“Inilah rumah impian saya sejak 30 tahun…”- Rumah Ebby Yus dih4nyutkan b4njir di Kuala Langat

KUALA LUMPUR: Mahligai impian dibina peIawak, Ebby Yus hasil titik peIuh lebih tiga dek4d meng4bdikan diri dalam dunia seni, mvsnah sekeIip mata apabila dihanyvtkan air der4s dalam benc4na banjir di Kuala Langat, Selangor, semalam.

Sisa tinggalan rumah Ebby yang dihanyutkan arus deras dalam banjir di Kuala Langat, semalam. Foto Ihsan Ebby Yus Sisa tinggaIan rumah Ebby yang dih4nyutkan arvs der4s dalam banj1r di Kuala Langat, semalam. Foto Ihsan Ebby Yus

Rumah yang tinggal 10 peratus untuk disiapkan di tanah setengah ekar di kawasan penempatan itu, dih4nyutkan air der4s, mengakibatkan Ebby atau nama sebenar, Muhammad Yunus Abdul Rashid kervgian hampir RM200,000.

Menceritakan ins1den itu, Ebby berkata, dia bersama pembantu peribadi pergi melihat kerja-kerja akhir pembinaan rumah dua tingkat itu termasuk proses memasang kertas hiasan dinding, tengah hari semalam.

“Tanpa disangka, mus1bah datang hingga habis rumah yang dibina menggunakan separuh batu dan separuh lagi kayu ‘Ienyap’ dalam kejadian banj1r, petang semalam.

Foto mahligai dibina Ebby sebelum dihanyutkan dalam banjir di Kuala Langat, semalam. Foto Ihsan Ebby Yus Foto mahligai dibina Ebby sebelum dih4nyutkan dalam banjir di Kuala Langat, semalam. Foto Ihsan Ebby Yus

“Inilah rumah impian saya sejak lebih 30 tahun berkec1mpung dalam arena seni… Saya akvr dengan ketentuan ini,”katanya kepada BH Online.

Ebby berkata, kerja pembinaan rumah itu dilakukan sedikit demi sedikit dan kerap terhenti kerana dia jatvh sak1t selain sek4tan akibat penuIaran p4ndemik C0vid-19.

“Setiap kali dapat bayaran berlakon, saya peruntukkan untuk rumah itu. Kali terakhir selepas dapat bayaran daripada penerbit sitkom Jenaka Kampung Kalut ( JKK), saya lunaskan baki bayaran projek pembinaan rumah itu.

“Sebelum ini, projek pembinaan bertukar k0ntraktor kerana masalah tidak terdvga… Biasalah, kerja bina rumah semuanya perlukan wang,”katanya.

Ebby yang berasal dari Negeri Sembilan berkata, dia menyewa di Kampung Baru di sini, sejak 20 tahun lalu.

Sumber: BH ONLINE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*