0tong roti atau segvnung emas. Tauhid. Harapan hanya Pada ALLAH SWT.

ALLAHUAKHBAR. Semoga ALLAH SWT MeIindungi anak – anak kita semua… Al – Min Ya Rabbal ‘Alamin.

 

Sumber: Malaysia Gazette, Facebook, OM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*