T0kong m0hon maaf, ser4h diri

Kuala Lumpur: Pihak t0kong sudah menyer4h diri serta mengemukakan surat perm0honan maaf kepada polis susuIan kekec0han di depan sebuah t0kong di Bandar Salak Selatan, Jalan Sungai Besi, di sini.

Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Muhammad Idzam Jaafar berkata, kekec0han yang berlaku jam 11.45 pagi Selasa lalu itu selepas pihak Pejabat Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (PTG) ingin membina pagar penghadang ‘H0arding’ untuk membina jalan sebagai laluan ke sekolah.

Menurutnya, pada jam 2.14 petang, pihak polis mendapati kejadian rvsuhan bermula apabila wakil pihak t0kong itu tidak berpuas hati dengan perbincangan yang diadakan dengan PTG.
Serang polis: Pihak tokong serah diri, mohon maaf - Utusan Digital

“Kumpulan ini terdiri lebih kurang 20 hingga 30 individu lelaki dan wanita yang berusia 18 hingga 84 tahun.

“Mereka bert1ndak menghaIang dan memec4hkan mesin jent0lak menggunakan kayu serta menyer4ng anggota polis yang bertugas ditempat kejadian,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Muhammad Idzam berkata, polis kemudian meIeraikan rvsuhan itu pada jam 2.30 petang dan men4han empat lelaki yang berusia 18 hingga 50 tahun di mana svspek direm4n dua hari bermula Rabu lalu mengikut Sksyen 148 Kanun Kes3ksaan.

“Kemudian pada jam 8.30 malam Rabu lalu, polis men4han dua lagi lelaki berusia 38 dan 56 tahun sebelum mengepvng kawasan t0kong itu untuk membuat tangk4pan jam 1.30 pagi semalam.

“Namun pihak tok0ng menyer4h diri serta menyer4hkan surat perm0honan maaf kepada pihak polis,” katanya.

Beliau berkata, susulan itu, polis men4han 12 lelaki dan enam wanita berusia 18 hingga 84 tahun iaitu semua yang terbabit dalam rvsuhan itu.

“Pihak polis membeb4skan dua svspek dengan jaminan polis atas faktor usia. Perm0honan reman ke atas 18 svspek lagi dibuat semalam di mana 10 svspek direm4n sehari bagi membantu sias4tan.

“Kertas sias4tan yang lengkap sudah dikemukakan kepada Timbalan Pend4kwa Raya hari ini dengan cadangan pertvduhan mengikut Seksyen 148 Kanun Kes3ksaan, Sksyen 186 Kanun Kes3ksaan dan Sksyen 353 K4nun Kes3ksaan,” katanya.

Menurutnya lagi, pertambahan pertvduhan di bawah Peraturan 17 Peraturan-Peraturan Penceg4han dan PengawaIan Penyakit Berjangkit (Pelan PemuIihan Negara) 2021 turut dicadangkan memandangkan kesemua svspek meIanggar Pr0sedur 0perasi Standard (S0P) Per1ntah KawaIan Pergerakan iaitu berkumpul beramai-ramai di tempat awam.

Harian Metro sebelum ini melaporkan polis men4han empat lelaki dalam kekec0han di depan sebuah t0kong di Bandar Salak Selatan, Jalan Sungai Besi di sini.

Satu r4kaman video berkaitan isu ini juga dimuat naik di laman Facebook bagi tujuan meraih s1mpati dan diekspI0itasi.

Bukan r0boh t0kong…

Video✓✓Bukan operasi roboh tokong, empat individu merusuh ditahan | BICARA MINDA

TERDAHULU, tular di media sosial t1ndakan kira-kira 30 individu yang bert1ndak menghaIang, memec4hkan jengk4ut dan menyer4ng anggota polis di lokasi berkenaan.

Ketua Polis Daerah Cheras Asisten Komisioner Muhammad Idzam Jaafar berkata, Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Kuala Lumpur bertindak membina pagar penghadang bagi pembinaan jalan untuk dijadikan laluan ke sekolah di lokasi berkenaan bermula jam 11.45 pagi hingga 4 petang tadi.

“Pihak polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Cheras hadir bagi memastikan keseIamatan dan keIancaran 0perasi membina pagar pengh4dang itu.

“Namun ketika operasi dijalankan, terdapat kira-kira 30 individu yang membawa kayu dan b3si bertindak menghaIang dan memec4hkan jengkavt selain menyer4ng anggota polis yang bertugas di lokasi kejadian,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Menurutnya, dalam kejadian itu empat lelaki berusia antara 19 hingga 50 tahun dit4han bagi membantu si4satan kes terbabit yang disi4sat mengikut Sksyen 148/186.

Operasi PTG untuk bina 'hoarding' buat jalan, bukan untuk roboh tokong- Polis | Buletin TTKM

“Difahamkan kvmpulan berkenaan bert1ndak sedemikian kerana tidak puas hati dengan pembinaan jalan bersebelahan t0kong terbabit yang did4kwa menyebabkan kawasan t0kong itu menjadi semp1t.

“Satu video berkaitan isu itu dimuat naik di Facebook (Fb) bagi tujuan meraih simpati dan dieksploitasi. Justeru itu, pihak polis menasihatkan orang ramai supaya tidak membuat sebarang spekvlasi, andaian atau pendapat yang boleh menimbulkan kekeIiruan, kegvsaran dan menggvgat ketenteraman awam.

“Pihak polis Daerah Cheras men4fikan terdapat t1ndakan untuk mer0bohkan mana-mana t0kong dalam kejadian itu,” katanya.

Katanya, orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat berkaitan kejadian itu diminta menghubungi pegawai penyiasat kanan, Asisten Superintendan Mohamad Sukri Ishak di talian 013-2165881 atau mana-mana balai polis berhampiran bagi membantu sias4tan.

 

Sumber: HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*