Gadis Terbangun Dari Tidur Selepas Rasa Ada Benda Lembut Di Lehernya, Menjerit Kuat Selepas ON Lampu

Tidur lena seorang remaja perempuan terganggu selepas dikejvtkan dengan kehadiran seekor ular sawa sepanjang dua meter di atas katilnya dalam kejadian di Tingkat 14 Projek Perumahan Rakyat (PPR) Padang Hiliran, Kuala Terengganu.

Kejadian dipercayai berlaku pada 4.20 pagi ketika m4ngsa, Nor Alia Aqilla Jamaluddin, yang sedang tidur dikejvtkan dengan kehadiran objek lemb1k di lehernya.

Dia yang bekerja di sebuah kedai makan nek4d bangun dan membuka lampu bilik sebelum ternampak seekor ular sawa meIingkar di atas katilnya.

“Saya rasa ada benda lemb1k di leher dan tidak sangka rupa-rupanya ia seekor uIar sawa sebelum menjer1t memanggil ibu saudara, Nor Elida Khaibir, yang berada di bilik sebelah,” katanya.

Sementara itu, Nor Elida berkata, dia yang sedang tidur terjaga apabila anak saudaranya menjer1t memanggil namanya sambil memaklumkan ada uIar di dalam biliknya.

“Saya pergi ke biliknya dan nampak reptilia itu di atas katil lalu menghvbungi bomba untuk bantuan sebelum kami duduk di luar rumah sementara menunggu kedatangan bomba.

Gadis Terbangun Dari Tidur Selepas Rasa Ada Benda Lembut Di Lehernya, Menjerit Kuat Selepas ON Lampu - sajagempak.com

“Saya tidak tahu bagaimana ia boleh masuk ke dalam rumah sedangkan kami duduk di tingkat tinggi.

“Memang terkejvt sangat, namun saya bersyukuvr tiada kejadian bvruk berlaku,” kata ibu kepada dua anak lelaki berusia tiga dan lima tahun itu.

Sementara itu, Pegawai Pusat Gerakan 0perasi Jabatan Bomba dan PenyeIamat Malaysia (JBPM) Terengganu, Penolong Kanan Penguasa Bomba Shahrizal Shamsudin berkata, pihaknya menerima maklumat mengenai kejad1an pada 4.58 pagi sebelum empat anggota Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kuala Terengganu bergegas ke lokasi kejadian.

“Pemeriksaan mendapati ular sawa itu meny0rok di bawah katil dan kami men4ngkapnya pada 5.20 pagi.

“Kami tidak mengambil masa yang lama untuk men4ngkapnya sebelum membawanya ke balai untuk t1ndakan lanjut,” katanya.

Sementara itu, d4kwaan k0nonnya seorang kanak-kanak hampir dibeIit ular sawa itu disahkan tidak benar dan bertujuan sengaja disens4sikan.

Ketua BBP Kuala Terengganu, Timbalan Penguasa Bomba Rozizah Abni Hajar berkata, berita itu tidak benar kerana ular sawa sepanjang dua meter itu dit4ngkap dengan mudah.

“Kami t4ngkap dan bawa ke balai. Ia akan diIepaskan ke kawasan hutan jauh daripada kawasan penempatan penduduk.

Gadis Terbangun Dari Tidur Selepas Rasa Ada Benda Lembut Di Lehernya, Menjerit Kuat Selepas ON Lampu - sajagempak.com

“Berdasarkan keterangan daripada pemilik rumah berkenaan, kejadian itu tidak berlaku dan saya harap orang ramai berhenti menyebarkan berita tidak tepat,” katanya ketika dihubungi.

Mengulas mengenai kejadian itu, Rozizah berkata, keadaan cuaca panas mungkin menjadi faktor ular itu masuk ke dalam rumah kerana ingin mencari tempat yang sejuk.

“Ini kali pertama kami dapat kes seperti ini. Biasanya, reptilia ini menyeIinap masuk ke dalam rumah kampung yang terletak berhampiran hutan atau paya.

“Kami hairan memikirkan macam mana ular sawa itu boleh menyeIinap masuk ke rumah flat yang berada di tingkat 14.

“Dalam hal ini, saya menasihatkan orang ramai supaya sentiasa berwaspada dan memastikan semua pintu serta tingkap tidak terlalu terded4h manakala laluan tikus ditvtup bagi mengelak kehadiran reptilia ini,” katanya.

 

Sumber : Harian Metro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*