SukareIawan Jauh Datang Dari Mersing Mninggal Dunia Ketika Tabur Bakti Dalam Ops B4njir

Pemergiannya bagaikan satu kemat1an yang svngguh dicembvrui, apatah lagi dia ditakdirkan kembali menghadap IIahi ketika di hari Jumaat yang penuh b4rakah.

Demikianlah perumpamaan bagi seorang sukarelawan yang dilaporkan mninggal dunia ketika sedang berbakti membantu misi banjir di Sepang hari ini.

Berita h1ba tersebut disampaikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Penaga, Mohd Yusni Mat Piah menerusi laman Facebooknya petang tadi.

“Mendapat khabar duka bahawa Tuan Ahmad Zaki bin Mahbar, Komandan Jabatan Amal Malaysia (JAM) Kawasan Mersing, merupakan saIah seorang sukareIawan Khidmat Malaysia Negeri Johor mninggal dunia ketika bertugas dalam ‘0ps banjir’ di Bukit Changgang Sepang.

“Beliau coIIapsed dan terus dibawa ke Hospital Daerah Banting. Diisytiharkan mninggal (dunia) di sana.

“Sangat besar peng0.rbanan beliau yang turut terlibat dalam 0perasi banjir bersama dengan anggota-anggota Jabatan Amal Malaysia lainnya dari seluruh negara.

“Semoga dig4njari dengan sebaik-baik g4njaran di sisi Allah SWT dan ditempatkan bersama para Syuhada,” katanya dalam perk0ngsian itu.

Semoga arw4h ditempatkan dalam kalangan r0h orang-orang yang beriman. Salam takz1ah. Al-Fatihah.

Gambar: Mohd Yusni Mat Piah

Gambar: Mohd Yusni Mat Piah

Sukarelawan Jauh Datang Dari Mersing, Hembus Nafas Terakhir Dalam Misi Banjir 3

Sukarelawan Jauh Datang Dari Mersing, Hembus Nafas Terakhir Dalam Misi Banjir 5

Bila datang Mersing tak kira program atau peribadi, dia akan sambut dengan ramah & ceria

Dalam beberapa posting dari rakan-rakan, Allahyarham Tuan Zaki cukup dikenali ramai terutamanya dalam kerja-kerja kebajikan. Bukan itu sahaja, keperibadiannya juga turut disenangi ramai orang ketiga bertugas.

Sukarelawan Jauh Datang Dari Mersing, Hembus Nafas Terakhir Dalam Misi Banjir 6

Sukarelawan Jauh Datang Dari Mersing, Hembus Nafas Terakhir Dalam Misi Banjir 7

Keratan akhbar Harakahdaily

Sementara itu, Khidmat Malaysia mer4kamkan ucapan takz1ah kepada keluarga Allahyrham Tuan Ahmad Zaki Mahbar.

Pengerusi Khidmat Malaysia, Dato’ Siti Zailah Mohd Yusoff berkata, Komanden Jabatan Amal Malaysia (JAM) Kawasan Mersing itu mninggal dunia petang ini di Hospital Banting, Selangor.

Katanya, arw4h telah tiba di Selangor semalam dalam usaha membantu 0perasi benc4na banj1r yang diseIaraskan di bawah Khidmat Malaysia.

“Difahamkan, arw4h telah mengadu kvrang sihat sejak semalam ketika tiba di l0kasi yang diarahkan untuk bertugas,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Menurutnya, arw4h adalah seorang kom1ted dengan kerja-kerja kebajikan dan kemasyarakatan di bawah JAM khususnya di Mersing dan Johor.

“Khidmat Malaysia mend0akan agar r0hnya ditempatkan bersama golongan mereka yang beriman dan berjvang di jalan Allah. Salam takz1ah untuk keluarga arw4h,” katanya.

Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor, Dato’ Dr Ahmad Yunus Hairi truut mer4kamkan ucapan takz1ah kepada keluarga Allahyrham Tuan Ahmad Zaki.

Menurutnya, allahyrham dikej4rkan ke hospital Banting selepas p1tam dan tidak sed4rkan diri pada hari ini.

“Allahyrham bersama team Jabatan Amal Mersing datang dari Johor untuk membantu misi pembersihan pasca banj1r di Bukit Changgang, Lab0han Dagang dan kawasan sekitar. Semoga Allah rahmati dan ampvni allahy4rham,” katanya.

 

Sumber: FB Mohd Yusni Mat Piah, Siakap Keli, Harakahdaily, Facebook Kamaruddin Dkay & Instagram PU Syed 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*