(Video) W4rga Asing Masuk Mydin Bawa P4rang, Cvri Barang Elektrik Buatkan Bos Mydin Ger4m

PETALING JAYA: Mereka yang memec4h masuk prem1s Mydin kelmarin dikatakan berniat melakukan r0.mpakan apabila bersenj4takan p1sau dan p4rang selain membawa Iari barang bukan keperluan, kata Pengarah Urusan Mydin, Ameer Ali Mydin.

Beliau berkata, mereka juga bukan mencvri barang-barang makanan yang boleh dimakan tetapi mengambil barangan elektrik dan pelbagai barangan lain yang berharga seperti jam, peralatan k0mputer dan sebagainya di tingkat satu kedai berkenaan.

“Melihat barang-barang yang dicvri, mereka mencer0.boh (kedai) bukan untuk makanan tetapi masuk untuk mencvri,” katanya menganggarkan nilai kecvrian antara RM200,000 hingga RM300,000 selepas dinilai kakitangan Mydin, menurut laporan MalaysiaGazette.

Ameer berkata, berdasarkan penelitian ke atas r4kaman CCTV, beliau dan pengurusannya mendapati kumpulan lelaki itu telah memec4hkan pintu depan menggunakan k4yu dan p4rang sebelum meIuru naik ke tingkat satu yang menempatkan barang-barang elektrik.

“Kalau lapar perlu ke bawa p1sau dan p4rang?,” katanya yang sangat kesaI dengan ins1den itu.

Semalam, Ameer dalam satu kenyataan menghaIalkan tindakan individu yang memec4h masuk cawangannya di kawasan banjir di Sri Muda, Shah Alam semalam.

Beliau berkata, kemaafan itu berdasarkan niat m4ngsa banj1r memec4h masuk kedainya untuk meneruskan keIangsungan hidup akibat bantuan Iambat tiba dan bukan sebaliknya.

MGF19122021_BANJIR-SRI-AMAN-84

“Sejujurnya saya tidak meny0.kong perbuatan mencvri tersebut.

“Namun, dalam keadaan darvrat, mungkin mereka tiada pilihan dan terpaksa melakukan perbuatan tersebut demi keIangsungan hidup,” katanya dalam kenyataan.

Pec4h masuk pasar raya, 31 w4rga as1ng diberk4s

Akhirnya Kumpulan Yang Ceroboh Mydin Dicekup. Ramai Dah Jangka Bila Tgk Identiti Suspek – RS7

DALAM pada itu, seramai 31 individu diberk4s dipercayai terbabit dalam kejad1an pec4h masuk sebuah pasar raya, di Taman Sri Muda, Shah Alam, semalam.

Ketua Polis Daerah Shah Alam Baharudin Mat Taib, berkata kesemua svspek dit4han adalah w4rga asing.

“Svspek dit4han terdiri 10 warganegara Indonesia, tujuh warganegara Bangladesh, sembilan warganegara Nepal dan lima warganegara Myanmar.

“Kes akan disi4sat di bawah Sksyen 457 K4nun Kes3ksaan,” katanya menurut laporan Sinar Harian.

Semalam, tuIar klip video berdurasi 11 saat memaparkan kejadian sekumpulan individu memec4h masuk beberapa buah kedai serbaneka di Shah Alam.

Semalam, polis mengesahkan beberapa kedai serbaneka di kawasan berkenaan yang diIanda banj1r kiIat Jumaat lalu, dipec4h masuk, semalam.

Baharudin berkata, kejad1an itu berlaku sekitar 1 tengah hari hingga 2 petang tadi di sekitar Sri Muda, khususnya Seksyen 15.

“Antara kedai serbaneka terlibat ialah Mydin, KK Mart, 7 Eleven dan Pasaraya Jimat,”

Penduduk tempatan mengambil barangan yang terdapat di Mydin Mart selepas ia dipecahkan ketika Taman Sri Muda masih lagi banjir. - Foto NSTP/OSMAN ADNAN

Penduduk tempatan mengambil barangan yang terdapat di Mydin Mart selepas ia dipecahkan ketika Taman Sri Muda masih lagi banjir. - Foto NSTP/OSMAN ADNAN

Justeru Baharudin berkata, pihaknya telah meningkatkan elemen penceg4han jnayah di semua kawasan yang terjej4s dengan banjir dengan pasukan yang diketuai oleh seorang pegawai kanan berpangkat Deputi Superintendan.

“Sehubungan itu, polis menasihati orang ramai di kawasan-kawasan yang terjejas banjir agar tidak mengambil tindakan yang menyalahi undang-undang di mana pihak polis akan mengambil tindakan yang tegas atas kesalahan-kesalahan jenayah yang dilakukan,” tegasnya.

Dalam kejadian sekitar tengahari semalam video  tuIar dalam media sosial memaparkan sekumpulan orang memec4h masuk sebuah kedai serbaneka yang ditvtup akibat banj1r.

Pekerja kedai serbaguna KK Mart melihat kerosakan dan menunggu didalam selepas ia telah dipecah masuk ketika Taman Sri Muda masih lagi banjir . - Foto NSTP/OSMAN ADNAN

MGF19122021_BANJIR-SRI-AMAN-72 Antara 31 warga asing yang ditangkap selepas disyaki menceroboh kedai serbaneka berikutan banjir yang berlaku di kawasan setempat ketika tinjauan lensa Malaysia Gazette di Mydin Mart, Taman Sri Muda, Shah Alam.

Mereka dilihat telah mengeluarkan p4rang dan beberapa senj4ta tajam memasuki prem1s berkenaan sebelum membawa keluar barang-barang keperluan.

Dalam pada itu, pihak pengurusan Mydin yang bertanggungjawab terjej4s dalam ins1den itu telah memaafkan dan menghaIalkan perbuatan pencer0.bohan itu kerana menyedari mereka terdes4k.

Rata-rata mereka melakukan perkara itu demi keIangsungan hidup selepas terputus akses bantuan makanan dan keperluan asas dari pihak kerajaan sejak 18 Disember lalu.

 

Sumber: FMT, MalaysiaGazette, BH Online

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*