“Saya caII beberapa kali tapi tak dapat, saya tak sedap hati,”- Bapa mekanik cerita apa jadi dekat anak dia bila bantu keluarga kereta r0sak

SEORANG bapa terkejvt apabila suara individu lain yang menjawab telefon bimbit milik anaknya.

Lebih menyed1hkan apabila individu terbabit yang memperkenalkan dirinya sebagai anggota bomba memaklumkan bahawa anaknya, Muhamad Rahimi Rolex, 27, mungkin terk0rban akibat kemaIangan di Kilometer 8.3 Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (Elite) menghala Shah Alam pada Jumaat.

“Saya cuba menghvbungi dia beberapa kali tetapi tidak dapat, saya tidak sedap hati,” kata bapa Rahimi, Rolex Shapiai, 53.

Katanya, ketika kejadian, dia berasa tidak sedap hati berikutan anaknya itu masih tidak pulang dari kerja.

Jelasnya, kebiasaannya jam 12 tengah malam anaknya yang bekerja sebagai mekanik itu sudah berada di rumah.

Rolex Shapiai ketika ditemui di Hospital Shah Alam pada Sabtu.

“Saya cuba menghubungi beberapa kali tetapi tidak dapat. Saya tidak sedap hati. Selang beberapa minit kemudian saya telefon lagi dan kali ini dijawab oleh seseorang yang tidak dikenali.

“Kemudian dia memperkenalkan diri sebagai bomba dan memberitahu bahawa kemungkinan anak saya sudah mninggal dunia,” katanya s4yu.

Menurutnya, ketika kejadian Muhamad Rahimi dipercayai sedang membantu kenalannya yang mengalami masaIah kereta sebelum dirempvh oleh sebuah treIer.

“Rahimi seorang anak yang baik, suka menolong orang. Dia kenal dengan keluarga itu dan saya tahu dia ingin membantu kawannya, tetapi kejadian itu sudah ditakd1rkan dan saya reda dengan pemergiannya.

“Rahimi juga anak yang disenangi adik-adiknya serta saudara-mara,” katanya.

Sementara itu pemandu treler yang terlibat dalam kemaIangan pada awal pagi Sabtu itu telah dit4han rem4n.

Timbalan Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Superintendan Mohd Fairus Jaafar berkata, lelaki berusia 37 tahun berkenaan direm4n selama empat hari bermula Sabtu untuk membantu si4satan.

“Permohonan rem4n ke atas pemandu treler itu dibenarkan bermula hari ini hingga 21 Disember depan.

“Hasil ujian aIkohol dan air kenc1ng ke atas lelaki berkenaan didapati negatif,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Identiti mangsa nahas treler rempuh Wira dikenal pasti - Utusan Digital

Beliau berkata, sias4tan awal mendapati kejadian melibatkan treIer dan tiga kenderaan itu berlaku pada jam 12.09 tengah malam Sabtu.

“TreIer itu dipercayai merempvh tiga kereta yang berhenti di Iorong kecem4san ek0ran saIah satu daripadanya mengalami ker0sakan.

“Dua kereta lain ketika itu berhenti untuk memberi b4ntuan,” katanya.

Sana Sini Sinun: 10 maut treler rempuh kereta rosak

Menurutnya, seramai 10 m4ngsa berusia antara 10 bulan hingga 37 tahun mninggal dunia di l0kasi kejadian manakala seorang lelaki dan wanita tempatan mengalami ced3ra ringan.

Sehubungan itu, polis meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kemaIangan tersebut supaya menghubungi Pegawai Penyi4sat Bahagian Sias4tan dan Penguatkvasaan Trafik (BSPT) Subang Jaya, Asisten Superintendan Lim Chin Huat di talian 012-2018080 untuk membantu si4satan.

KemaIangan berkenaan disi4sat mengikut Sksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987

Trag1s! Lapan kanak-kanak antara 10 m4ut dalam kemaIangan babitkan treIer, tiga kereta

VIDEO) 10 termasuk 9 beranak maut nahas babit 3 kereta, sebuah treler | Free Malaysia Today (FMT)

TERDAHULU, media hari ini melaporkan satu trag3di meny4yat hati yang berlaku Jumaat malam, 10 m4ut dalam kemaIangan membabitkan empat kenderaan di kawasan Rehat dan Rawat USJ Lebuhraya Elite menghala Shah Alam.

Menurut Pengarah Bomba dan PenyeIamat Selangor, Norazam Khamis, m4ngsa yang maut terdiri daripada lima kanak-kanak lelaki, tiga kanak-kanak perempuan dan masing-masing satu lelaki serta perempuan dewasa.

Norazam berkata pihaknya menerima panggilan kecem3san pada jam 11.42 malam.

“Seramai enam anggota dari Balai Bomba dan PenyeIamat (BBP) Subang Jaya serta dengan bantuan enam anggota dari BBP Puchong dikej4rkan ke l0kasi kejadian.

“Seramai 17 m4ngsa terbabit dalam kemaIangan ini membabitkan dua Proton Wira, sebuah Perodua Axia dan sebuah treIer,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

9 beranak antara 10 mangsa terkorban

Beliau memberitahu, seorang lelaki dewasa m4ut membabitkan sebuah Proton Wira, manakala sembilan m4ut terdiri daripada seorang perempuan dewasa, lima kanak-kanak lelaki dan tiga kanak-kanak perempuan yang menaiki sebuah lagi Proton Wira.

“Seorang lelaki yang menaiki Perodua Axia p4tah kaki dan perempuan dewasa yang menaiki kenderaan sama ced3ra ringan sementara seorang pemandu treIer dan dua kanak-kanak di dalam kenderaan itu terseIamat,” katanya.

Jelas beliau, anggota bertugas bert1ndak mengeluarkan m4ngsa dengan menggunakan alatan khas dan dibantu sebuah kren bagi mengangkat Iori treIer.

“Semua m4ngsa berjaya dikeluarkan dan diserahkan kepada polis untuk t1ndakan lanjvt. Operasi keseluruhan tamat pada jam 2.40 pagi Sabtu,” katanya.

Pemandu kereta Proton Wira did4kwa sedang hidupkan bateri kereta di Iorong kecem4san apabila dirempvh treIer.

Identiti ibu dan lapan anak m4ut kemaIangan dikenal pasti

Pengarah JBPM Selangor, Norazam Khamis berkata, identiti m4ngsa yang terlibat dalam kejadian meny4yat hati ini telah dikenalpasti itu termasuk seorang ibu dan lapan anak.

“M4ngsa dikenal pasti sebagai Norul Naziah Buyong, 37, anaknya, Muhamad Razarul Amin Abd Razak, 17; Razatul Aliah, 16; Puteri Hidayah, 12; Muhamad Aizat Syazwan, 10; Muhamad Rolkaizat Rezky, 9; Muhamad Hidayat Hakimie, 7; Puteri Nur Ain Syalwana, 3, dan Muhammad Raid Fathi berusia 10 bulan,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Norazam berkata, seorang lagi m4ngsa yang mninggal dunia ialah Mohamad Rahimi Rolex, 27.

“Empat m4ngsa yang ced4ra pula ialah Abd Razak Majit, 50, Ihyat Sufi Shokip, 20, Mimie Nafiesa Abdullah, 19, dan Ummi Nasuha Annuwar, 20.
“Manakala pemandu lori berusia 45 tahun dan dua anak lelakinya, masing-masing berusia 19 dan 14 tahun tidak mengalami keced3raan,” katanya.

Pemandu kereta Proton Wira did4kwa sedang hidupkan bateri kereta di Iorong kec3masan apabila dirempvh traIer

1O individu termasuk 8 kanak-kanak m4ut dalam kemaIangan awal pagi Sabtu.

KERETA yang dinaiki sembilan beranak, lapan daripadanya yang mninggal dunia akibat dirempvh traIer dikatakan m4ti dan sedang cuba dihidupkan oleh pemandunya.

Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) SMK Sekyen 24 (2), Mohd Syariffuddin Rahmat berkata, saIah seorang mngsa m4ut dalam kemaIangan membabitkan empat kenderaan di kawasan Rehat dan Rawat USJ Lebuh Raya Elite menghala Shah Alam pada Jumaat, merupakan pelajar Tingkatan Empat Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sekyen 24 (2), iaitu Razatul Aliah Abdul Razak.

Katanya, kemaIangan trag1s meragvt 10 nyawa termasuk lapan adik-beradik itu diketahui melalui ibu saudara m4ngsa yang merupakan saIah seorang staf di pejabatnya.

“Ibu saudara m4ngsa memohon cuti kecem4san kerana ada urusan kem4tian sebelum menjelaskan kejadian tersebut.

“Turut m4ut dalam kejadian itu adalah ibu m4ngsa, tujuh beradik m4ngsa serta seorang lagi orang awam yang berada di lokasi kejadian, “ katanya.

Katanya, keluarga tersebut dipercayai sedang dalam perjalanan pulang ke rumah di Padang Jawa, di Shah Alam, Selangor dari kampung mereka di Melaka.

“Kereta Proton Wira dipandu bapa m4ngsa mengalami masaIah bateri r0sak menyebabkan mereka tersadai di Iorong kecem4san lokasi kejadian.

“Disebabkan keadaan hujan, hanya bapa m4ngsa yang keluar daripada kereta untuk memohon bantuan. Beberapa kereta berhenti untuk menghuIurkan b4ntuan ‘jvmper’ bateri dan ketika itulah sebuah lori merempvh kenderaan m4ngsa,” kongsinya.

Katanya, bapa m4ngsa yang berada di luar kenderaan terseIamat dalam ins1den tersebut.

Ujarnya, beliau mengenali keluarga m4ngsa yang merupakan saIah seorang keluarga B40 yang tersenarai sebagai penerima tabung bantuan C0vid-19 sekolah tersebut.

“Ada beberapa kali keluarga ini menerima bantuan tersebut. Kami tahu kepayahan keluarga ini dan apabila permohonan diterima kita tetap bantu. Mereka juga turut menerima bantuan daripada Lembaga Zakat Selangor,” katanya.

Beliau yang juga YDP PIBG Sekolah Kebangsaan Seksyen 24 berkata, pada Khamis saIah seorang guru yang berkhidmat di SK berkenaan turut terlibat kemaIangan di Bentong yang mer4gut ny4wa dua anaknya sementara suaminya masih dalam unit r4watan rapi (ICU).

“Dua hari berturut-turut kami mendapat perkhabaran dvka. Justeru, saya mewakili pihak sekolah mer4kamkan ucapan takz1ah kepada keluarga m4ngsa dan berharap mereka diberikan ketabahan menghadapi ujian tersebut,” katanya.

‘Saya kehiIangan kata-kata’

'Saya kehilangan kata-kata' Nurul Atika (kiri) ditenangkan oleh ahli keluarga ketika menunggu di perkarangan Unit F0.rensik H0spital Shah Alam. – NSTP/ AZIAH AZMEE

Adik kepada Norul Naziah, Nurul Atika, 33, berkata m4ngsa termasuk abang iparnya berhenti di lokasi kejadian apabila kereta dinaiki mengalami ker0sakan dalam perjalanan pulang dari kenduri di Melaka kira-kira jam 10 malam.

“Saya ada menghvbungi kakak dan dia yang memaklumkan mengenai keadaan itu.

“Ketika kejadian, kakak dan anak-anaknya menunggu dalam kereta sebelum n4has berlaku,” katanya seb4k ketika ditemui di Unit F0.rensik H0spital Shah Alam di sini, hari ini.

Nurul Atika masih terkejvt dan tidak menyangka kata-kata arw4h kakaknya menjadi pet4nda awal pemergiannya.

“Kami bertemu minggu lalu dan dia bertanya apakah saya akan sed1h jika dia ‘ikut’ seorang adik kami yang mninggal dunia akibat C0vid-19.

“Saya kehiIangan kata-kata dan masih tidak dapat menerimanya kerana hvbungan kami terlalu akrab,” katanya.

Nurul Atika berkata, seorang anak lelaki m4ngsa yang berusia 14 tahun terseIamat kerana tidak mengikuti keluarga berkenaan.

 

Sumber: mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*