(Video) TuIar D4kwaan K0tak Bantuan Tak ‘Setaraf’ Dengan Harga, KPN Beri PenjeIasan

Baru-baru ini, tuIar sebuah video di media sosial memaparkan kandvngan k0tak bantuan yang tidak setaraf dengan harga dan did4kwa milik Kementerian Perpaduan Negara (KPN).

Berdasarkan sebuah hantaran di Facebook, pada awalnya pihak KPN telah diberi bajet sebanyak RM150 juta bagi program K0tak Mitra yang berharga RM150 sekotak dipercayai untuk diberikan kepada m4ngsa banj1r.

Bagaimanapun, pengguna Facebook itu juga turut mengaitkan dengan sebuah video memaparkan kandvngan kotak bantuan tersebut dan diihat tidak seperti yang disenaraikan oleh KPN.

Hal itu telah menimbulkan rasa m4rah net1zen selain mempers0alkan baki duit yang dipervntukkan dan mend4kwa barang tersebut hanya berjumlah RM80 sahaja.

KPN beri penjeIasan, n4fi seker4s-ker4snya d4kwaan tersebut

Berhvbung dengan perkara itu, KPN telah tampil men4fikan seker4s-ker4snya d4kwaan pada kandvngan video berkenaan yang tuIar di media sosial sehingga mengaitkan nama kementerian tersebut.

Menerusi sebuah kenyataan di laman Facebook, KPN mengesahkan bahawa berita tersebut adalah paIsu dan berharap pihak berkenaan tidak menga1tkan perkara itu dengan pihaknya.

Menurutnya, bantuan yang dikeluarkan oleh KPN itu adalah program Kotak Mitra yang merupakan bantuan untuk masyarakat India B40 yang diselaraskan oleh Unit Transf0rmasi Masyarakat India Malaysia (MITRA).

Agensi terbabit di bawah Kementerian Perpaduan Negara bagi membantu masyarakat India yang memerlukan dan terjej4s ak1bat p4ndemik

Kementerian ingin menegaskan bahawa program Kotak Mitra adalah svmbangan k0tak makanan kepada masyarakat India B40 di Iadang-Iadang, luar bandar dan pinggir bandar yang terkesan dengan p4ndemik.

Program bantuan KOTAK MITRA ini telah dimulakan pada Julai tahun 2021 dan telah selesai dilaksanakan pada November 2021 yang melibatkan seramai 83,000 penerima.

Sehvbungan itu, Kementerian Perpaduan Negara men4fikan seker4s-ker4snya kandvngan video tersebut serta berharap pihak berkenaan tidak mengaitkan Kementerian ini dengan berita paIsu tersebut.

Kementerian ini juga amat kesaI dengan t1ndakan tidak bertanggungjawab tersebut dan menasihatkan orang ramai agar tidak terpengarvh dengan sebarang berita paIsu.

Jangan k0ngsi jika tidak pasti!

Tambahnya, program tersebut telah dimulakan sejak Julai dan telah selesai dilaksanakan pada November lalu yang melibatkan seramai 83,000 penerima.

Dalam pada itu, pihaknya juga turut menzah1rkan rasa kesaI akan t1ndakan itu dan menasihati orang ramai agar tidak mudah terpengarvh dengan sebarang berita paIsu.

 

Sumber: Facebook Kementerian Perpaduan Negara, Ohmedia

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Seni Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*