Pec4h masuk pasaraya Mydin cari makanan, Boss Mydin beritahu ‘Saya haIaIkan, seikhIas hati”

Baru-baru ini, tuIar di media sosial video m4ngsa-m4ngsa banj1r yang berada di Sri Muda Shah Alam memecah masuk pasaraya Mydin di kawasan tersebut untuk mendapatkan makanan.

Cari makanan pec4h masuk pasaraya

Tindakan tersebut dilakukan susulan mereka terpvtus bekalan makanan dan bantuan belum lagi diperoleh. Atas des4kan tersebut, mereka beramai-ramai telah memec4h masuk pasaraya MYDIN dan mengambil stok makanan untuk meneruskan kehidupan dalam beberapa hari ini iaitu ketika banj1r besar meIanda.

Seikhlas hati dah haIalkan

SusuIan daripada tuIarnya video tersebut, ramai yang telah meninggalkan k0men dengan mempersoalkan hvkum mengambil barangan tanpa pengetahuan pemilik walaupun berada dalam keadaan darvrat.

Enggan memanjangkan isu dan prihatin dengan nasib menimpa m4ngsa-m4ngsa banj1r , pihak MYDIN menerusi kenyataan medianya memaklumkan yang mereka menghaIalkan perbuatan tersebut dan tidak kisah mengalami kervgian disebabkan hal itu.

May be an image of text

Menerusi kenyataan rasmi Pengarah Urusan Mydin Mohamed Holdings Berhad,  Datuk Wira (dr.) Haji Ameer Ali Mydin, pihak mereka mengakui amat tersentvh dengan banj1r yang melanda.

Walaupun tidak menyokong perbuantan mencvri dan memec4h masuk prem1s Mydin, pihak mereka sedar bahawa apa yang berlaku adalah disebabkan darvrat dan tiada pilihan lain untuk meneruskan hidup.

Jadi, beliau dengan ikhIas hati menghaIalkan perbuatan tersebut dengan niat untuk meneruskan kehidupan dan akibat bantuan yang Iambat tiba dan bukan niat sebaliknya.

Umum sedia tahu bahawa Sri Muda Shah Alam menjadi antara lokasi yang paling terjej4s akibat banj1r kali ini dan ada diantara mereka tidak mendapat bantuan walaupun sudah 72 jam terper4ngkap.

Tindakan memec4h masuk pasaraya tersebut dilakukan atas faktor darvrat dan tiada jalan lain demi keIangsungan hidup susuIan bantuan serta bekalan makanan masih belum diterima.

Kenyataan Polis berkenaan hal pec4h kedai serbaneka

TERDAHULU, Polis mengesahkan terdapat beberapa keja.dian pec4h kedai serbaneka berlaku di Taman Sri Muda, Seksyen 25, di sini, hari ini.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib berkata, kejadian dipercayai berlaku antara 1 tengah hari hingga 2 petang.

“Saya mengesahkan beberapa keja.dian pecah kedai serbaneka berlaku di Taman Sri Muda iaitu kawasan yang mengalami b.anjir t3ruk.

“Antara kedai serbaneka terbabit adalah Mydin Mart, KK Mart, 7 Eleven dan Pasaraya Jimat dan keja.dian ini dipercayai berlaku antara 1 tengah hari hingga 2 petang,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Beliau berkata, keadaan kini terkawaI apabila polis Shah Alam menggerakkan elemen penceg4han jnayah dan Pasukan Gerakan Am PGA turun ke lokasi untuk membuat pencegahan j3nayah agar tiada lagi kejad1an pec4h kedai berlaku di kawasan itu.

Menurutnya, setakat ini, hanya satu laporan diterima berkaitan keja.dian berkenaan dan pihak berkaitan diminta tampil membuat laporan.

Pemilik Beritahu Cerita Sebenar

Kira-kira 100 orang individu yang memec4h masuk kedai Mydin pagi semalam did4kwa berniat untuk melakukan r0mpakan kerana mereka bers3njatakan p1sau dan p4rang.

Mereka juga bukan mencvri barang-barang makanan yang boleh dimakan tetapi mengambil barangan elektrik dan pelbagai barangan lain yang berharga seperti jam, peralatan komputer dan sebagainya di tingkat satu kedai tersebut.

Nilai kecvrian dianggarkan bernilai RM 200,000 hingga RM 300,000 selepas dinilai oleh kakitangan Mydin petang semalam.

“Melihat barang-barang yang dicvri, mereka mencer0.boh bukan untuk makanan tetapi masuk untuk mencvri,” katanya.

Ameer berkata, beliau dan pengurusannya telah meneliti keseluruhan r4kaman daripada kamera litar tertvtup CCTV dan melihat geIagat setiap seorang yang terlibat melakukan pencer0.bohan itu.

“Mereka masuk dan meIuru naik ke tingkat satu yang menempatkan barang-barang elektrik. R4kaman sangat jelas,” ujarnya lantas menyimpulkan kumpulan itu mencer.oboh kedai Mydin kerana mahu mencvri.

Katanya, semasa keja.dian itu pengurus dan beberapa kakitangan kedai tersebut berada di dalam kedai kerana masih tidak dapat keluar daripada prem1s berkenaan.

Mereka bermalam di dalam dorm yang ada di kedai tersebut semasa hujan lebat yang mengakibatkan b4njir besar di kawasan itu.

Jadi, keja.dian itu memang disedari oleh kakitangan Mydin. Menurutnya, kumpulan lelaki itu telah memec4hkan pintu depan menggunakan kayu dan p4rang sebelum memasuki premis berkenaan.

Ameer berkata, perbuatan sekvmpulan lelaki itu cuba dihalang oleh kakitangannya tetapi apabila mereka mengeluarkan p.isau dan p.arang, kakitangan Mydin terpaksa mengaIah demi kes.eIamatan masing-masing.

“Kalau lapar perlu ke bawa p1sau dan p4rang?,” katanya yang sangat kes4l dengan ins1den itu.

Ujar beliau, kerosakan pintu kedai juga tidak dapat dibaiki menyebabkan premis berada dalam keadaan terbuka.

Ameer berkata, beliau tidak berd3ndam dengan kumpulan yang menc3roboh itu tetapi k.es berkenaan sudah dilaporkan kepada polis.

“Perbuatan mencvri itu dilakukan oleh mereka, jadi itu m.asalah mereka yang terlibat,” tambahnya.

Ameer berkata, beliau turut prihatin dengan nasib penduduk di kawasan berkenaan, justeru syarikat itu telah menghantar makanan ke kawasan berkenaan semalam.

“Kami ada membawa makanan yang diperlukan oleh m.angsa-m.angsa b.anjir atas keprihatinan Mydin kepada mereka yang terpaksa berlapar, menahan dahaga dan berdepan dengan b.anjir yang meruntun perasaan rakyat Malaysia,” katanya.

Sumber: Facebook MydinKelantan , OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*