(Video) Pray for Klang! Hujan lebat berterusan menyebabkan banjir kiIat di Klang

KLANG – Hujan Iebat sejak jam 6 petang pada Jumaat, menyebabkan beberapa kawasan termasuk laluan utama di Pelabuhan Klang diIanda banj1r kiIat.

Pusat Gerakan 0perasi (PGO) Bomba dan PenyeIamat Selangor memaklumkan, pihaknya menerima panggilan kecem4san berhubung kejad1an itu pada jam 7.27 malam.

“Sekumpulan tujuh pegawai dan anggota bersama dua jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kota Raja dikej4rkan ke Jalan Perajurit 1, Telok Gong, Klang.

“Sebaik tiba di lokasi, k0mander 0perasi mendapati berlaku b4njir kiIat pada paras paha (anggaran hampir satu meter) susuIan hujan lebat.

“Bagaimanapun, tiada m4ngsa yang terlibat namun pem4ntauan tetap dilakukan oleh anggota bertugas di lokasi kejadian,” PGO dalam kenyataan itu pada Jumaat malam.

PGO dalam kenyataan sama turut memaklumkan, pihaknya turut menerima panggilan kecem4san berhvbung kejadian pokok tvmbang di Pulau Indah lalu bergeg4s ke tempat kejadian.

113 dipindah ke PPS, banj1r Ianda Klang

KEADAAN banjir yang melanda. FOTO Ihsan Pembaca.

SEMENTARA itu, Seramai 113 individu ditempatkan di tiga pusat pemindahan sementara (PPS) di Klang setakat jam 10 malam susulan banj1r kiIat yang meIanda beberapa kawasan di daerah ini.

Pengarah Jabatan Bomba dan PenyeIamat Malaysia (JBPM) Selangor, Norazam Khamis berkata, tiga PPS berkenaan dibuka di Sekolah Rendah Agama (SRA) Kampung Delek, SRA Pulau Indah dan Sekolah Kebangsaan Telok Gong.

“Setakat ini tiga PPS dibuka di kawasan Klang membabitkan 113 m4ngsa, bagaimanapun 0perasi masih dilaksanakan dan jumlah m4ngsa sebenar belum dapat dipastikan.

“Sebanyak 20 kawasan di daerah ini dilanda banj1r kiIat susulan hvjan lebat hari ini dan Telok Gong antara yang paling terkesan dengan kenaikan air sehingga ke paras pinggang.

“Seramai enam m4ngsa termasuk seorang w4rga emas dan empat kanak-kanak diseIamatkan seterusnya ditempatkan di PPS SK Telok Gong,”katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau berkata, selain Telok Gong kawasan lain yang terjej4s adalah Pulau Indah, Pandamaran, Bandar Botanik, Telok Gadong, Bandar Sultan Suleiman dan Bukit Tinggi.

 

Sumber: Sinar Harian, HMetro, Twitter

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*