“Masa macamni pun buat keja gini..”- Suspek cvri kereta miIik m4ngsa b4njir dicekvp

SHAH ALAM – Seorang lelaki dit4han bagi membantu sias4tan berhvbung kejad1an cubaan mencvri sebuah kereta jenis Honda City milik seorang m4ngsa banj1r di dalam kawasan benc4na di Jalan Persiaran Perusahaan, Seksyen 23 di sini.

Kejad1an tersebut dituIarkan pemilik akaun Instagram @wangi_by_cinta pada 19 Disember lalu yang mend4kwa ketika kejad1an svspek mencabvt nombor pendaftaran kereta dan telah meng4ngkut kenderaan tersebut ke atas lori tvnda sebelum perbuatannya dised4ri oleh penduduk tempatan.

MG-HQ-23122021_07

T4ngkap layar video dimuat naik seorang pengguna media sosial berhvbung kejad1an itu.

Ketua Polis Selangor, Datuk Arjunaidi Mohamed berkata, pemilik kenderaan berkenaan meletakkan keretanya di tepi jalan dalam keadaan berkvnci pada 18 Disember lalu.

“Namun pada 20 Disember (Isnin) sekitar jam 8.45 malam m4ngsa mendapati keretanya telah berada di atas lori tvnda dengan nombor pendaftaran WCX3048 atas nama Syarikat Sparks Motors Rescue Empire.

“Lori tersebut dip4ndu seorang lelaki tempatan yang tidak dikenali dan menyurvh m4ngsa menvnda kereta milik isteri m4ngsa itu ke bengkel,” katanya dalam kenyataan pada Khamis.

Arjunaidi berkata, selepas diperiksa, m4ngsa mendapati svspek telah mencabvt bateri kereta dan mem4tahkan nombor pendaftaran kenderaan bahagian depan serta belakang malah pelekat cukai jalan turut hiIang.

Katanya, m4ngsa telah tampil membuat laporan pada Rabu selepas dihvbungi oleh pihak polis susulan hantarannya yang tuIar di media sosial.

“Tangk4pan dibuat ke atas seorang lelaki tempatan berusia 26 tahun iaitu pemandu lori tvnda tersebut dan perm0honan rem4n akan dibuat hari ini manakala sias4tan terhadap svspek sedang dijalankan,” ujarnya.

Banj1r: Pasukan Cantas PDRM digerak p4ntau aktiviti cvri kenderaan ters4dai

Polis gerak 'Pasukan Cantas', pantau kecurian kenderaan mangsa banjir | Free Malaysia Today (FMT)

DALAM pada itu, Pasukan Cantas Polis Diraja Malaysia (PDRM) digerakkan ke kawasan terjej4s banj1r bagi memantau kes kecvrian kenderaan yang ters4dai akibat benc4na itu, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin.

“Kita gerakkan pasukan cantas ini dan akan t4ngkap mereka yang terIibat mencvri kenderaan m4ngsa banj1r… pasukan ini bukan hanya di satu kawasan tetapi di semua tempat terjej4s banj1r ,” katanya dalam sidang media selepas majlis penyerahan wat1kah Timbalan Ketua Polis Negara di sini hari ini.

Hamzah berkata perkara itu dipvtuskan selepas beliau mengadakan perbincangan bersama Ketua Polis Negara Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani hari ini, dengan pasukan itu akan menjalankan si4satan berhvbung kecvrian kereta r0.sak akibat banj1r termasuk kes kecvrian menggunakan trak tvnda.

Black Rose, Pasukan Ops Cantas PDRM Wanita Dilancar | My.MediaSemasa

Pasukan Cantas PDRM secara umumnya dianggotai anggota dan pegawai polis pelbagai pangkat dan akan ditugaskan bagi menangani kes-kes tertentu yang berlaku di dalam negara.

Sebelum ini, tuIar di media sosial berhvbung kegiatan cvri kenderaan m4ngsa banj1r termasuk melibatkan trak tvnda yang did4kwa cuba membawa Iari kereta-kereta yang ters4dai.

Dalam usaha mengenai kes kecvrian di beberapa premis di kawasan Taman Sri Muda, Shah Alam, Selangor, Hamzah berkata sias4tan terperinci sedang dibuat mengenai kes itu kerana sem4kan r4kaman kamera litar tertvtup (CCTV) mendapati berlaku kecvrian melibatkan barangan bukan keperluan asas.

“Memang ada yang reda dan haIalkan, tetapi bila lihat CCTV, ada yang ambil barangan bukan makanan seperti aksesori telefon, r0kok, ar4k dan benda lain… ini adalah kes kecvrian dan menyebabkan kervgian kepada peniaga,” katanya.

Ketua Polis Daerah Shah Alam ACP Baharudin Mat Taib dilaporkan berkata seramai 31 warga asing dit4han susuIan ins1den pec4h dan cer0.boh kedai serbaneka di kawasan Taman Sri Muda, dan kes disi4sat mengikut Sksyen 457 Kanun Kes3ksaan.

Dalam pada itu, Hamzah berkata PDRM menubuhkan Markas Takt1kal di daerah Hulu Langat, Selangor bagi menyeIaras bantuan banj1r di daerah tersebut.

Katanya m4rkas tersebut berfungsi sebagai pusat 0perasi di lapangan dan pegawai pemerintah akan mengk00rdinasikan dan menyeIaras operasi bantuan semua unit.

“M4rkas ini akan meningkat dan memperkasakan 0perasi membersih, membantu dan menjaga kebajikan m4ngsa banj1r yang terjej4s,” katanya.

Dalam pada itu, Hamzah berkata pihaknya bercadang untuk membeli 50 bot untuk kontinjen polis Selangor khusus untuk benc4na banj1r dan permohonan mengenainya telah dimaklumkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz

“Polis mempunyai aset yang cvkup di Terengganu dan Pahang tetapi di Selangor, ia tidak pernah berlaku dahulu…bot-bot ini dicadang untuk diletakkan di balai-balai polis sekitar Selangor,” katanya.

Sumber: Sinar Harian, Awani, BERNAMA

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*